2021. július 3., szombat

Louise O'Neill - Örökké a tied


Azt már nagyon rég tudom, hogy a könyvek csodákra képesek. Anélkül, hogy tudatában lennénk, mindig a megfelelő időben érkeznek az olvasóhoz. 
A regényt már jó pár hete elkezdtem olvasni, de képtelen voltam egy szuszra ledarálni. Olyan komoly és mély mondanivalója van, hogy őszintén szólva nagyon elgondolkodtam azon, rátegyem-e az ifjúsági címkét avagy sem. Utánanéztem, és minden nagyobb oldalon megtalálható, így végül nekem is felkerült.

A jövőben járunk, ahol a nők akkora elnyomás alatt élnek, hogy minden olyan jogukat elvesztették, amit ma ismerünk. Létezésüknek csupán az a célja, hogy fiúgyermekeket hozzanak a világra. Azért, hogy ezt a feladatot mimnél jobban teljesítsék, a génmanipulációtól sem riad vissza a társadalom. 
A lányokat arra képezik, hogy házastárs, szerető, vagy szűznővér váljék belőlük, miután betöltötték a tizenhetedik életévüket.
Főszereplőnk Frida, akit a végzős évében ismerünk meg és - mint minden lánynak - az az álma, hogy házastárs lehessen. Legjobb barátjával  - Isabellel -  mindent megtesznek azért, hogy mindketten elérjék a boldog életet.

Rengeteg olyan szállal találkozhatunk a történet során, amely a mai fiatalok problémájával szembesít minket. Megfelelési kényszer, kisebbségi komplexus, félelem a változásoktól és még sorolhatnám. Mivel a lányok egymás vetélytársai is, nagyon nehéz igazi barátságokat kötni. Fridának és Isabelnek azonban ez sikerült; olyannyira, hogy az utóbbi mindenét kockáztatja a másikért. Őszintén szólva nagyon megható volt az egymás iránti szeretetük - ki is sírtam a szemem. 

Természetesen tele van a mű nem várt csavarral és erős érzelmekkel. Nem egyszerű megemészteni őket, hiszen sorról sorra kapjuk az újabb adagot. A vége pedig nagyon nem az, amire az ember számít, de méltó befejezése a történetnek!

Összességében azt kell mondjam, hatalmas kedvencet avattam! Bár jól tudom, hogy nem fog tetszeni mindenkinek, viszont, ha jól kezeled a megosztó könyveket, hatalmas kincsre számíthatsz!

És hogy hány éves kortól ajánlanám? Mindenképpen 16 éves kor felett és akkor is úgy, hogy figyelembe vesszük az olvasó érzékenységét!

Megj.: A nevek a könyvben kisbetűvel vannak írva, jelezvén a nők alsóbbrendűségét, de nekem nem volt szívem így írni őket.

Amennyiben elolvasnád, a Librinél megvásárolhatod!

Írta: Isabel 

2021. július 2., péntek

Buótyik Dorina - Az egyiptomi királynő rejtélye


 Kezdésnek szeretném megköszönni Dorinának, hogy még megjelenés előtt elolvashattam a könyvét. Már június végén kész voltam vele, csak a betegségem nem tette lehetővé, hogy nyugodtan megírjam a véleményemet.

A történet szereplőit ismerhetjük a III. Amenemhat rejtélye című regényből, mely az írónő első alkotása. Bár a két történet nem függ össze, csupán a szereplőket kaptuk vissza, mégis, nagyon élvezetes volt. Szerettem a háttérmunkát, amit Dorina lerakott az asztalra. Ám arra nem számítottam, hogy még kidolgozottabb és izgalmasabb történetet kapok majd!

Ismét Egyiptomban találjuk magunkat, ahol a szereplők újabb rejtélybe cseppennek. A sok új információ révén ismét tanulhattam, ami számomra nagyon fontos, még a kikapcsolódások alkalmával is. Még mindig keveset tudok az országról, ám a regény nagyban bővítette az ismereteimet. 
Ám ha a szórakozás oldalát nézem végig volt kalandban és érzelmekben is részem.

A szerző írástechnikája is sokat fejlődött az előzőhöz képest. Sokkal jobban át tudta adni a hangulatot és a szereplők érzelmeit is.

A borító nagyon szép és igényes, bár a címre többször rá kellett nézzek, hogy kiolvashassam. Mutatós meg minden, csak picit nehezen volt olvasható a számomra.

Összességében egy nagyon szórakoztató műről van szó, amit bátran ajánlok Egyiptomot ismerő, vagy kevésbé ismerő olvasók számára. Vagy így, vagy úgy, de mindenképpen szuper élményben lesz részük!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, a NewLine Kiadónál kedvezményesen előjegyzőheted - 2021.07.28-ig!

Írta: Isabel



2021. július 1., csütörtök

A szerző, aki meg szeretné mutatni, hogy minden nap tanulhatunk valami újat - Interjú Csete Dóra meseíróval


 

Csete Dóra meseíró nevét a Lillen, a tünde című mesekönyvével  ismertem meg. Az alkotás - melyet Kőszegi Arbeiter Anitával együtt alkottak meg - hatalmas kedvencem lett, éppen ezért figyelem az írónő munkásságát.
A napokban jelent meg A Zöldlomb - erdő lakói című története, ami az erdei állatok segítségével szórakoztatja a kicsiket. A most következő interjúban megismerhetitek a mesekönyvet, és az írónőt, aki mögötte áll!

Kezdésnek mesélnél egy kicsit magadról? Hogyan telik a nyári szünet?

Az írással 2020-ban kezdtem el igazán foglalkozni, ezen belül is a mesékkel. Nagyon szeretem írni őket, mindig egy kicsit gyerek maradok. Mivel tanító néniként dolgozom, így most már én is szusszanok egy kicsit a nyáron most. Békésen telik.

Mint említettem, ez az első önálló könyved. Milyen volt csak önmagadra hagyatkozni az írás során? Számodra a csapatmunka vagy az egyéni írás volt a könnyebb?

Én nagyon élveztem, hogy a magam ura lehettem. Egy kis kihívás, átgondolt időbeosztás. Abszolút kikapcsolódás volt egyedül írni egy fárasztó nap után. Egyik se könnyebb a másiknál szerintem. Bár nekem Kőszegi-Arbeiter Anitával úgymond egyszerű dolgom volt, mert nagyon egyre járt az agyunk, sok közös van bennünk, így nem volt vele nehéz együtt dolgozni. Egyedül viszont meghittebb, hiszen teljesen a magamra voltam utalva.

Hogyan született meg A Zöldlomb - erdő lakói?

Mindig is nagyon szerettem az állatmeséket. És az állatokat is, így nem is volt kérdés számomra, hogy az első önálló mesekönyvem az állatokról fog szólni.

Milyen inspirációid akadtak az írás közben?

Sokat jártunk ősszel kirándulni, innen is jöttek az ötletek. Kislányom is egyre többet érdeklődött az állatok iránt, ezért többször jártunk a Bükkösdi Vadasparkban. Na itt szerintem minden írónak akadna ihlete.

Amíg a Lillen, a tünde a MeseRóka kiadónál jelent meg, Addig ez a mesekönyv a Newline Kiadónál látta meg a napvilágot. Miért rájuk esett a választás, és milyen velük együtt dolgozni?

Eleg sok író ismerősöm dolgozik a NewLine kiadóval és nagyon jó véleménnyel voltak róluk, így azt gondoltam én is megpróbálom velük a munkát. Nagyon élveztem velük dolgozni, a következő könyvet is velük együtt szeretném majd megálmodni.

Bár én még csak a borítót láttam, nagyon tetszik a történethez tartozó illusztráció. Mesélnél kérlek a rajzok elkészítéséről?

A rajzokat Simondán-Szabó Edit készítette, tehetséges illusztrátor, aki egyébként ír is. Mindig ő volt az első, aki egy kész fejezetet elolvasott, majd készítette az egyeztetés után a rajzokat. Jól tudtunk együttműködni.

Igaz, a könyv még nagyon friss, ám biztosan kaptál már visszajelzéseket olvasóktól. Hogy tetszik  nekik?

Igen, kaptam. De már a megjelenés előtt is, mert tartottam előolvasást is. Pozitív visszajelzéseket kaptam, és kapok is, így remélem sikerült átadni, amit szerettem volna.

Általában minden mesekönyv tanító célzattal rendelkezik. Te mit szeretnél átadni a kicsiknek?

Azt, hogy a mindennapi tevékenységéből is tanulhatunk valamit. Talán eszre se vesszük és már is tanultunk valamit. Az elfogadás, a szeretet pedig nagyon fontos dolgok az életben.

Megosztanád kérlek a kedvenc részed az olvasókkal?

A kedvenc történetem a mesekönyvből a Horka új kabátja címet viseli. Így ebből egy kis részlet:

„Horka kicsit megszeppent az ajtóban. Sutyi becsukta

mögötte, hisz a délutáni szellő már elég hűvös volt odakint.

Horka végignézett rajtuk, a megfáradt, boldog kis arcocskákon,

majd az asztalra pillantott. Ott magasodott a gyümölcstorta,

mellette pedig a szép új kabát. Akaratlanul is elmorzsolt egy

könnycseppet az arcán.”

Van esetleg új terv még erre az évre? Mivel készülsz legközelebb?

Erre az évre csak kisebb meséket tervezek, suli kezdésre, karácsonyra. Jövőre, hogy mi lesz, azt még nem tudom. Még gondolkozom, mi legyen a következő mesekönyvem témája.

Ezúton is szeretnék sok sikert kívánni Dórának!

Amennyiben sikerült kíváncsivá tennünk, keresd a szerző hivatalos Facebook - oldalát, vagy keresd  mesekönyvét a NewLine Kiadó webáruházában!

Írta: Isabel

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések