2021. július 19., hétfő

Jakobovits Kitti - Irodalomterápia - A könyvespolcod pszichológus szemmel



Pár nappal ezelőtt egy nagyon érdekes könyv jelent meg a piacon az irodalomterápiáról. A sors játéka, hogy ha nincs  Jakobovits Kitti ingyen elérhető podcast-ja, arról sem tudtam volna, hogy ilyen létezik. Nagyon érdekesnek találom ezt a foglalkozást, hiszen két olyan  dolgot köt össze, mely nagyban segíti a lélek fejlődését. Nem utolsó sorban pedig nekem is a szívügyem mindkét terület, szívesen mélyedek el bennük.

A könyv számomra nagyon érdekes volt, nemcsak az új mondanivaló miatt, hanem mert egy picit tankönyv érzésem is volt vele kapcsolatban. Akik követnek, tudhatják, hogy szívesen olvasok szakmai könyveket is a pszichológia témakörében, így számomra nem volt zavaró, ahogy a szerző felvezette a mondanivalóját. Ahhoz, hogy megértsük, miről is van szó, véleményem szerint kell a háttérismeret - egy olyan tudás, amely nélkülözhetetlen a téma megértéséhez és, hacsak nem tanórán sajátítjuk el, itt is helyet kellett kapjon. Bár, ettől lehet, szárazabbnak tűnik - valljuk be egy ilyen témánál ez várható.

Az alcím (A könyvespolcod pszichológus szemmel) picit becsapós, mert erre a szerző nem tér ki nagy mélységekben. Igaz, engem nem ért váratlanul, mivel a fentebb említett podcast-jában arról is beszél, hogy ahhoz hogy ebben érdemben tudjon nyilatkozni beszélgetésre- esetleg- beszélgetésekre van szükség a páciensekkel. Elgondolkodtam a dolgon és a saját példámból azt szűrtem le, hogy ez egy korrekt hozzáállás, mindjárt meg is indoklom, hogy miért:

Ha valaki ránéz a könyvespolcomra, rengeteg regény talál rajta: főképp ifjúsági, mese, romantikus és fantasy zsánerekben. Természetesen akad köztük pszichológiával foglalkozó tankönyv, nyelvkönyv, illetve verseskötet is, de ez előbbiek vannak túlsúlyban. Ebből talán azt a következtetést vonná le, hogy főképp ezeket forgatom és esetlegesen egy komolyabb témában (politika, történelem, szociológia) nem is lehetne beszélgetni velem. Pedig de! Az, hogy a polcomra ezek kerültek fel, azért történt így, mert a szórakoztatáson túl ezek voltak számomra elérhetőek és beszerezhetőek. Ebből az is látszik, hogy ha egy szakember csak a könyveinkről próbálna meg valamilyen képet alkotni rólunk, nem biztos, hogy a megfelelő végkifejletig jutnánk el. Arról nem is beszélve, hogy ma már számtalan módja van annak, hogy olvasnivalóhoz jussunk, az elektronikus kiadványoktól kezdve egészen a könyvtárakig. 

Kitti nagyon szépen elmagyarázza azt is, mi az az irodalomterápia és kinek ajánlja. Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy különböző irodalmi szövegek segítségével világítanak rá, helyzetekre, érzésekre, ezáltal biztosítva azt, hogy  a személy maga találja meg a problémájából vezető kiutat. Mikor tudatosult bennem ez a megfogalmazás, rájöttem, hogy én is ezt csinálom, amikor olvasok. A különbség az, hogy egy terápián még a „kezemet is megfogják” ha kérem, így érve el gyorsabb fejlődést. 

A fogalmazásmód nagyon igényes és választékos, különösen tetszettek a személyes tapasztalatokról  és történetekről szóló részek, hiszen egy laikus olvasóhoz ezek kerülnek igazán közel. 

A Kulcslyuk Kiadótól nem sokat olvastam eddig, de ha minden kiadványuk ennyire igényes, biztos, hogy visszatérő vásárlójuk leszek. Arról nem is beszélve, hogy gyorsan megérkezett az előrendelésem, így névnapi ajándékként élvezhettem a frissen megjelent könyv illatát. 

Összességében nagyon boldog és elégedett vagyok! Köszönöm Kittinek, hogy megmutatta ezt a világot! Ajánlom mindenkinek, akit valamilyen formában érdekel a pszichológia, vagy olyan területen dolgozik, ahol fontos a kommunikáció és az emberekkel való jó kapcsolat fenntartása!

Amennyiben érdekel a téma, a Nyitott Akadémia várja a rendelésed!

Írta: Isabel


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések