2023. július 2., vasárnap

Visszaszámlálás a Joanne – A Hamilton kisasszonyok megjelenéséig - Interjú Kristin M. Furrier írónővel


 Kristin M. Furrier írónő az ifjúsági és a fiatal felnőtt irodalom egy nagyon különleges alkotója. Műveiben. Műveiben nagy hangsúly van a múltbéli értékeken, az örök igazságokon, mindezt gyönyörűen becsomagolva. A most következő percekben bepillantást nyerhetünk legújabb regényébe és mesél nekünk a Könyvhéten szerzett tapasztalatairól is! Tartsatok velünk!

Először is köszönöm szépen hogy elfogadtad a felkérésem, illetve a türelmet is, amit tanúsítottál felém. Az utolsó interjúnk óta sok újdonság található az oldaladon! Mesélnél nekünk erről egy kicsit?

Én köszönöm a felkérést. Tényleg nagyon sok mindent történt az elmúlt egy év folyamán írói szempontból is velem. Amit mindenképp kiemelnék, az az, hogy egy új kiadóhoz is leszerződtem. Így jelenleg két kiadónál találhatóak meg a könyveim: a NewLine és a Talentum House kiadó berkeiben. Ezáltal hirtelen rengeteg munka szakadt a nyakamba, de próbálok megbirkózni vele, annak érdekében, hogy mind a hét eddig megjelent könyvem elérhetők legyen.

Jelenleg 25% kedvezménnyel előrendelhető  a legújabb regényed Joanne – A Hamilton Kisaszonyok címmel, mely a 19. századi angliai időkbe repít vissza minket, a Talentum House Kiadó gondozásában.  Honnan jött a történet alapötlete?

A Joanne – A Hamilton kisasszonyok megjelenése bizony a 2023-as évben a legnagyobb megjelenésem. Mind munkában, mind pedig terjedelmileg. Mindenképp fontos kiemelni, hogy a Joanne a 2015 –ben napvilágot látott Johanna című regényem újrafeldolgozása. Anno a kötet nem megfelelő módon került kiadásra ( itt most nem merülnék bele, de fogalmazzunk úgy a szerkesztő nem szerkesztett…) ezért ez a kötet nagyon régóta várta, hogy méltó módon újra születhessen. Ez pedig most érkezett el, és augusztus elsején, ha minden jól megy, megjelenik a Talentum House kiadónál. A kötet már nyomdában van.

Hogy honnan jött az alapötlet? Mint ahogyan te is felvezetted az elején, az írói stílusomban nagyon komoly szerepet kap a történelem, a letűnt korok , és ezen korok értékeinek bemutatása. A Joanne a 19. században játszódik, és egy hirtelen megárvult 16 éves kamaszlány történetét mutatja be az olvasóknak. Korrajzot adva az akkori vidéki Anglia, és az akkori emberi értékek bemutatásával. A kötet szépirodalmi családregény kategóriában fog érkezni, mely visszarepíti az olvasókat egy olyan korszakba, ahol az emberek legkisebb problémái tudtak néha a legnagyobb katasztrófákká válni. 

A könyvet Tarja Kauppinen szerkesztette, itt megjegyezném, az előző kötethez már nem igen hasonlítható az új, hiszen annyi változtatás történt a szövegben. Békés Nikolett Kyara 20 db fantasztikus illusztrációja fogja oly szintre emelni, amit az előző kiadásban nem sikerült elérni. A gyönyörű borítót, amely a kötet egyik fő jelenetét ábrázolja, Szabó Borka borítótervezőnek köszönhetem.


Ezt a történetet is az ifjúságnak szánod vagy inkább felnőtteknek szól majd?

Továbbra is fenntartom, hogy semmi olyan nincs a könyveimben, amit a fiatalabb korosztály ne olvashatna el. Ám, fontos kiemelni, hogy a Joanne, és itt meg kell említenem, hogy már A társalkodónő című kötet is felnőtt olvasóknak lett szánva. Mind a két regény szépirodalmi kategóriában szerepel. Olyan emberi érzelmek, érzések, viselkedések jelennek meg ezekben a regényekben, amit nem biztos, hogy egy kisebb kamasz még meg tud érteni. De mivel a kamaszok sem egyformák, bizonyosan van már akár olyan 15 – 16 éves fiatal, aki teljesen azonosulni tud a szereplők problémáival. Tehát nem mondom, hogy ez kifejezetten csak felnőtteknek szól, de nem ifjúsági regényként van besorolva.

A Kastély rejtélye és Az üveggyémánt átka is átdolgozott kiadásban kapható már a boltokban, szintén a kiadó szárnyai alatt. Miért döntöttél az átdolgozás mellett?

Mint fentebb említettem, egy új kiadóval szerződtem le, és a régi kiadótól, akivel anno indultam, el kellett hoznom a könyveimet. Azonban, mivel kész könyveket így nem lehet elhozni, ezért ugye a kéziratok kerültek a Talentumhoz. Ők pedig teljesen új köteteket álmodta, és hoztak létre belőlük. Ez a frissítés pedig bizony jót tett a könyveknek. Illusztrációt kaptak, újra lettek szerkesztve, és természetesen új borítót is. Nagyon sok munkát ölel fel, ami ezek mögött áll, de az eredmény látva, biztos vagyok benne, hogy jó döntést hoztam. 

Mennyire volt számodra megterhelő befogadni és valóra váltani az újításokat?

Mivel olyan emberekkel kezdtem el dolgozni, akiket jól ismerek, ismerem a munkásságukat, sőt tudom, hogy ők is az enyémet, és főleg azon érékeket, amit én képviselek a könyveimmel, így nagyon könnyen meg tudtunk mindent beszélni. Nem állt távol egyikőnk álláspontja sem semmiben, úgyhogy a munkának ez a része csak a sietős tempóban volt kihívás, ugyanis ezeket a könyveket teljesen visszahívtuk a terjesztésből, amíg az új kiadások el nem készültek. Ezért gyorsan kellett dolgoznunk. Tehát ezt úgy kell elképzelni, hogy amíg karácsony édes ünnepén mindenki elcsendesült, addig én és a szerkesztőm éjjel – nappal a kéziratokon dolgoztunk. Több hónapnyi munka gyümölcse most ez a három könyv, amit a kezünkbe tarthatunk. Az üveggyémánt átka, A kastély rejtélye, és hamarosan a Joanne.

Hogyan fogadták ezeket az olvasóid? 

Nagyon jól. Sokan firtatták az okát, de mivel nem titkoltam sosem a kiadóváltást, illetve lényegében, aki követi a Facebookon az Instán, illetve a Tiktokon a Kristin M. Furrier írói oldalaimat, lépésről – lépésre követhette végig velem, hogyan készülnek el az új könyvek. Hálás vagyok a sok pozitív értékelésért, amiket a mai napig kapok az olvasóktól, hiszen értük dolgozunk ennyit a kiadóval karöltve. Nagyon köszönöm itt is, hogy ennyien örültek/örülnek a könyvekenek.

Milyen volt a közös munka az illusztrátorokkal és a grafikusokkal?

Fentebb említettem, hogy könnyen meg szoktam találni a szakemberekkel a közös hangot. A társalkodónő és az Elvesztett múlt kötetemnél a lányom Magyar Beatrix volt az illusztrátor. Teljesen szabad kezet kapott, azt jelenített meg a könyvből, amit ő tartott fontosnak. Ezen kötetek borítóit Mike Menders tervezte, vele is mindig nagyon könnyen együtt tudtunk dolgozni, nagyon jó szakember. Az idén megjelenő három könyvemnél az illusztrátor Békés Nikolett Kyara, akinél ugyanaz volt a helyzet, mint Beatrixnál. Teljesen ő döntötte el, hogy mi az, amit meg szeretne rajzolni. Amikor az ember olyanokkal dolgozik, akiket nagyon jól ismer, akkor feltétel nélkül tud bennük bízni. Ezért nem engedem ki a kezemből a könyvek elkészítését sem, hanem végigkísértem minden lépését. A szerkesztőm Tarja Kauppinen, immár négy kötetemet ő szerkesztette, és nagyon jól együtt tudunk dolgozni. Nagyon szigorú a munkában, de ez a szigor nagyon jót tett a kéziratoknak. Szabó Borka tervezte a Joanne, A kastély rejtélye, és Az üveggyémánt átka könyvborítókat. Borkával is évek óta szoros baráti kapcsolatom van, ismerjük annyira egymást, hogy pár instrukció után megalkotja számomra a tökéletest. Nem győzöm hangsúlyozni, egy jó csapattal könnyű dolgozni.

Hogy érzed magad a kiadónál? Ajánlanád másoknak is?

Természetesen. Ez számomra nem is kérdés. :)

Milyen volt számodra a 2023-as könyvhét? Mi a legmaradandóbb élményed ezzel kapcsolatosan?

A könyvhét mindig egy hatalmas élmény, ám sajnos az utazás  mindig kaotikus. Sok idő felutazni Budapestre, és csak rövid időt sikerül ott tölteni. Erre még nem tudtam jó taktikát kitalálni. 

Azonban megéri a tortúra, mert annyi kortárs íróval, és annyi olvasóval tudunk ilyenkor találkozni, ami szükséges ahhoz, hogy az ember feltöltődjön a következő évre is. Idén Szegeden is volt egy kisebb bemutató melyet a Newline kiadó szervezett számunkra, az is nagyon – nagy élmény volt. Mindig nagy öröm találkozni az olvasóinkkal.

Milyen terveid vannak a nyárra?

A nyár egyértelműen a Joanne azaz A Hamilton kisasszonyok megjelenéséről szól. Mert bár mindjárt itt van augusztus 1, a megjelenés, azért az sem titok, hogy ilyenkor is hatalmas munka a könyv végső ellenőrzése. A megjelenésre fókuszálok jelenleg, és ennek a promóciós munkáira. 

Nagyon szépen köszönöm az interjút.

Ezúton is további sok sikert kívánok és én is alig várom a megjelenést!

A megjelenésig a kötet előrendelhető a Talentum House weboldalán, valamint a Kristin weboldalán

Ha további érdekességekre vágysz, keresd a szerző Facebook-oldalát, vagy a csemegézz a Talentum House kínálatából!

Írta: Isabel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések