2023. október 20., péntek

Náray Tamás - Anyám szerint


Náray Tamás munkásságával nem vagyok annyira tisztában, mint szeretnék, ezért is örültem meg, mikor megkaptam a könyvet a könyvtárból. Mindig is szívesen olvasok olyan emberek életútjáról, akik sok mindent elértek az életben. Úgy gondolom, rengeteget lehet tanulni a tapasztalataikból, arról az útról, melyen ők már jártak, én pedig nem. Ez most sem volt másképp.

A könyv több történetet tartalmaz, és általuk ismerjük meg a szerző életét és gondolatait. Azt mondják rám, túl érzékeny vagyok, és ezt most el is ismerem, mert már az első pár oldal megríkatott. 
Az író nyíltan és őszintén beszél arról, miképpen veszítette el az édesanyját a járvány időszaka alatt. Bepillantást nyerhetünk, miképpen próbálja elérni őt, miközben a külvilág számára semmit sem mutathat ebből. 
Bár az én véleményem pici, de azt gondolom elképesztő lelkierőre volt szükség, hogy mindezt így kezelje.
Ám nemcsak ezt a szegmenst ismerhetjük meg: minden fontosabb mérföldkőhöz tartozik egy történet, így mutatva meg nekünk, hogyan is vált ő azzá, aki. 

A történetvezetés picit talán lassúnak hathat, de ez kell az olyan írásokhoz, amelyek ennyire kitárják az alkotó lelkét. Az ember olvasás közben elgondolkodhat, magára vehet bizonyos dolgokat, akár jó, akár kevésbé hízelgő dologról is legyen szó. Azt gondolom, ez nemcsak az önismeret miatt fontos, de azért is, mert rájöhetünk, hogy az író is ember, aki ugyanúgy éli az életét, mint bármelyikünk.  Köszönöm neki, hogy ezt ennyire nyíltan felvállalta!

A részeket egy-egy gondolat választja el egymástól; édesanyja és más, hozzá közelálló személytől idéz. Ez csak még közelebb hozta hozzám a szerző lelkét. Picit el is szégyelltem magam, amiért ennyire csekély ismerettel rendelkezem vele kapcsolatosan, mert nagyon mély és elgondolkodtató nézetei vannak. 

Bár ez most a legkevésbé számít, de megemlítem: a borító és az egész kivitelezés nagyon elegáns és igényes. Méltó egy művészlélekhez.

Bár nem volt egy könnyed olvasmány, azt hiszem egy picit több lettem általa. Lelkileg mindenképpen, de a tudásom is gyarapodott. Emberekről. Érzésekről. Világról. 

Mindenképpen utána fogok nézni a munkásságának!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, megvásárolhatod a Libertine Könyvesbolt kínálatában!

Írta: Isabel

2023. október 19., csütörtök

Goran Episcopus - Robin O'Wrightly - Szentek kis hibával


 Ezt az értékelést nem terveztem meg előre. Tegnap kaptam meg recenziós példányként az egyik szerzőtől és azt gondoltam megvan a hétvégi olvasásom. Viszont annyira magával ragadott a történet, hogy a lapok csak fogytak és fogytak....Köszönöm szépen, hogy lehetőséget kaptam és kicsit kisírhattam magam.

A történet Mátyás király korában játszódik. Egy testvérpárt Borkát és Gergelyt elválasztja az élet és a hivatás. Az egész történet az egymással történő levelezésen alapszik, így ismerjük meg őket és az életútjukat. 
Mindketten nagyon vallásosak, ezért a hitben és Istenben találják meg a menedéket egy olyan időben, ahol egyik napról a másikra elveszítheted az életed. 

Borka egy zárdában éli mindennapjait és igyekszik mindennapját a legtisztábban megélni, Istennek tetsző módon. Rábíznak egy novíciát, akivel nem igazán találja a közös hangot, de a tiszta lelke megsegíti őt. A bátyjával folytatott levelezés során pedig egyre bátrabbá és önazonosabbá válik.
Gergely nagyon okos és intelligens, aki az írásnak szentelte az életét. Mivel abban az időben nagyon kevés volt az olvasni-írni tudó személy, a férfi nagy kincs volt az udvarban.

A török támadások és az udvar szabályai egyáltalán nem segítik a két árva kapcsolattartását. Titokban leveleznek, próbálnak segíteni egymásnak, akár egy-egy szabály megszegésével is,  és soha nem szűnnek meg szeretni a másikat. Gyönyörű és erős kötelék lapul meg a sorok között, ami nagyon keveseknek adatik meg. Minden vágyuk, hogy még ebben az  életben együtt legyenek és ezt a nehézségek ellenére meg is próbálják véghez vinni. Pedig még a török hadak is az útjukba állnak, ami akkoriban egyet jelentett a fogsággal vagy a halállal.
És, hogy újra együtt lesznek-e? Kiderül, a könyv végéből. 

A valósághű történet még hihetőbbé válik a szövegkörnyezet segítségével, hiszen az írók nagyon figyeltek, hogy a kornak megfelelő stílust használjanak. Emiatt egy picit vontatottnak tűnhet a cselekmény, de nagyon sokat segít abban, hogy tényleg el tudjunk képzelni egy-egy jelenetet. Én nagyon szeretem, ha valaki ennyire figyel a részletekre, ráadásul a levelek egyáltalán nem hosszúak, így tudtam olvasás közben mást is csinálni anélkül, hogy elvesztettem volna a fonalat.

Mivel illusztrált kötetről van szó, emellett nem mennék el. Egyszerű elemek díszítik az egészet, néha egy egy portréval, de el kell ismernem, most annyira nem figyeltem meg őket, mert sokkal jobban érdekelt a szereplők sorsa. Szép a grafika, dob a látványon, de számomra ami igazán értékes volt az a történet maga.

Robin munkásságát ismerem, ezért engedjetek meg ide egy gondolatot: amikor elkezdtem olvasni teljesen ledöbbentem, hogy ennyire képes volt a karakteréhez átszellemülni. Fantasztikus mennyi arca van!
Gorantól még nem olvastam ezelőtt, de nagyon tetszett Gergely karaktere, mert egyszerre volt aggódó testvér, elhivatott a feladatai iránt és bátor férfi, akiből húga erőt meríthetett. 

Nem titkolom, hogy az utolsó egyharmad részt végigsírtam, annyira meghatott a történet. Hiszem, hogy vannak olyan kapcsolatok, amelyek időn és téren függetlenül léteznek, amelyeknek be kell teljesülniük. Írók között is létezik ilyen és ezt a történetet nekik meg kellett írniuk. Nekem pedig pont most kellett elolvasnom!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, keresd a NewLine Kiadó kínálatában!

Írta: Isabel

2023. október 16., hétfő

Kleininger Tamás - Érettségi ​– Last minute – Biológia


 Nemcsak a nyelvek iránt hatalmas az érdeklődésem, de a természettudományok is nagy kedvenceim. Biológia, kémia, fizika - szerintem ezek azok a tantárgyak, melyek akár életeket menthetnek, ezért sosem szabad abbahagyni a velük való foglalkozást. 
Az Érettségi - Last minute sorozat részeként sokat segíthet a felkészülésben. Mikor nekem kellett kiválasztani az érettségi tárgyaimat, a biológia is nagyon esélyes volt, csak magántanulóként megijedtem a békák felboncolásától, mivel ezt otthoni körülmények között esélyem sem volt gyakorolni. A tanárnő mondta, hogy készüljek erre is, szóval kissé megijedtem. 
Viszont a mai napig úgy gondolom, hogy a leghasznosabb tárgyak egyike az iskolában, függetlenül attól, milyen pályát is választunk magunknak. 

Maga a könyv picit vegyes érzésekkel tölt el, ugyanis, tényleg csak annyi információt tartalmaz, ami az átnézéshez kellhet, akár az utolsó pillanatokban is. Az összes gimnáziumban/ középiskolában tanult témakör legfontosabb kifejezései, összefüggései megtalálhatóak benne röviden összefoglalva. Nincsenek magyarázatok, érdekességek, csak tényleg annyi információ, amennyi szükséges az adott témakörhöz. Találhatunk még benne ábrákat, amely segítheti a megértést, de ez sincs mindenhol.

Őszinte leszek: bár maga a tematika egymásra épül, de önálló tanulásra a könyv nem feltétlenül jó választás. Talán még tankönyv mellé sem, mert nagyon száraz lehet úgy az anyag. Mindenképpen a tanári oktatást egészíti ki, hiszen a könyvben már nincsenek tisztázási lehetőségek. 
Én is csak azért tudom valamennyire a hasznát venni, mert több helyről gyűjtöm be az információkat és rakom össze az egészet képet.

Viszont, ha valaki fogalmakat tanul, vagy csak le akarja ellenőrizni a meglévő tudását egy-egy fejezetről, arra nagyon is jó lehet, mert méretéből adódóan kényelmesen elfér egy táskában, és a lényeges információkat tartalmazza. Csak tényleg úgy kell használni, hogy már van egy alap a fejünkben. 

Sosem voltam az utolsó pillanatban történő tanulás híve, ezért nem mondom azt, hogy így használjátok a könyvet.Azt mondom, tanuljatok folyamatosan és folyamatában használjátok ezt önellenőrzésként. Így biztosan megmarad a tudás a fejetekben és kapkodnotok sem kell.

A könyv ajándék volt, amit itt is köszönök!

Amennyiben megvennéd, keresd az Alexandra könyvei között!

Írta: Isabel

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések