2021. október 16., szombat

A szerző, aki a félelmeivel is szembenéz, ha az írásról van szó - Interjú a Vedd már észre!, és a Légből kapott szerelem írójával

Erdős Zsuzsanna - Légből kapott szerelem c. ifjúsági regénye mély és elgondolkodtató témát szeretne a kamaszok figyelmébe ajánlani. A szerző az ő nyelvükön, az ő világuk segítségével igyekszik megértetni azt, hogy a döntéseinknek következményei lehetnek és, hogy bizony az élet nemcsak jó pillanatokból áll.
A most következő interjúban szó lesz az alkotásról, és persze sok minden másról is!

Kérlek, egy picit mesélj magadról! Mikor és miért kezdtél el az ifjúságnak regényeket írni?

Erdős Zsuzsanna vagyok, két már felnőtt gyermek édesanyja. Pénzügyi és számviteli végzettségemmel hosszú éveken keresztül egy bankban dolgoztam, de immár négy éve bankszakmai tanácsadóként tevékenykedem. Az írás szabadidős hobbi számomra, ami a bank világból egy másik – a fantázia - világába repít. És hogy hogyan kezdődött valójában? Évek óta terveztem, hogy kellene egy könyvet írni, de valahogy sosem sikerült nekiállni. Aztán 2013-ban egy nagyon kellemes szállodában nyaraltunk és a medence partján töltött sok-sok óra semmittevés alatt jutott eszembe, mi lenne, ha pont ebben a hotelben kezdődne egy olyan igazi kamaszos romantikus történet. Az egy percig nem volt kérdés, hogy ifjúsági regényt fogok írni. A kisebbik lányom akkor volt tizennégy éves, azaz a kamaszkor kellős közepén jártunk. Megformálódtak a fejemben a karakterek és a nyaralásból hazaérve pedig elkezdtem írni…

A Vedd már észre sorozat az, amivel elsőként találkozhattak a fiatalok, ha rákeresnek a nevedre. Ez egy trilógia két kamasz kapcsolatát mutatja be. Hogyan emlékszel vissza a részek írására?

Az első könyv a mai napig a kedvencem, hiszen ez volt az első – ha szabd ezt mondani - alkotásom, ez a történet volt az, amivel a legtöbbet szenvedtem, számtalanszor átírtam, átjavítottam, bizonyos részeit kidobtam, újrakezdtem, szóval végig csináltam a kezdők összes küzdelmét és természetesen – így utólag már tudom ¬– elkövettem a kezdők összes lehetséges hibáit is. Aztán 2014 év eleje körül végül csak elkészült, de a neheze még csak ezután jött. Teljesen névtelen szerzőként ez a kézirat majdnem három évet várt arra, hogy könyvformát öltsön, de most inkább nem részletezném a kiadó keresés összes nehézségét. Legyen elég annyi, hogy a rengeteg elutasítás után valójában óriási szerencsém volt a Menő Könyvek Kiadóval, akik pont egy ilyen történetet kerestek az akkor épp csak elindult „Ellenpontok” sorozatukba. A regény folytatását már a kiadó kérte, amin nem is lepődtem meg különösebben, hiszen az első rész befejezése szinte kiáltott a folytatás után. A harmadik rész megírása viszont valódi kihívás volt, mert a második részt úgy zártam, hogy akkor itt a vége. Tehát meglehetősen bajban voltam, amikor kiderült, hogy kellene egy harmadik folyatás is. Főtt a fejem rendesen, hogy mit lehet még kihozni ebből a történetből úgy, hogy ne fulladjon unalomba a tömény romantika? Ezért végül kitaláltam, hogy a harmadik részbe becsempészek egy kis krimi szálat is. 

Számodra melyik volt a nagyobb kihívás: egykötetes, vagy többkötetes regényt írni? Milyen tapasztalatokat tudtál levonni belőlük?

Ma már előre megtervezett cselekményszál nélkül biztosan nem vágnék bele egy többkötetes regénybe, ez egy nagy tanulság volt, de akkoriban egyszerűen csak boldog voltam, hogy van kiadóm. Szerintem bármilyen földtől elrugaszkodott dolgot kértek volna tőlem, azt is megteszem. Így történt például, hogy a „Szakítós” antológiába konkrétan egy hétvége alatt írtam meg egy novellát, mert pénteken szóltak, hogy hétfőre kellene…

A Légből kapott szerelem az, amit nekem is alkalmam volt elolvasni. Mi adta az alapötletet a cselekményhez?

Erre nagyon egyszerű a válasz. A repüléssel kapcsolatban fura módon kettős érzésem van. Egyrészt már nem normális módon félek a repüléstől, de ugyanakkor roppantul érdekel minden, ami a repülőgépekkel és a repüléssel kapcsolatos. Így amikor a kiadóval egy következő regény lehetséges témájáról beszélgettünk, bedobtam az ötletet, hogy mi lenne, ha egy repülőgép szerencsétlenség köré szövődő ifjúsági regényt írnék. Azt azért el kell mondanom, hogy a repülésfóbiámnak nem igazán tett jót az a töméntelen mennyiségű repülőgép katasztrófa film, amit a könyv írása alatt végignéztem, annak érdekében, hogy minél jobban megismerjem a katasztrófákhoz vezető okokat és a baleseti kivizsgálás folyamatát. Szeretettem volna szakmailag minél hitelesebben leírni mindent. Még pilótákkal is beszéltem, ami jó ötletnek bizonyult, mert nagyon hasznos tanácsokat kaptam tőlük. 

Hogyan formáltad meg Dóri karakterét és mennyire sikerült olyannak megalkotni, amilyennek szeretted volna?

Mivel a trilógia kapcsán nagyon sok negatív kritikát kaptam a lány főszereplő sírós, gyenge karaktere miatt, itt elhatároztam, hogy Dórit csak azért is szimpatikussá teszem. Legyen ő egy teljesen normális kamaszlány, akinek van humora, talpraesett, és aki ha ki is borul néha, mindig felemeli a fejét, és határozottan próbál kiutat találni a gondjaiból.

Mennyi időbe telt a végleges kézirat elkészítése? Esetleg van bevált módszered, ami segít az írásban?

A „Légből kapott szerelem” immár a negyedik megjelent regényem, de a mai napig tele vagyok bizonytalansággal, hogy lesz-e elég ötletem, holott számtalanszor tapasztalhattam, hogy egyszerűen csak le kell ülni és írni, akkor is, ha úgy érzem, nem megy. Még engem is sokszor meglep, hogy, mennyi ötlet születik meg írás közben csak úgy a semmiből. Persze nemegyszer előfordul, hogy megakadok, hiába a vázlatosan megtervezett történetvezetés. Ilyenkor azzal szoktam kezdeni, hogy újra elolvasom – lehetőleg hangosan - az előző fejezetet, vagy fejezeteket, azaz megpróbálok ráhangolódni a történetre. Ennek az az óriási előnye is megvan, hogy könnyebben észreveszem a hibákat a már leírt szövegben, a „sántító mondatokat”, a szóismétléseket, a felesleges „locsogást”, mert ez utóbbira még mindig hajlamos vagyok. 

Mivel napközben dolgozom, így jobbára csak esténként és hétvégén van időm az írásra. Dóri története úgy négy-öt hónap alatt készült el, mármint az első nyers változat, amit minimum három, de inkább négy teljes átolvasás követett. 

Hogyan fogadta a célközönséged az új regényt? Azt lehet tudni, hogy ez vagy a sorozatod a népszerűbb a körükben?

Mindig nagyon boldog vagyok, ha látom a neten, a közösségi oldalakon, hogy keresik a regényt, véleményt kérnek róla, hogy elolvassák-e és még ennél is nagyobb öröm azt látni, hogy a válaszok rendszerint pozitívak. Szerencsére elég sok személyes visszajelzést is kapok, így tudom, hogy a trilógia után sokan várták az új regényt. De hogy valójában melyik a népszerűbb, nem tudnám megmondani.

Hogyan tudod tartani a kapcsolatot az olvasókkal? A világjárvány mennyire hátráltatott, vagy éppen hozott új lehetőségeket ezen a területen?

A net világában az elzártság maximum a személyes találkozást teszi lehetetlenné, ami persze nagyon fontos lenne, de aki akar, az úgyis megtalál. A karantén alatt is többször kértek tőlem dedikálást, amit úgy oldottunk meg, hogy egy kis papírra leírtam a szöveget, beillesztettem a könyvbe, lefotóztam és úgy küldtem el. 

Egyébként érdekes módon, jóval kevesebbet írtam a karantén alatt, pedig a home office munka miatt még több időm is lett volna, hiszen az utazási időt egy az egyben megspóroltam, de még sem ment igazán. Azóta sem tudom, hogy miért…

Június 11-én részt vettél egy könyvbemutatón, illetve azóta megrendezésre került a Könyvhét is. Milyen érzés volt ismét irodalmi eseményeken részt venni, hogy érezted magad?

Soha nem fogom megszokni a nyilvános szerepléseket, rettenetesen tudok izgulni, legszívesebben elbújnék ilyenkor, de tudom, hogy ez is hozzátartozik az írói élethez. A kiadóban már ismernek, tudják, hogy milyen drukkos vagyok és szerencsére a kiadó részéről mindig profi mentoraim voltak a beszélgetések során, akiknek már az első percek után sikerült elfeledtetniük velem, hogy most épp élőben nyilatkozom. A dedikálásokat viszont nagyon szeretem, ezeknek van egy sajátos hangulata, imádom, amikor jönnek az olvasók, az én olvasóim (!) az én könyvemet (!) szorongatva. Ez egy semmihez nem hasonlítható érzés!

A Menő Könyv Kiadó gondozza a könyveidet és segíti az írói karriered. Miként jellemeznéd a velük való közös munkát?

Soha nem tudok elég hálás lenni a Kiadónak, hogy annak idején nem söpörték félre a kéziratomat, hanem időt szántak az elolvasására, hogy befogadtak, hogy számon tartanak, számítanak rám és az írásaimra. Fantasztikus kis közösségbe csöppentem általuk. Külön szeretném kiemelni a szerkesztőmet, Edinger Katát, aki az első pillanattól hitt bennem, bíztatott, óriási szakmai tapasztalatával segítette a munkámat, gondozta a kézirataimat, akire bármikor számíthatok minden nyűgömmel, problémámmal, és aki türelemmel fogadja a legvadabb ötleteimet is. 

Milyen elképzeléseid vannak a jövőt illetően? Mikor jön ki új regényed?

Két kéziratba is belekezdtem az elmúlt hónapokban, ilyet még soha nem csináltam, hogy egyszerre két regényen is dolgozom. Ami nem lesz újdonság, hogy ezek is ifjúsági regények, de egyelőre többet nem szeretnék elárulni róluk, talán csak annyit, hogy az egyik különösen meglepő lesz az olvasók számára, de hogy miért, az maradjon egyelőre titok. A megjelenés természetesen nagyban függ attól, hogy mikorra tudom leadni a kéziratokat illetve, hogy a kiadó hogy dönt a sorsukról.

Ezúton kívánok további sok sikert Zsuzsannának!

Amennyiben kíváncsivá tettünk, keressétek a hivatalos Facebook-oldalát, vagy regényeit  a Líra áruházakban!

Írta: Isabel


 

2021. október 14., csütörtök

Katja Reider - Jó éjszakát, kisnyuszi



A most következő kis mese a legkisebbeknek szól. Egy kisnyuszi esti rutinját ismerhetjük meg, aki természetesen nem nagyon szereti abbahagyni a játékot.
Az anyukája természetesen nagyon türelmes vele: fürdenek, vacsoráznak, majd irány az ágy és az esti mese.

Nyelvezet szempontjából megfelel a célközönségnek, igaz, az állandó mamizás picit kellemetlen emlékeket idéz fel bennem.
Mikor óvodás voltam, megkérdezték tőlem, hogy szólítom az anyukámat: anyunak vagy mamának. Azt feleltem, hogy anyának, mert nekem a mama az a nagymamát jelenti. Erre csúnyán leteremtettek, azt mondták, hogy az édesanyát is jelentheti, és kicsit azt éreztették velem, hogy butuska vagyok. Bár még eléggé kicsi voltam ekkor, ez az élmény nagyon megmaradt, így nem is igazán szeretem ezt a szót.
Mindazonáltal ahány ház, annyi szokás, minden családban másképp nevezik a családtagokat és ettől eltekintve nagyon aranyos történetet kaptam.

Viszonyt! Ennyire aranyos grafikával jó rég nem találkoztam! Annyira szép és igényes, hógy órákig nézegettem. Elképesztő, hogy az illusztrátor ennyire odatette magát! Ha másért nem is, ezekért igenis megéri megvenni a könyvet!

Kisfiúknak, kislányoknak is bátran ajánlom körülbelül két éves kortől! A történet nagyon rövid így esti felolvasásnak tökéletes. Sőt, akár kisnyuszival együtt is el lehet végezni az esti rutint, így a kicsiknek nem lesz annyira ilyesztő a fürdés, vagy a fogmosás.

 Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, a Líra webáruházában megrendelhetitek a saját példányotokat!

Írta: Isabel

2021. október 13., szerda

A szerző, akinek nagyon fontos hogy olvasó felnőttek legyenek a gyermekei is - Interjú Berkes Blanka írónővel


Berkes Blanka írónő tündéres ifjúsági - sorozata varázslatos utazásba részesítheti gyermekeinket. Nekem is volt alkalmam olvasni  mindkét részt és bátran állíthatom, hogy igazán gyermekbarát történetről van szó.
A most következő interjúban, nemcsak az írással kapcsolatban kérdezem a szerzőt, de arról is, hogy számára mennyire fontos az ifjúság olvasóvá nevelése és, hogy kétgyermekes anyukaként milyen megoldásokat talált erre. Ezúton is köszönöm Blankának a türelmét és hogy elfogadta a felkérésemet
!

Kezdésnek, kérlek mutatkozz be az olvasóinknak!

1984.02.23-án születtem Székesfehérváron. 
Zilált gyermekkorom volt, mert a szüleim elváltak, és a nagymamám nevelt, sajnos rideg, szeretet nélküli vasfegyelmet gyakorolva felém. Mindennaposak voltak a pszichikai és lelki bántalmazások is.

Honnan jött Fera világának az ötlete és miért pont tündérnek töltenek be benne fontos szerepet?

A gyermekkori traumákat dolgoztam fel benne, és így kalandozott az én főhősöm a regényen keresztül. A végén persze megbocsátást nyer a gonosz nagymama, és nem lett belőle antihős. 
A tündérek azért kaptak főszerepet, mert Fera a képzelete révén egy álomvilágban élt, és én úgy gondolom, hogy egy gyermek fantáziájához ezek a lények állnak a legközelebb.

Mennyi időbe telt a két rész megírása? Melyiket élvezted jobban és miért?

A két regény megírása két éven keresztül tartott. A második kötetet élveztem jobban, mert sokkal cselekménydúsabbra sikerült, mint az első. 

Volt olyan része az alkotásnak, amelyre kifejezetten kihívásként tekintesz vissza?

Sokszor elakadtam a különböző tájak, helyek leírásában. Fel kellett vázolnom a cselekményt, és e köré építettem fel a helyszíneket is.

Ez a világ kisfiúkat is vonz a lányok mellett? Milyen tapasztalataid vannak ez ügyben?

Szerintem elsősorban kislányokat vonz a tündérek miatt. Ettől persze bátran felolvashatjál kisfiúknak is; a második kötetet bátran ajánlanám nekik is, hiszen több benne a cselekmény. Egy gonosz mágus is szerepet kap, ami talán közelebb áll egy fiú fantáziájához. 

Melyik az a korosztály, akinek mindenképpen ajánlanád a történet? 

Bármelyik korosztálynak, öttől egészen száz éves korig. Kisgyermekeknek azért, mert bővül a fantáziaviláguk, felnőtteknek azért, mert ők már a mélyebb értelmezést is észreveszik a mondanivalóban.

Próbatételes gyermek édesanyjaként figyeltél arra, hogy a mondanivalód az ő sorstársainak is izgalmas legyen? Egyáltalán,  mint alkotóra, hogyan hat ki ez az élethelyzet?

Amikor ezeket a regényeket írtam, még nem tudtam, hogy a fiam autista. Ők inkább a rövid tartalmakat és képeskönyvekrt szeretik, így ezen a téren nincs tapasztalatom. 
Ez természetesen nagyon kihat az életünkre, és az írásra is.Akkor tudok alkotni, amikor ő már alszik. 

Hogyan próbálod a saját gyerkőceidet rászoktatni az olvasásra? Adnál pár tippet más anyukák számára? 

Szerencsére, Blanka lányom nagyon szeret olvasni, így őt nem kell arra buzdítanom, hogy kézbe vegyen nyomtatott könyvet. De, amikor a kötelező olvasmányokról van szó, persze ő sem falja mindjárt. Először megnézi filmen, de mindig elhangzik tőlem az a varázsmondat, hogy "Könyvben  sokkal  izgalmasabb a sztori." Ez kíváncsivá teszi, és egész egyszerűen elkezdi olvasni a történetet.
A tippem az az, hogy mindenképpen fel kell kelteni a mai gyermek érdeklődését, mert máskülönben nem fognak a kezükbe nyomtatott könyvet. Már egészen pici kortól fel kell olvasni rövid történeteket, és bele kell vezetni a lurkókat a későbbi olvasásba. Ha mi szülők nem keltjük fel a figyelmüket, akkor azt senki sem teszi meg helyettünk!

Mindkét regény az Underground Kiadónál jelent meg. Mesélnél kérlek a közös munkáról?

Az első regényemet T. Kovacsics Aranka segítségével adtam ki, ő pendrive-ra tette a kéziratot, és mehetett egyenesen a nyomdába. Személyesen vittem az anyagot leadni, és nagyon segítőkész volt ott az a hölgy, aki mindenről tájékoztatott. Harminc nap múlva pedig már a kezemben volt az lső mintapéldányom. 
A második kötetben Ferger Annamária segített. Szerkeszthető formában adtam át az anyagot a kiadónak, melyet e-mail-en keresztül adtam le.

Tudom, hogy a gyermekkönyvek mellett pszicho -  thrilleren is dolgozol. Mikor várható az újabb regény és milyen zsánerben?

Ez a műfaj az, amelyben igazán megtaláltam az alkotás örömét, mert nem egy vontatott, lasú történet, hanem sokszínű gondolati világ Rejlik benne. Az az igazi kihívás, hogy meg kell tanulni nemcsak rendőrként gondolkodni, de egy pszichopata szemén keresztül is látni a világot. 
Jövőre várható a regény megjelenése, de a szerkeszthető kézikrat Isabel Healian Rose keze alól fog kijönni. Ezért külön köszönet illeti őt!

A blog nevében is további sok sikert kívánok Blankának!

Amennyiben kíváncsivá tettünk, keressétek a hivatalos Facebook-oldalát, vagy mesekönyveit az Underground Kiadó kínálatában!

Írta: Isabel


2021. október 12., kedd

Berkes Blanka - Az ​elveszett Follion nyomában (Fera és a tündérvilág 2.)


 Folytatódjék Fera, a kislány kalandjai. Az első részben nagyon jó barátságot kötött Osmundával, a Tündérnép királynőjével, így ők  most is számítanak a kislány segítségére. 
A történet folytatása nagyon jó ötlet volt, hiszen az alaptörténet tetszik. Viszont valahogy kevesebbnek éreztem azt a varázsos álomvilágot, amit az írónő létrehozott. 

Fera fejlődése és kamasszá válása kapott nagyobb hangsúlyt, ezálltal a mesés elemek kissé háttérbe szorultak. Fókuszba a kislány lelki fejlődése került és az, hogy felkészüljön arra az életre, ami rá vár.
Értem a szerző szándékát, nekem mégis valahogy hiányérzetem maradt. De, tudom ám, hogy a változás is az élet része-  ez csupán az én gyermeki lelkem megnyilvánulása volt.

Amit viszont igazán sajnáltam, hogy a borító már kevésbé tetszett. Nekem nagyon komor, kissé harcias hangulata volt, és a tartarlmat ismerve is azt mondom, picit fantasy-sabb jobban illett volna hozzá.

Az írónő stílusa fejlődött, a változást az első részhez képest. Mint tudjátok nagyon szeretek olyan szerzőkkel dolgozni, akik nem adják fel és folyamatosan tesznek a fejlődésükért.

Azt kell mondjam, hogy egy tanulságos sorozatról beszélünk és, aki a szívébe zárta az első részből ferát, annak a másodikat is el kell olvasni. Viszont a fentebb említettek miatt, ezt már picit idősebb korosztálytól, de még mindig a kiskamaszoknak ajánlanám!
Köszönöm Blankának, hogy olvashattam!

Amennyiben rendelnél, keresd az Underground Kiadó kínálatában!

Írta: Isabel
 

Berkes Blanka - Fera ​és a tündérvilág (Fera és a tündérvilág 1.)


 Először Szeretném megköszünni az írónőnek, hogy elolvashattam a regényét! Nagyon kíváncsi voltam, mivel a borító szerintem álomszép! Olyan mesés hangulata van, hogy szerettem volna tudni, milyen történet rejtőzik mögötte.

A történet egy Fera nevű kislányról szól, aki Tündérországba csoppenve izgalmas kalandokba keveredik. Megismerkedik a Tündérek királynőjével illetve megtanulja azt is, miért fontos védeni a természetet.

A mondanivaló aranyos, bár szerintem egy picikét lehetett volna még dolgozni rajta. Kicsit mélyíteni a cselekményeket, jobban kidolgozni részleteket. 
Fera karaktere azonban nagyon jól sikerült. Olyan kislány lett, akivel bármelyik kortársa könnyedén tud azonosulni. Ráadásul kedvessége és éles esze jó tanítómesterré is teszik őt. 
Tündérországnak és lakónak a bemutatása is szépen sikerült, teljesen oda tudtam képzelni magam egy-egy csata helyszínére . (Mert bizony azt is kapunk.)

Összességében azt kell mondjam aranyos történetről van szó. Nem kell túl sokat várni tőle, nincsenek benne világmegváltó fordulkatok, de a célcsoportnak, akinek szánták nagyon élvezhető lehet. A kivitelezés pedig nagyon szép!

Viszont azt meg kell említsem a végén, hogy érezni, hogy első könyv. A szerző ezzel kezdte pályályát, tehát akadnak benne szóismétlések, vesszőhibák, stb. ám ezek elnézhetők.

Én a nyolc éves korosztálynak ajánlanám, hiszen az ő képzeletük még elég élénk ahhoz, hogy bele tudják képzelni magukat Fera helyébe, viszont könnyen megérthetik az ok-okozati összefüggéseket!
Ám itt még nincs vége, ugyanis, hamarosan hozom a második részről is a véleményem!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, az Underground Kiadó várja a rendelésed!

Írta: Isabel

2021. október 11., hétfő

Jackson Mackenzie - Kézikönyv ​mérgező emberekhez


 Nem gondoltam volna, hogy ennyire erős indulatokat vált ki belőlem ez a könyv!
Ha figyelitek az olvasásaimat, láthatjátok, hogy nagyon elmerültem a nárcisztikus személyiségjegyek tanulmányozásában. A téma nagyon érzékenyen érint és, bár még csak most tanulok róla ez a mű túlzás volt!
De mondom is mi a bajom vele!

Az első és legfontosabb, hogy a szerző nagyon nagy fogalomzavarban van: azt mondja ugyanis, hogy a nárcisztikus egyenlő a pszichopatával! Még csak gyermekcipőben járok a témában, de azt tudom, hogy létezik egy skála, ami segít meghatározni, hogy az adott személy mennyire is rendelkezik ezekkel a jegyekkel. A 10-es a legerősbb és ebből pszichopaták a 9-10-es szinten lévők! Nem mindenki az!
Konkrétan minden oldalon legalább ötször találkoztam ezzel a szóval és nagyon irritáló volt!

Arról nem is beszélve, hogy kis mennyiségben a nárcizmus segítheti is az életünket, hiszen megtanulunk picit önzőnek lenni. (De erről majd később, mert abban a könyvben amiben erről van szó, még csak az elején járok. ) Teljesen hülyeséget nem akarok mondani, de - mint mindenből, egy pici- ebből is hasznos lehet.

Aztán, ugye a könyv segítséget ígér azoknak, akik ilyen kapcsolatban vannak. De könyörgöm, nem segített vele. Elmondja, miért és mennyire gonoszak ezek az emberek és hogy mennyire kell őket kerülni - ez van benne szakszavakkal tűzdelve. De ez sem egy nárcisztikusnak, sem pedig a kódepenciában élőnek nem segít!
Az előzőnek azért nem, mert ráerősít arra a félelmére, hogy el fogják hagyni, a kodependesnek meg azért nem, mert nem foglalkozik a tüneteivel. Aki ezen megy át az fél, bizonytalan, depressziós - csak hogy a leggyakoribb tüneteket említsem! Nem tudja, hogyan viszonyuljon a nárcisztikushoz, súlyosabb esetben már a saját létjogusultságát is megkérdőjelezi, annyira össze van zavarodva! 
Személy szerint az ebből való kitöréshez vártam volna segítséget - nem kaptam meg.

De létezik olyan is, hogy valaki puszta kiváncsiságból veszi a kezébe - pl érdeklődik a pszichológia iránt. Nekik üzenem, hogy nagyon járjonak utána minden olyan információnak, melyet ez a mű tényként közöl, mert olyan féligazság-szaga van az egésznek. Én a felénél befejeztem az utánajárást - bevallom, belefáradtam. De aki való tényeket szeretne a toxikus kapcsolatokról és ezt olvassa, mindenképpen szerezzen be más irodalmat is, és meg fog lepődni....

A hab a tortán, hogy ezt egy szakember írta.....Szóval vagy minden egyébb tanulós felületem/könyvem tudja rosszul, vagy az írót nagyon elragadták a saját érzelmei, vagy nem tudom....

Lényeg, hogy számomra óriási csalódás volt. Remélem, egy nap beszélhetek valakivel, aki tényleg szakember a témában - és rákérdezhetek erre a műre is. Adok pedig tanulok magamtól!

Ha úgy döntesz, te adnál neki egy esélyt, a Bookline várja a rendelésed!


Írta: Isabel

2021. október 10., vasárnap

Erdős Zsuzsanna - Légből kapott szerelem


 Először szeretném megköszönni a kiadónak, hogy lehetőséget kaptam a regény elolvasására! Most kezdtem csak ismerkedni a szerző munkásságával és nagyon felkavart a története. 

Főhősünk egy 16 éves lány, Dóri, aki családjával szép életet él. Testvéreivel jól kijön, az iskolában sincs probléma vele. Éli a kamnaszok mindennapi életét, mégnem olyan dolgot tud meg, ami gyökerestül megváltoztat mindent, amit magáról és a világról gondol. 
Azt, hogy miről is van szó, nem szeretném elmondani, hiszen ez a magja a történetnek, de higyjétek el, nagyot fogtok lepődni!
Azt viszont elmondhatom, hogy az írónő igazán komoly témát szeretne a megmutatni az ifjúságnak! Véleményem szerint, nagyon fontos, hogy a kamaszokhoz olyan könyvek is kerüljenek, melyekben kicsit mélyebb dolgokat boncolgatnak, melyek picit túlmutatnak a kamaszkori dolgaikon. Ha ilyen dolgokkal szembesülnek - mégha csak egy regény formályában is - érzékenyebbé vállhatnak a világ történéseire, ráadásul könnyebben kezelhetik saját problémáikat is. 
Hozzátenném, hogy a regényben én egy picit jobban kifejtettem volna ennek a hatását, elmélyültem volna a lelki részében, de tekintve, hogy Dóri még nagyon fiatal, valahol értem az írónő döntését.

A szereplők nagyon élethűek voltak, Alex - Dóri bátyja - volt a kedvencem. Tipikus fiú, de érezni rajta, hogy mennyire fontos számára a kislány. 
Dóri egyébként vegyes érzéseket váltott ki belőlem. Alapvetően szerethető, de néha annyira kijött belőle a kamasz, hogy nem igazán tudtam hova rakni. Akaratos volt, lázadozott és úgy érezte, a világ csak azért létezik, hogy neki rossz legyen. Természetesen ez teljesen normális viselkedés az ő korában, de nekem néha már picit sok volt.

Mivel ez volt az első regényem Erdős Zsuzsannától, nincs összehasonlítási alapom, viszont az nagyon tetszett, hogy az ifjúság nyelvén írt. Érthető, mégis választékos nyelvezet jellemzi. Jól látja a karakterei természetét és azt, hogy az életkorukból adódón vajon hogyan reagálnák ezt le. Kíváncsi lennék mnás művére is!

Összességében azt kell mondjam, szerettem a történetet. Ajánlom lányos anyukáknak és mindenkinek, aki szeretné megmutatni csemetéjének az élet picit nehezebb oldalát is!

Amennyiben kíváncsivá tettelek, a Líra webáruházában megrendelheted!

Írta: Isabel



Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések