2021. július 14., szerda

Kristin M. Furrier - Elveszett múlt


Szeretném megköszönni a szerzőnek, hogy megjelenés előtt olvastam a könyvét! Kalandos hétvégében volt részem!

Nem ez volt az első olvasásom az írónőtől, Az üveggyémánt átkát már értékeltem itt a blogon. Aranyos és kedves történet, de maximálisan nem voltam elégedett. 

Most viszont nagyon jól szórakoztam! Igaz, azt hozzá kell, hogy tegyem az új könyv kissé komolyabb tartalommal bír, ezáltal inkább kamaszoknak ajánlanám. Na, de nézzük is, hogy miről beszélek:

A főszereplőink Moira és Móric, két egyetemen tanuló fiatal, akik Egerkövesden élnek. Természetesen ezt a varázslatos természet közeli helyet nem találjuk a térképen, hiszen a Fantáziavilág eltakarja előlünk. Hozzátenném, hogy ahhoz képest, hogy egy kitalált hely, az írónő olyan részletességgel mutatja be, mintha magunk is sétálhatnánk a városban. Nagyon szép munka volt, teljesen képes voltam vizualizálni mindent, amit szeretett volna.

Szóval a két fiatal egy nap kikapcsolódásra vágyik: ezért csónakázásra vágyva mennek és elmennek várat nézni. A fiú nagyon örül ennek, ugyanis fülig szerelmes Moirába. Ám egy furcsa idegennel hozza őket össze a sors: az idős öregúr egy verset ad Móricnak és arra kéri, követve a nyomokat változtassa meg a saját és a családja életét.

Az írónő nagyon szépen adagolja az információkat, minden fejezetben van egy csavar vagy elejtett mondat, ami miatt lehet izgulni. Tetszettek a történelmi és irodalmi utalások is - fontosnak tartom, hogy legyenek ilyenek egy gyerekeknek szóló könyvben. Ki tudja, hátha ettől kap kedvet, egy Vukhoz, Tüskevárhoz vagy az Egri csillagokhoz.

A cselekmény a rejtély miatt nagyon izgalmas - nem hiszem, hogy van olyan gyerek, aki nem lenne szívesen a fiatalok helyében és ne szeretné megfejteni a titokzatos idegen titkát. Még én is szerettem, pedig bőven túl vagyok az ifjúság korosztályon.

Szöveg szempontjából gondozott, nem találtam benne sem helyesírási, sem pedig stilisztikai hibát.

A végére hagytam a kedvencemet: a borítót és az illusztrációkat. Egyszerűen gyönyörű mind a kettő! Miközben nézegettem őket az jutott eszembe, hogy mennyire igaz a mondás: a kevesebb néha több. 

Bár, Az üveggyémánt átka borítója is tetszett, ez teljesen más színvonal és nagyon jól illett Kristin fejlődéséhez. A fejezetekhez tartozó rajzok pedig feltették az i-re a pontot. Néha csak egy pici részletet kapunk - például egy érintést - de ez pont elég ahhoz, hogy beindítsa a fantáziánkat.

Összességében azt kell, hogy mondjam nagyon elégedett vagyok, bátran ajánlom 14 éves kortól felfelé bárkinek! Igényes, szórakoztató magyar regény az ifjúságnak!

Amennyiben te is szereted a hasonló történeteket, a NewLine Kiadónál leadhatod a rendelésed!

Írta: Isabel


 

2021. július 13., kedd

Az írónő, aki a gyermekkorában megálmodott karaktereivel egyre fényesebben ragyog - Interjú Buótyik Dorinával


Buótyik Dorina abban a megtiszteltetésben részesített, hogy még megjelenés előtt elolvashattam legfrissebb regényét. Az egyiptomi királynő rejtélye méltó folytatás, mely ismét Egyiptomba kalauzol el bennünket. A történet sokkal jobban beszippantott, mint a    III. Amenemhat rejtélye, éppen ezért nem hagyhattam ki a lehetőséget, hogy feltegyek a szerzőnek pár kérdést! Tartsatok velünk!

Azok számára, akik nem ismernek, megtennéd, hogy mondasz magadról pár szót?

Köszönöm a lehetőséget Isabelnek! Csorváson nőttem fel, Békéscsabán tanultam geológiát és pénzügyet. 4 éve élek Budapesten, ahol egyiptológiát is tanultam kb. 1 évet egy szabadegyetemen. Ennek köszönhetően volt lehetőségem Egyiptomba kiutazni. Nagyon szeretek olvasni, és sorozatokat nézni. Forma-1-re, kiállításokra és koncertekre szoktam járni, nyaranta szeretek a természetben túrázgatni. 

Mesélnél kérek egy picit az első részről? Hogyan fogadták az olvasók az egyiptomi kalandokat?

Már egy éve, hogy megjelent és jó sok vélemény érkezett, legfőképpen a molyra. Azt tudom, hogy sokaknak nagyon tetszett, egyedinek tartották, fordulatosnak és izgalmakban gazdagnak. Azonban voltak, akiknek kicsit kidolgozatlannak találták a szereplőimet, mert nagyrészt a cselekményre fókuszált. Meg is jegyezték, hogy lehetett volna hosszabb is – ami igaz. De büszkén állíthatom, hogy elsőkönyves szerzőként sok eladást produkáltam. A Book24 sikerlistájára is felkerült.

Milyen tapasztalatokhoz segített hozzá a III. Amenemhat rejtélye? Van, amit ma már másképpen csinálnál?

Sokat segítettek az építő jellegű kritikák, hogy megértsem, mi az, ami hiányzik a könyvemből. Lehet, hogy jó az alapsztori, és rájöttem, hogy kellenek a hosszabb leírásokat, mélyebb szereplőábrázolások, és hogy több oldalas legyen. De erre már figyeltem a második könyvem megírásakor. Remélem fejlődtem valamennyire ebben, de már a harmadikat írom és azt látom, hogy segítettek. Valószínűleg az elsőt átírom egy kicsit, mert nem hagy nyugodni.  

Az egyiptomi királynő rejtélye, bár a sorozat folytatása, mégsem függ össze a két cselekmény. Miért döntöttél, úgy, hogy megtartva a szereplőket és a helyszínt más utakra lépsz a karaktereiddel?

Először is, megszerettem őket, másodszor pedig kiskorom álma az volt, hogy író legyek. Ezért is döntöttem úgy – az első könyvem megírása után –, hogy folytatni fogom. Mikor megjelent az első, kicsit megijedtem, hogy nem jönnek ötletek, de később meg is jött (épp Egyiptomban). Ezután még több pattant ki a fejemből, amit megírnék, így nem kétség, hogy több történet lesz Gracie-ékkel.  

Mennyire volt számodra nehéz vagy éppen könnyű elengedni az első részt és új kalandok után kutatni?

Kicsit nehéz volt, mert ez volt a legelső történetem, ráadásul ezt 13 évesen találtam ki. Mint azt már említettem, féltem, hogy nem jönnek az ötletek. Vajon tudok olyan jókat kitalálni? Amikor tudtam, hogy velük folytatom a többi könyvemet, egyből jó érzés töltött el. Így könnyebben tudtam új kalandok után nézni. Tartom is az ígéretem ahhoz, hogy csak középbirodalmi időszakból válogatok ötleteket. 

Az értékelésemben is említettem, hogy a pontos leírások mögött rengeteg kutatómunka állhat. Igazam volt?

Így van, rengeteg kutatás kell az ilyen témájú könyvhöz, hiszen hitelesnek kell lennie. Nem mindegy, hogy csíkos vagy sima színű mellvértet hordtak az emberek, mert más-más dinasztiában viselték őket. Eleve ott van az a 5-6 db könyvem, régen azokból tanultam. Két éve jártam az egyiptológiai szabadegyetemre, ott is sokat tanultam (remélem folytathatom még). A második könyvemnél nemcsak az internet volt számomra elengedhetetlen, de a régészeti kézikönyv és a régészeti eljárás menete szakkönyv is nagyon sokat segített.  

Eddig milyen visszajelzéseket kaptál?

Megosztó visszajelzések voltak. Valakinek nagyon tetszett. De voltak, akiknek csak az alaptörténet tetszett, és a többi kidolgozatlan. A többsége szerint izgalmas, kalandos és fordulatos regény.  

Csak úgy, mint az előző regényed, ezt is a NewLine Kiadó gondozta. Hogyan fogadták a folytatás ötletét?

Örültek neki, már az első részre is megjegyezték, milyen kapós!

A borítód sokkal jobban sikerült szerintem, mint az előző. Mesélsz egy kicsit az alkotói folyamatokról?

Köszönöm szépen! Tudtam, hogy egy fáraónőt szeretnék látni a borítón. Van az a Nefertiti könyv, nos, az ihlette. Egy képet viszont csak jogdíjas helyekről lehet szerezni, így a shutterstockról meg is találtam. Maradtunk a betűtípuson, igaz a méreten kellett egy kicsit többet dolgozni, de meglett az eredmény! Mások szerint is nagyon szép lett, szerintem igazán felkelti az érdeklődők figyelmét.

Milyen terveid vannak a nyárra és egészében az egész évre?

Végre kitudom élvezni a szabadnapjaimat, amit előző évben nem tudtam! Hogy mit szeretnék? Többet pihenni és pihenni. Kicsit kirándulgatni a természetben, barátnőimmel programokra járni. Emellett sokat olvasni (már megdöntöttem a tavalyi olvasási számokat). Sokat szeretnék írni is, remélem jól fogok haladni a harmadik résszel! 

A blog nevében további sikereket kívánok Dorinának!

Amennyiben kíváncsi lettél, keresd a szerző hivatalos Facebook-oldalát, illetve regényeit a NewLine Kiadó weboldalán!

Írta: Isabel

2021. július 11., vasárnap

Darvas Petra - Ikrek Mágiája (Hópelyhek májusban 1.)

 


Mint tudjátok, nagyon szeretek kezdő magyar szerzőktől olvasni, hiszen rengeteg gyöngyszemet találok közöttük mindenféle zsánerben.
Ezúttal Darvas Petra fantasy-regénye az, ami megerősítette eme hitemet. Az Ikrek Mágiája modern, újszerű sorozatindító kötet, ami teljesen új megvilágításba helyezte azt, amit a mágiával kapcsolatban megszoktam.

Főhőseink  - két lány és két fiú, kiket egy folyóból mentenek ki - egy teljesen új világban találják magukat. Bár különböző anyanyelvűek, mégis, teljesen megértik nemcsak egymást, de a megmentőik nyelvét is. Hamarosan kiderül, hogy nemcsak a helyszín tér el a megszokottól, de az időszámítás és minden más is. Mágusokkal tündérekkel és katonákkal találják szembe magukat és nem csak a hazajutás miatt kell aggódniuk.

Gery, Lora, Ármin és Emma teljesen más személyiségek. Más kultúrából érkeznek, mégis együtt kell működniük, ha szeretnének választ találni a kérdéseikre. Az írónő nagyon jól eltalálta a fiatalok gondolkodásmódját - a kifejezőeszközei nagyon közel vihetik a szereplőket az ifjúsághoz. 
Ez eddig egy jó ifjúsági regény lenne - viszont van valami. ami számomra kiemeli a többiek közül.

Ez pedig a mágiával sűrűn átszőtt fantáziavilág! A szerző minden félelem és visszafogottság nélkül, úgy használta a varázslatot, ahogy mi fűszerezzük az ételeket! Sokat olvasok ebben a zsánerben, de ennyire jól bánni alkotót ezekkel az eszközökkel nem sokszor láttam. A regényben úgy él a varázslat, mintha csak annak a levegőnek a része lenne, amit a szereplők beszívnak. És pont emiatt a természetesség miatt hat ennyire az olvasóra! Attól különleges, hogy nem kezelik különlegesként!

Mielőtt elfogultsággal vádolnának, nem ismerem s szerzőt, viszont azt kell mondjam, hogy ilyen világteremtést csak nemzetközileg is elismert neves alkotóktól láttam!

A történet maga pörgős és izgalmas, nem hagyja unatkozni az embert. Nem lehet egyszerű a négy fiatal szálát egyszerre kézben tartani, de Petra ezt is megoldotta.

A borítótervezőnek is hatalmas dicséretet küldenék innen, ugyanis szép, letisztult mégis figyelemfelkeltő munkát végzett. Egyébként pedig én imádom a kéket, szóval...

Nagyon nagyon ajánlom olvasásra a könyvet, de nem kizárólagosan az ifjúságnak vagy a fantasy-t kedvelőknek! Azoknak is, akik csak szeretnének megismerkedni az irodalom ezen ágával. Mint tudjuk, egy ismerkedésnél olyat ajánlunk csak, ami az adott zsáner jegyeit úgy alkalmazza, hogy az a lehető legbilincselőbb legyen, hiszen így hozzuk meg a kedvet a további könyvekhez!
Ez a regény ilyen!

És, hogy nekem miért tartott eddig megírni ezt az értékelést? Nos, mert kétszer is kiolvastam egy hónap alatt! Hatalmas kedvencemmé vált!

Amennyiben te is elolvasnád, keresd a NewLine Kiadó kínálatában!

Írta: Isabel

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések