2021. július 5., hétfő

Csete Dóra - A Zöldlomb-erdő lakói


 Először szeretném megköszönni a szerzőnek és a kiadónak, hogy én is kaptam egy példányt a könyvből!
Ma érkezett meg és azonnal ki is olvastam.

A történetben egy erdő lakóival ismerkedhetünk meg, mindennapjaikat követhetjük nyomon. A Zöldlomb-erdőben él mókus, vaddisznó, nyuszi, őzike, süni és róka is. Mindegyikük egyedi személyiséggel rendelkezik, így nagyon hamar belopják magukat az olvasó szívébe.

Egy családként élnek itt, békességben és szeretetben. Közösséget alkotnak, ezért mindenkinek meg van a maga feladata: az idős malacka például vigyázz a többiekre, az őzike jóságos és melegszívű, a süni nagyon ügyesen tudja összefogni a csapatot, a többiek pedig igazi rosszcsontok. Örülök, hogy az írónő ennyire elkülönülő személyiségjegyekkel ruházta fel őket, hiszen így a célközönség is könnyebben tud azonosulni velük.

A tanítószándék is nagyon érezhető, mindegyik kis kalandból le lehet vonni a tanulságot. Viszont, ami nekem picit furcsa volt, az a kommunikáció. A történet elején megtudjuk, hogy ők nagyon jó barátok, ezt valahogy mégsem éreztem. Megkérték egymást dolgokra, de valahogy hiányzott a barátok között lévő kötetlenség. 

A tíz fejezet mind külön történetet tartalmaz: olvashatunk kirándulásról, szülinapi ünnepségről, de a karácsony ünnepe sem maradhatott ki. Számomra egy picit rövidek voltak, de ha figyelembe veszem a zsánert, egy szavam sem lehet.

Amit viszont megemlítenék, azok az illusztrációk. Mindenkitől elnézést, de ez is a könyv része. Még én magam is baba vagyok ezen a területen, ezért távol álljon tőlem hogy bárkit is bántsak, de....
Az elgondolás nagyon aranyos, a megrajzolt jelenetek is rendben vannak. Viszont a figurák annyira beleolvadnak a háttérbe, hogy nem egyszerű kivenni őket. 
Még egyszer mondom, még nem rendelkezem nagy szakmai tapasztalattal, de azt gondolom, hogy nagyon fontos az éles, tisztán kivehető kép egy könyvben, főképp, ha ilyen kicsiknek szól.
A borító és a lapok vastagsága viszont nagyon pozitív élmény: biztosan nem esik szét a gyerekek kezében a könyv.

A magam részéről óvoda és alsó tagozat között ajánlanám, mert nekik még rengeteg új információt tartalmaz az állatokról és a világról. Egyéni és közös olvasásra is alkalmas, ami azért jó, mert így a szünetekben sem felejtenek el a gyerekek olvasni. A fejezetek hossza és a betűméret tökéletesen alkalmas lehet erre.
Ha a gyerkőc szereti a természetet és szeretnéd olvasóvá nevelni, ezt a könyvet nyugodtan a kezébe adhatod!

Amennyiben kíváncsivá tettelek, a NewLine Kiadó várja a rendelésed!

Írta: Isabel

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések