2021. február 13., szombat

Tanila Jensen - Feloldozás (Viveca 2.)


 Először szeretném megköszönni az írónőnek, hogy gondolt rám és én is elolvashattam a Viveca folytatását. 

Az első részt nem itt értékeltem, és mi tagadást ott azért voltak apróbb gondjaim a sorozattal. Ám most a szerző nagyon meglepett, ugyanis nagyon sokat fejlődött! 

Az első részben számomra egy kicsit túl gyorsan történnek az események. Egy új, izgalmas világot kapunk ugyan, viszont túl hamar lesz szerelmes a főhősnőnk és számomra nem maradt elég idő megemészteni azt a sok információt, amit kapunk. Ezt az akkor írt értékelésemben meg is említettem.

Most azonban minden a helyén volt: megfelelő mennyiségű információ, romantika a kellő időben, varázslat és csavarok, ráadásul az írástechnika is sokat fejlődött.

A szereplők jellemvonásai is sokat fejlődtek az eltelt idő alatt - számomra sokkal emberibbé, ezáltal szerethetőbbé váltak. 

Külön tetszett, hogy most nem voltak elfinomkodva a durvább jelenetek - nagy rajongójává váltam a kiszámíthatatlan történeteknek és itt ezt is megkaptam. 

Trilógia révén még korán sincs vége szereplőink megpróbáltatásainak, de ha az írónő megtartja ezt a vonalat én nagyon boldog leszek tőle!

Ha nem ismered a sorozatot, mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt, mert bebizonyítja, hogy a szorgalom és a kitartás nagy tettekhez vezethet!

Ritkán szoktam ilyet csinálni, de egy pár szót üzennék az írónőnek így az értékelés végén:
köszönöm, hogy felnőttként kezelte a nem teljesen pozitív kritikámat. Köszönöm, hogy elgondolkodott és amit igaznak érzett azon változtatott! Köszönöm, hogy rendületlenül és ésszel halad az útján!
Köszönöm, hogy adott egy újabb lehetőséget, hogy értékelhessem a munkásságát, ezáltal elismerhessem a fejlődését!
Ez a hozzáállás mindannyiunknak példaértékű lehet!

Ha téged is érdekel a sorozat, a NewLine Kiadó  várja a rendelésed!

Írta: Isabel

2021. február 12., péntek

Anna Starobinets - A ​farkaslak (Állati nyomozók 1.)Soha nem olvastam még csak ehhez hasonló gyermekkönyvet sem.
Azt hittem egy aranyos mesét fogok kapni erdei állatokról, de korántsem ez történt
A Messzi-erdő lakói békében élnek egymás mellett-  ragadozó és növényevő állatok egyaránt. Ám egy napon borzalmas dolog történik, a Nyúl gyilkosság áldozatává válik. Nem marad más utána csak egy szőrcsomó. 
Azonnal megkezdődik a nyomozás  -  Főborz nyomozó és segédje mindent megtesznek, hogy kézre kerítsék a bűnöst. Ám nem minden az, aminek látszik...

Őszintén szólva nagyon meglepett, hogy a krimi rész ennyire ki lett dolgozva a történetben. Ha nem állatokról szólna a mű és egy kicsit hosszabb lenne megállná a helyét egy jobb regényben is. 
Megtapasztalhatjuk azt a feszültséget, amit ettől a zsánertől elvárunk és a csavar is egészen izgalmas színt visz a történetbe. 
Hangulata hozza a nyomozós regényekét: a karaktereknek megvan a megfelelő helyük és tudásuk az ügy felderítéséhez. Egyik sem buta, jól összerakják a részleteket. Mindegyik elkülöníthető egyedi személyiséget kapott így könnyen megszerethetjük őket.

Az illusztrációk nagyon szépek, sokat hozzáadnak a történethez és segítik a gyermeki gondolkodás fejlődését is. 

Összességében azt kell mondjam, hogy egy jó sorozatindító kötetet kaptunk. Kicsit a Zootropolis – Állati nagy balhé c. filmre emlékeztet, szóval ha azt szerette a gyermek, a könyv is jó választás lehet a számára.

Viszont egy dologra figyeljünk oda! Ha a gyerek nem szereti a nyomozós dolgokat, vagy még nem kész elfogadni az élet durvább oldalát, akkor ne ezt válasszuk neki. Nincs benne semmilyen véres jelenet vagy ehhez hasonló, mégis, azt gondolom, hogy nem minden iskolás képes még a helyén kezelni olyan dolgokat, mint például széttépett kisállat, ártatlanok megvádolása, kitervelt gyilkosság, stb. 
Mindenképpen mérlegeljük vásárlás előtt az életkort, a tudást és a lelki felkészültséget!

Ám ha a gyermekünk minden ponton átment, sőt, ha ő maga is rendőri pályára készül, bátran ajánlom a könyvet, hiszen nemcsak szórakozást, de kihívást is jelenthet a számára az ügy megoldása!

Köszönöm szépen a kiadónak, hogy én is elolvashattam a történetet!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, az Európa Könyvkiadó várja a rendelésed!

Írta: Isabel


.

2021. február 9., kedd

Bodor Attila - A tél menyasszonya


 Mint tudjátok, hatalmas rajongója vagyok a meséknek és amikor egy kifejezetten izgalmasat olvashatok, akkor érzem magam igazán boldognak. 
Azt is tudjátok, hogy mindig adok az általam olvasottabbaknak a véleményére és ez most sincs másképp. Mivel nagyon jó véleményeket hallottam a könyvről, mindenképpen szerettem volna a véleményemet kifejteni itt a blogon!
 Köszönöm szépen a kiadónak, hogy lehetőséget adott erre!

A történet főhőse Zelka királylány, akinek nem volt szíve és ezt most szó szerint kell érteni. Különleges képessége révén nagyon jól bírja a hideget, ám ettől ő mégis kedves és szerethető maradt.  Azért, hogy megmentse hőn szeretett húgát önként vállalja az utat a Tél Birodalmába, hogy a Tél herceg túsza lehessen.
Erről az alapfelállásról nekem a Szépség és a szörnyeteg jutott eszembe, de erről kicsit később. 

A lány az úton megtudja, hogy a Nyár leánya, a Tavasz a palota fogságában van több másik lánnyal együtt, így elhatározza, hogy kiszabadítja őket. Ahhoz képest, hogy egy teljesen idegen birodalom fogja, elég bátor tettre készül, nem?

Ennyit a tartalomról, inkább azt mesélem el, hogy bennem milyen benyomást keltett. Mint említettem, van benne jó pár elem, mely az egyik kedvenc mesémre emlékeztet: önfeláldozó és bátor hősnő, aki valaki más helyett vállalja a veszélyt, komor kastély, egy herceggel, aki bűne miatt szenved. Ám engem ez nem zavart, mert az író egyedi stílusa sok pluszt is hozzáad a történethez.
Gyermek fejjel nagyon izgalmas és lebilincselő mesét kapunk.

Azonban van itt valami, amiről mindenképpen szeretnék pár szót ejteni. Mit ad a könyv egy felnőtt számára?
Zelka egy olyan lány, aki nagyon magányosan élte életét, mígnem megszületett a kistestvére. A két lány közötti kötelék annyira erős volt, hogy az idősebbik még az életveszélyt is vállalta érte. A szerző nagyon finoman, mégis egyértelműen érzékelteti, hogy ez nemcsak a testvéri köteléknek köszönhető, hanem annak, hogy Zelkának volt végre valaki, akit szerethetett és aki ugyanígy érzett iránta. Az igazi kötődéseink olyan erőt képesek felszabadítani bennünk, mellyel bármilyen veszéllyel képesek leszünk szembenézni, csakhogy megvédhessük a másikat.
Viszont az író még ennél is továbbment: mindenki félelemmel gondolt a Tél hercegre, ám a lány megnyitotta előtte a szívét, hogy megmutathassa, ki is ő valójában. Gyönyörű kis ajándékdobozba csomagolva kaptuk meg azt a tanulságot, miszerint senkit se ítéljünk meg mások véleménye alapján. 

És még mindig nem végeztem, ugyanis, ha eltekintünk a meseszerű elemektől, láthatjuk, hogy sajnos a jelenkor időjárása nagyon hasonlít a könyvben lévőhöz. Néha én is azt érzem, hogy ellopták a tavaszt, csak még hozzátenném azt is, hogy a tél megbolondult. Viccet félretéve, fontos, hogy olyan meséket is olvassunk, melyekben felfedezhetjük világunk egy olyan részét, mely sebezhető. 

A gyermekeink nem feltétlen tudatosan, de oda fognak figyelni ezekre a jelekre és elkezdenek azon gondolkodni, hogyan tehetnének ellene. Valójában pedig ez lesz az, ami előre - és remélem jobb irányba - mozdítja majd az életünket.

Bár, eddig egy mondatot váltottam a szerzővel  - felkértem egy interjúra - de mégis, nagyon büszkének és meghatottnak érzem magam, amiért vannak olyan alkotók, akik ennyire mély mondanivalót képesek átadni a kicsiknek is!

A végére már csak annyit, hogy önálló olvasásra is alkalmas a könyv, kisiskolás kortól!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, rendelésed leadhatod a Könyvmolyképző Kiadónál!

Írta: IsabelAnita Boza - Elrabolt szerelem

A könyvet még tavaly kaptam édesanyámtól és a borítója teljesen lenyűgözött. Nagyon kellemes látvány, emiatt nagy reményekkel vágtam neki az...

Népszerű bejegyzések