Hozzátesznek vagy elvesznek? - Adaptációk

 
Pár héttel ezelőtt két nyolcadikos tanítványom segítséget kért tőlem az irodalom leckéjük kapcsán. Kérdésekre kellett válaszolniuk, melyek az Ábel a rengetegben című regényhez kapcsolódnak.

Kissé kellemetlenül éreztem magam, mert nem emlékeztem arra, hogy én az ő korukban olvastam volna a művet. Miután megoldottuk s feladatokat, kissé hiányérzetem maradt: zavart, hogy nem ismerem teljes egészében Ábel történetét. 

Miután a gyerekekkel együtt én is megtanultam az író önéletrajzát, úgy éreztem, hogy mindenképpen meg kell ismerkedjek a munkásságával, három nap alatt kiolvastam a történetet és meg kell mondjam elég vegyes érzéseim vannak.

Nagyon tetszett a cselekmény és tájleírás. Nemcsak a célközönségnek izgalmas és érdekes a történet. A leíró részek nagyon élethűek, láttam magam előtt a helyszíneket. Úgy gondolom, ebben az író nagyon kiemelkedő. Emellett számos hasznos tevékenységet mutat be a könyv, melyről azt gondolom, hogy a mai korban is fontos lenne tudni és ismerni!

A társadalomkritika nagyon fontos mondandója a könyvnek, hiszem Ábel személyiségének változásához nagyban hozzájárulnak. Főszereplőnk jellemfejlődése is nagyon látványos, a regény végére korántsem az a kisfiú, akit az elején megismer az olvasó.

Viszont a nyelvezete nem egyszerű a mai kor számára. A tanulóim számára is volt jó pár kifejezés, amely nehezítette az olvasást és a szövegértést. Emiatt nem is igazán voltak lelkesek, ám elmagyaráztam, hogy ez hozzátartozik az alapműveltséghez. 
Azt azonban én is elismerem, hogy nem a legegyszerűbb olvasmány egy 14-15 éves gyermek számára.

Számomra tanulságos olvasmány volt, több lettem általa, bár nem valószínű, hogy egyhamar újraolvasom majd!

Amennyiben szeretnéd a polcodon tudni, keresd a könyvet a Líra kínálatában! Természetesen film is készült belőle, melyet az ezen az oldalon megtekinthettek!

Írta: Isabel Őszintén szólva egy picit csalódott vagyok a könyvet illetően. De mielőtt rátérnék, mesélnék egy kicsit a sorozathoz való viszonyomról.
Kiskamaszként láttam először: az egyik tanáromnál vendégeskedtem és azt mondta, választhatok bármit a tévében. Mikor találomra mondtam egy címet, örömmel újságolta, hogy neki ez a kedvence és nézzem nyugodtan. Arra nem emlékszem melyik rész ment, viszont arra igen, hogy akkor nagyon nem voltam elragadtatva. Azt gondoltam ekkora marhaságot az életben nem láttam. 
Aztán eltelt pár év és érettebb fejjel újra belenéztem. Emlékszem, pont azt a jelenetet láttam, mikor az első részben Ross ecseteli a többieknek, hogy ő újra férj szeretne lenni, mikor Rachel menyasszonyi ruhában beront. Chandler megszólalása - miszerint ő csak egymillió dollárt szeretne, - annyira megnevettetett, hogy rajongója lettem a sorozatnak. Minden évben megnézek legalább pár részt és természetesen angolul is láttam az egész sorozatot.

Ennyi bevezetés után jöjjön maga a könyv. 
Tetszett, hogy bepillantást kaphattunk a forgatókönyv születésébe és ecsetelték azt is mennyi nehézségen mentek át az írók. Nagyra becsülöm, mikor ezeket is le merik írni, nemcsak a pozitív dolgokat. Ez különösen igaz akkor, ha ennyire ikonikus és sikeres sorozatról van szó, mint a Jóbarátok. A ma napig új nézőket vonz be a sorozat és még azoknak is van véleménye róla, akik nem láttak egy teljes részt sem. Az, hogy ennek ellenére, ennyire részletesen elmesélték a kezdeteket, nagyon megszerettették velem a művet. 
A hat főszereplő nagyon eltérő karakter és ezt jól érzékeltette a szereplőválogatás. Bár kockázatos volt néhány színésszel a munka, az elképzelésben való hitet végül siker koronázta.

A borítóról pedig csak annyit, hogy bár első pillantásra nem tetszett, mégis, nagyon jól illet a könyv hangulatához. 

Engem különösképpen nem zavartak ezek a száraz adatok, mégis hiányoltam valamit a könyvből. Nem kaptam meg azt az érzést, amit a sorozat nézése közben éreztem. Tudom, adaptáció, de ha már az, akkor az érzésnek nagyon hasonlónak kellene lennie. Olvasás közben mégis azt éreztem, hogy nincs meg a kapocs az író és a hangulat között, amit keresek. 
A hat barát különböző személyiségekként élik meg az élet nehézségeit, mindent egy jó nagy adag fanyar humorral nyakon öntve, de ez a könyvből valahogy kimaradt. Pedig véleményem szerint ez az egyik olyan pont, amitől a sorozat sikeressé vált. 
Arról nem is beszélve, hogy szerintem túl sok utalás volt más sorozatokra  -  melyeket bevallom nektek nem is láttam, de nem is jött meg a kedvem a megnézésükhöz. 

Ettől függetlenül nagyon tanulságos olvasmány volt, hiszen rengeteg új és érdekes információt tudtam meg az általam olyannyira kedvelt sorozatról. Visszajöttek az emlékek, így amint lesz egy kis időm biztos újra fogom nézni - ezúttal talán spanyol nyelven!

Amennyiben kíváncsivá váltál, vagy te is rajongója vagy a sorozatnak, keresd a könyvet a XXI. Kiadó gondozásában! Ha pedig nem ismered a sorozatot, itt megnézheted az első részt szinkronosan!

Írta: Isabel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tamási Áron - Ábel ​a rengetegben (Ábel 1.)

Pár héttel ezelőtt két nyolcadikos tanítványom segítséget kért tőlem az irodalom leckéjük kapcsán. Kérdésekre kellett válaszolniuk, melyek a...

Népszerű bejegyzések