2021. október 11., hétfő

Jackson Mackenzie - Kézikönyv ​mérgező emberekhez


 Nem gondoltam volna, hogy ennyire erős indulatokat vált ki belőlem ez a könyv!
Ha figyelitek az olvasásaimat, láthatjátok, hogy nagyon elmerültem a nárcisztikus személyiségjegyek tanulmányozásában. A téma nagyon érzékenyen érint és, bár még csak most tanulok róla ez a mű túlzás volt!
De mondom is mi a bajom vele!

Az első és legfontosabb, hogy a szerző nagyon nagy fogalomzavarban van: azt mondja ugyanis, hogy a nárcisztikus egyenlő a pszichopatával! Még csak gyermekcipőben járok a témában, de azt tudom, hogy létezik egy skála, ami segít meghatározni, hogy az adott személy mennyire is rendelkezik ezekkel a jegyekkel. A 10-es a legerősbb és ebből pszichopaták a 9-10-es szinten lévők! Nem mindenki az!
Konkrétan minden oldalon legalább ötször találkoztam ezzel a szóval és nagyon irritáló volt!

Arról nem is beszélve, hogy kis mennyiségben a nárcizmus segítheti is az életünket, hiszen megtanulunk picit önzőnek lenni. (De erről majd később, mert abban a könyvben amiben erről van szó, még csak az elején járok. ) Teljesen hülyeséget nem akarok mondani, de - mint mindenből, egy pici- ebből is hasznos lehet.

Aztán, ugye a könyv segítséget ígér azoknak, akik ilyen kapcsolatban vannak. De könyörgöm, nem segített vele. Elmondja, miért és mennyire gonoszak ezek az emberek és hogy mennyire kell őket kerülni - ez van benne szakszavakkal tűzdelve. De ez sem egy nárcisztikusnak, sem pedig a kódepenciában élőnek nem segít!
Az előzőnek azért nem, mert ráerősít arra a félelmére, hogy el fogják hagyni, a kodependesnek meg azért nem, mert nem foglalkozik a tüneteivel. Aki ezen megy át az fél, bizonytalan, depressziós - csak hogy a leggyakoribb tüneteket említsem! Nem tudja, hogyan viszonyuljon a nárcisztikushoz, súlyosabb esetben már a saját létjogusultságát is megkérdőjelezi, annyira össze van zavarodva! 
Személy szerint az ebből való kitöréshez vártam volna segítséget - nem kaptam meg.

De létezik olyan is, hogy valaki puszta kiváncsiságból veszi a kezébe - pl érdeklődik a pszichológia iránt. Nekik üzenem, hogy nagyon járjonak utána minden olyan információnak, melyet ez a mű tényként közöl, mert olyan féligazság-szaga van az egésznek. Én a felénél befejeztem az utánajárást - bevallom, belefáradtam. De aki való tényeket szeretne a toxikus kapcsolatokról és ezt olvassa, mindenképpen szerezzen be más irodalmat is, és meg fog lepődni....

A hab a tortán, hogy ezt egy szakember írta.....Szóval vagy minden egyébb tanulós felületem/könyvem tudja rosszul, vagy az írót nagyon elragadták a saját érzelmei, vagy nem tudom....

Lényeg, hogy számomra óriási csalódás volt. Remélem, egy nap beszélhetek valakivel, aki tényleg szakember a témában - és rákérdezhetek erre a műre is. Adok pedig tanulok magamtól!

Ha úgy döntesz, te adnál neki egy esélyt, a Bookline várja a rendelésed!


Írta: Isabel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések