2021. május 14., péntek

Tamási Áron - Ábel ​a rengetegben (Ábel 1.)



Pár héttel ezelőtt két nyolcadikos tanítványom segítséget kért tőlem az irodalom leckéjük kapcsán. Kérdésekre kellett válaszolniuk, melyek az Ábel a rengetegben című regényhez kapcsolódnak.

Kissé kellemetlenül éreztem magam, mert nem emlékeztem arra, hogy én az ő korukban olvastam volna a művet. Miután megoldottuk s feladatokat, kissé hiányérzetem maradt: zavart, hogy nem ismerem teljes egészében Ábel történetét. 

Miután a gyerekekkel együtt én is megtanultam az író önéletrajzát, úgy éreztem, hogy mindenképpen meg kell ismerkedjek a munkásságával, három nap alatt kiolvastam a történetet és meg kell mondjam elég vegyes érzéseim vannak.

Nagyon tetszett a cselekmény és tájleírás. Nemcsak a célközönségnek izgalmas és érdekes a történet. A leíró részek nagyon élethűek, láttam magam előtt a helyszíneket. Úgy gondolom, ebben az író nagyon kiemelkedő. Emellett számos hasznos tevékenységet mutat be a könyv, melyről azt gondolom, hogy a mai korban is fontos lenne tudni és ismerni!

A társadalomkritika nagyon fontos mondandója a könyvnek, hiszem Ábel személyiségének változásához nagyban hozzájárulnak. Főszereplőnk jellemfejlődése is nagyon látványos, a regény végére korántsem az a kisfiú, akit az elején megismer az olvasó.

Viszont a nyelvezete nem egyszerű a mai kor számára. A tanulóim számára is volt jó pár kifejezés, amely nehezítette az olvasást és a szövegértést. Emiatt nem is igazán voltak lelkesek, ám elmagyaráztam, hogy ez hozzátartozik az alapműveltséghez. 
Azt azonban én is elismerem, hogy nem a legegyszerűbb olvasmány egy 14-15 éves gyermek számára.

Számomra tanulságos olvasmány volt, több lettem általa, bár nem valószínű, hogy egyhamar újraolvasom majd!

Amennyiben szeretnéd a polcodon tudni, keresd a könyvet a Líra kínálatában! Természetesen film is készült belőle, melyet az ezen az oldalon megtekinthettek!

Írta: Isabel


 

2021. május 11., kedd

Anita Boza - Elrabolt szerelem


A könyvet még tavaly kaptam édesanyámtól és a borítója teljesen lenyűgözött. Nagyon kellemes látvány, emiatt nagy reményekkel vágtam neki az olvasásnak.

Tudni kell rólam, hogy bár mostanában nem sok romantikus regényt olvasok, volt idő, mikor nagyon szerettem ezeket a regényeket. Elvarázsolt a kor, a sokszor kalandos cselekmény - és természetesen a szerelem.

Az alaptörténet most is tetszett volna: férfi főhősünk még gyermekként szemtanúja lesz édesapja meggyilkolásának és elhatározza, hogy bosszút áll. Férfiként ezt meg is teszi: elrabolja a gyilkos leányát, ám egy valamire nem számít: vonzódni kezd a nőhöz.

Constance és Brad macska-egér játéka még tetszett is. Mindkettő makacs és intelligens, szítják a tüzet egymásban. Azonban egyetlen egy dolgot nem tudtam hova tenni. Miért kellett az első pillanatban szexuális vonzódást érezni egymás iránt? 

Természetesen én is tudom, hogy létezik ilyen, de azt sehogyan sem tudom elképzelni, hogy ennek azonnal hogyan lehet engedni? Mármint, persze tetszett meg de jó lenne az ez meg az...de konkrétan a hölgyet elrabolták, a pasasban meg nincs más, csak gyűlölet..... Hosszú tervezgetés után végre fájdalmat okozhat az ellenségének és csak a vágyaikra tudnak gondolni? Nem tudom, számomra ez, ebben a formában annyira életidegen és kissé rémisztő, hogy teljesen rányomta a bélyegét az olvasásra. Ha pedig a szerző esetleg egy cseppnyi pszichológiát szeretett volna belevinni a történetbe, ahhoz pedig a háttérinformáció kevés.

Aztán természetesen megkaptam azokat a tudásmorzsákat, melyekre szükségem volt, ahhoz, hogy azonosulhassak a szereplőkkel, csak azt sajnáltam, hogy ez nem a csókok előtt történtek.

Nem is tudom...számomra a szerelem nemcsak a testi vonzódáson alapszik, sőt! A szerelem az ha a kémia mellett szeretem a másik lelkét is. Ehhez pedig idő kell.

Ugyanakkor tudom, hogy a 17. század valóságában sem ez volt a megszokott. Ebből a szempontból a regény  nagyon korhű. 

Azt is tudom, hogy, amikor az ember fáradt egy hosszú nap után és csak egy kis kikapcsolódásra vágyik, az ilyen regények tökéletesek. Segítenek ábrándozni, megélni a titkolt - vagy éppen nem titkolt -vágyainkat. Igenis kellenek az ilyen olvasmányok is és nekem is vannak kedvenceim. Majd megmutatom nektek őket.

Ha innen nézem a dolgokat, akkor az írónő számos női olvasóinak segíthetett abban, hogy képes legyen ellazulni. Látok benne fantáziát, és remélem legközelebb egy olyan művét olvashatom, ahol picit több hangsúly kerül az ok-okozati összefüggésekre. Természetesen a romantika megtartásával!

 Amennyiben elolvasnád keresd a Magnusz webáruházában!

Írta: Isabel

2021. május 10., hétfő

Maya Motayne - Nocturna (Varázshamisítás 1.)


A sorozat hozzám még csak most jutott el, de pár óra alatt ki is olvastam. Nagyon szeretem a mágiával átszőtt fantasy - világot és azt ha egy szereplőt nem kötik a rangok és a szokások. Azt ha valaki képes felrúgni minden szabályt és elvárást, csak azért, hogy azt tegye, ami helyes. 

Tetszett a mágia sokfélesége, minden embernek egyedi képessége van. Ráadásul olyan dolgokra is használták, amelyekre eddig nem is gondoltam. Konkrétan megkönnyítették vele a saját mindennapjaikat és nemcsak a sorsdöntő pillanatokban került elő. 

A szereplők, egyediek, a főhősök személyisége és képességei is eltérnek egymástól. Természetesen a jóképű herceg és a tolvajlány találkozása nem egyedi eset, mégis a szerző képes volt újdonságot csempészni ide is, a mágia segítségével.

Az alaptörténet, miszerint Alfehr herceg megpróbálja felkutatni az eltűnt bátyját, szinté nem újszerű gondolat, mégis, az írónő képes volt szabadjára engedni a fantáziáját és a megszokotthoz olyan elemeket kevert, amitől egy új és ismeretlen világot fedezhet fel az olvasó. 

Természetesen egy valamire való kalandból nem hiányozhat egy csöppnyi romantika sem, de ezt is megkaptuk. Kifejezetten örültem, hogy csak egy csöppnyit kaptunk ebből és a szerző nem esett túlzásba. 

Az írástechnika is tetszett, a szerző szépen és választékosan fogalmaz. A cselekmény tempója elég gyors, nem hagyja unatkozni az embert.

Nyugodt szívvel ajánlom a fantasy és kalandregények szerelmeseinek, akár már 15 éves kortól is. Igaz, nem a legvékonyabb regény a piacon, de nagyon hamar be tudja szippantani az olvasóját!

A könyv ajándék volt, amit ezúton is köszönök! Remélem, alkalmam nyílik majd a folytatás elolvasására is!

Amennyiben te is szereted a hasonló történeteket, a Libriben megveheted a saját példányodat!

Írta: Isabel

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések