2022. szeptember 24., szombat

A szerző, akit szülőfaluja legendája ihletett meg - Interjú Jenei Andrással


 Jenei András író könyveit amikor csak tudom, ajánlom nektek, hiszen egy olyan szerzőről van szó, aki bármilyen zsánerben is alkosson képes nyomot hagyni az olvasóiban.
A most következő beszélgetésben szó lesz a legújabb könyvéről és arról is, hogy íróként hogyan látja a magyar irodalom jelenlegi helyzetét! Tartsatok velünk!

Azoknak, akik még nem ismerik a neved, bemutatkoznál, kérlek?

Köszönöm a lehetőséget, hogy „itt lehetek”. :D

Jenei Andrásnak hívnak és ha nagyon tömören kell válaszolnom, akkor onnan indítok, hogy 12 évesen is firkáltam már, de igazán 16 évesen  vettem komolyabban az írást. Ekkor még csak inkább verseket fabrikáltam- melyek jelenleg eldugva pihennek egy fiókban- és pár egyperces novellát vetettem papírra. A 2000-es években írtam egy történetet, ami az álmom volt ( bringás mentőegység), ez végül 2009-ben jelenhetett meg nyomtatásban. Ez volt az első könyvem, s ez ma már valóság, még ha nem is úgy,  ahogy én elképzeltem.
Aztán 2010 után valahogy megszaporodtak az írásaim. Bár vakon élem mindennapjaim, dolgozok és boldog házasságban is élek, azóta huszon pár könyvet adtam ki-vagy kiadónál, vagy magánkiadásként-, de sokféle zsáner színesíti a palettám. Van életrajzi, van fantasy, horror, de mára már történelmi regény is adhat az olvasóimnak kikapcsolódást.

 Ma egy sorozatodat és a legújabb könyved is értékelhettem, amit itt is köszönök. Kezdjük a legfrissebbel, ami pár hónapja jelent meg.  Milyen gondolatokkal vágtál bele a „Hol fogantam, ott leszen sírod - avagy a csajági Röcsöge-domb legendája” írásába?

Amikor megszülettek a fantasy könyveim, amiknek majdnem minden tagja  „történelmi jellegű” , megkérdezték tőlem: Miért nem írsz igazi történelmi regényt?

Én azt vallottam, hogy az más. Több és mélyebb kutatás kell hozzá, jobban kell ragaszkodni dolgokhoz és dátumokhoz, eseményekhez, én pedig imádom azt, ha szabadon írhatok.
Ám van a szülőfalumnak egy legendája és valahogy zavart, hogy erre, mármint a magyarázatára sehol nem leltem választ. „Ki volt Röcsöge, akiről a falu határában levő domb a nevét kapta?”
Ekkor jött a villám, majd egymásra a gondolataim is. Aztán nem maradt más, nekivágtam a kutatásnak és egyszerűen kerekítettem a történetet…:D
Más volt egy ma is létező faluról, helyről írni és ehhez csak hozzá jött, hogy mindezt úgy, hogy az én történetemben 470 évvel korábbra kellett rakni az időt. A Török hódoltság idejére…
Az írás érdekes volt, izgalmas, majd amikor a szerkesztőmmel- Kiss Ildikóval, akinek itt is köszönöm munkáját-  véglegesítettük a szöveget, már tudtam: életem egyik legkeményebb írásán vagyok túl. Vajon mit szólnak hozzá az olvasók? Mit azok, akik ma is Csajágon élnek, ahol ez a Röcsöge – domb van? Tetszik majd vajon azoknak, akik a történelmi regényeket szeretik?
S a regény megszületett…:D

Azok számára, akik még nem halottak a regényről, röviden összefoglalnád?

Nehéz úgy beszélni egy regényről, hogy mondjak is róla, meg ne is…
A történet fő vonala 1552-ben játszódik a Török hódoltságban, a dunántúlon. Mindez egy faluban, amit Csajágnak hívnak az ott élő egyik legismertebb nemesi család miatt. ( Ők a Csajághy-ak)
Érkezik a faluba egy  lovászlegény, segít egy lovon a nemes gazda istállójából, pillantása pedig az ott levő cselédlányra, Annára esik. Na és innen indul a történet, ami nemcsak a két fiatal kapcsolatát meséli el, de azt is, hogy a fiú hová kerül onnan, mi lesz Annával és aztán hogy lesz a falu határában levő domb majd a Röcsöge-domb…
Mindezt úgy, hogy én, mint Jenei András közben egy tanárral beszélgetek a jelenben egy vonatúton…

Nagyon fontosnak tartom, hogy ma is szülessenek olyan történelmi regények, amelyeket nyugodtan oda lehet adni az ifjúság kezébe is. Véleményem szerint ez a könyv ilyen. Írás közben szem előtt tartottad, hogy a fiatalabb olvasók számára is értéket adj át?

Én mindig úgy írok, hogy adjak vele az olvasóknak s mindegy, hogy milyen korúak. Itt már jó pár fejezet után jött az, hogy úgy adagoltam az információkat, hogy azt  egy fiatalabb korosztály is megértse, emlékezzen rá, esetleg megjegyezze azt. E mellé adtam a legendának a hátteret, s ez volt az, amit megfűszereztem a „mesélő” tanárságával, Kálmán bácsival. Mert ha száraz tényeket közlök, az nemcsak unalmas, de arra ott az internet, ott vannak a lexikonok és senki nem jegyzi meg őket. Így viszont, hogy van vele egy sztori, egy regénybe van beépítve egy néveredet- ami akár lehetett volna így is-, talán többet adok és vele az egykori világ ízét, zamatát, jó és rosszabb, sötétebb oldalait is. Mindezt úgy, hogy a legtökéletesebben törekedtem arra: hiteles legyek és amennyire lehet, valóság és  korhű is. Talán az is a cél volt, hogy csak annyira legyen brutális, amennyire a kor megkívánja, de  nem túlzó…még ha néha a történelem sokkal zordabb is volt.  

Mennyi időt és energiát igényelt a megfelelő információk felkutatása? Mivel Csajág a szülőfalud, volt különleges segítséged?

Két évnyi olvasás, filmnézés, zenehallgatás és más anyagok böngészése van mögöttem. Meg talán az, hogy a „történelmi ízt” már próbálgattam korábban.  Valahol azt is leírtam, hogy hány adag pipadohány, mennyi kávé és csokoládé fogyott…:D
Ám ezek van, hogy adtak, van, hogy csak egy keveset tudtam beépíteni belőlük…
A tényeket, a csajági és a történelmi  anyagokat finoman adagoltam a regénybe, s bízom benne, hogy sikerült pont annyit adni, ami kell.
Segítségképp meg kell említenem a múltamból sok helyi  beszélgetést felnőttekkel és tanárokkal a falu egyes részeiről, illetve alap volt számomra Simon Gyula: Csajág története című könyve is. Aztán szintén fontos segítségeket kaptam a falu helytörténeti kutatójától, Vörös Sándor úrtól ( Csajág múltja nevű oldalt visz a Facebook-on) , aki nem mellesleg az ősi Csajághy család  egyik utolsó és legidősebb leszármazottja…
Néprajz-kutatókkal leveleztem, anyagokat gyűjtöttem be a Pannonhalmiaktól és a veszprémi levéltártól, könyvtártól.  

Körülbelül egy hónapja tartottál is ott könyvbemutatót, melynek felvételét meg is nézhetitek Youtube-on. Visszagondolva, miként emlékszel erre a különleges eseményre?

Kicsit izgultam amikor odaértem Csajágra, de nem nagyon, hiszen mivel ott születtem- igazából Veszprémben, de hát ugye Csajág a szülőfalum-, meg 12 éves koromig ott éltem, inkább azt éreztem: hazajöttem…
A felkérés nagyon jól esett és meghatott, pont úgy, mint az, amikor megláttam, hogy a falusi könyvtár megtelt. Sok régi ismerős, szomszéd, rokon és volt osztálytárs jött el, egyszerűen meghatott az  ottaniak kedvessége és érdeklődése.
Aztán elkezdtem nekik mesélni magamról, majd áttértünk a könyvre és végül egy igazi, családi beszélgetés lett a programból. Köszönöm! 

A sorozat, amit ma ajánlottam az olvasóknak az a Calderania –duológia, amelyet álnéven írtál. Beszéltünk már egyszer arról honnan jött a J. A. A. Donath név, viszont nem bántad meg azt hogy nem csak az egyikkel publikálsz?

Igazából ezt az álnevet azért találtam ki, mert azt gondoltam a fantasy stílusú írásaimnak jól fog jönni, ha  nem az eredeti nevemmel publikálom. Akkor azt gondoltam, hogy majd jobban felnéznek rá, talán azt gondoltam, hogy egy angolnak tűnő név segít majd a népszerűsítésben. Aztán egyrészt automatikussá vált, másrészt jó volt látni az embereken a megdöbbenést, hogy az írói nevem is az igazi…csak rövidítve és hozzárakva egy plusz.
Megbánni? Nem, azt hiszem az eredeti ötlet ma is áll és már bevésődött…már az enyém ez a név. :D

Az első rész 2019-ben jelent meg és azt hiszem, nem árulok el titkot azzal, hogy nagyon szerettem a történetet, hiszen kaland és fantasy elemek szuper egyvelege. Emlékszel még hogyan alkottad meg a világot és az szereplőket?

A legelső az volt, hogy bevillant előttem egy kép és egy szó egy Two steps for Hell zenére. A szó az volt: kardtánc, a kép pedig az, hogy egy csomó férfi egy szertartásban nagy tűz körül táncol égnek emelt karddal a kezében…
Ezután jött a következő szó, hogy : caldera” Ennek a kifejezésnek meg tetszik a csengése.
Imádom keletet, imádom a vikingeket és az ógermán mitológiát, na és a fantasy műfajt. Aztán egyszer csak megírtam a Calderania - A Kardtánc prológusát és onnantól nem volt megállás.
Tudtam végig, mit akarok és emellett kitartva vezettem végig a főhősöm azon az úton, ahol ifjúból a tanuláson át végül  harcos lehessen…bezárólagosan a vizsga utáni beavató Kardtáncon…:D
Életszerűségre törekedtem, olyan alakokra, akik élnek. Mindehhez jött a két ellentétes és más-más korban jellemző világ: a vikingek és a szamurájok. Ehhez pedig már csak  igazodnom kellett és kalandokba vezetni a szereplőket… 

Íróként milyen jövőbeli terveid vannak? Mesélj nekünk egy kicsit!

Kicsit vissza kellett vennem a tempómból, mert az élet azért közben zajlik velem is. De írogatok, csak nem olyan gyorsan.
Mivel már három novelláskötetem van kint, elkezdtem a negyedik összegyűjtését; majd ebbe is húsz  kis írást tervezek, de az, hogy mikor lesz kész, még nem tudom. A címe és már egy írás megvan hozzá.
Terveimben van egy antológiai részvétel a közeljövőben- sci-fi zsánerben-, s elkezdtem írni a "Mindenki jó lesz, tesó!” kisregényem folytatását. Aztán meglátjuk. :D

Tudom, két részes sorozatról van szó, de nem tervezel esetleg folytatást vagy kiegészítő kötetet?

Nos jó, látom nagyon  izgat a dolog…:D Az a titkom, hogy ha nem is folytatást, de egy olyan regényt még gondoltam, ami szintén ott játszódik valahol Calderania körül. Ám ebben nem, vagy csak épphogy jelenne meg maga a királyság, ez inkább egy amolyan művikinges sztori lenne. Ehhez is már gyűjtögetek, de még nincs meg a váz, csak mozaikképek  villannak meg előttem. Ha több ugrik fel, nekifutok és meglátjuk. :D 

Melyik korosztálynak ajánlanád jó szívvel?

Igazából  16  talán 15 évestől bármeddig. Ifjúsági, mert fiatalok  vannak benne, de nem az a tipikus „Egri csillagok” típusú sorozat. Ugyanakkor gondolataim, elmélkedéseim, meglátásaim miatt mindenképp azt érzem: adok vele az olvasóknak. Ez pedig akkor az igazi, minél ifjabb, aki kapja. :D

Térjünk át a globálisabb kérdésekre: hogyan látod te a könyvkiadást ma Magyarországon?

Ma már bárki adhat ki könyvet akár elektronikusan, akár nyomtatott formában. S ehhez számtalan kiadó, vagy kiadónak hívott társulás létezik…

A nagy kiadók másképp dolgoznak, mint az előbb említettek, hozzájuk bejutni nem egyszerű és mégis éves szinten többezer? többszáz? könyv lát napvilágot. Én hiszem, hogy mindenkinek lehet teret biztosítani ahhoz, hogy publikáljon, de hiba mindenkinek kiadni amit írt. Félreértés ne essék: nem én vagyok a király, de azt látom, hogy sok olyan írás  jelenik meg, amikben vagy maga a szerző, vagy az őt segítő, segíteni őt akaró társulás alapvető hibákat  hagy ott, nem vesz észre. Ettől pedig romlik a minősége az összességnek, s a minőségi könyvek egyszerűen eltűnnek a sok kiadvány közt. Vagy észre sem veszik őket.
Én biztos jobban megszűrném a kiadást, s jobban keresném azokat, akik valóban munkát, energiát, értéket adnak ki és nemcsak leírtak valamit, amiből már több ezer van, csak tekertünk egyet benne.
Igen, mi olvasók is hibázunk, mert megelégszünk a sokkal egyszerűbbekkel is már. Ne legyen túl bonyolult, mert nincs időm olvasni, ne legyen túl vaskos se, értsem és gondolkodni se kelljen. Aztán  egyszer csak posztregényeket olvasunk, ahol XY jön, lelövi az ellenséget, beugrik az autóba, majd hazaérve boldog lesz”
De vállalom, hogy ez globális, nem magyar sajátosság és lehet az irodalom ebbe az irányba megy. Akkor pedig  nem tudom mi lesz a vége…

Kaptam már olyan kérdést, hogy megéri-e az írással foglalkozni ezekben az időkben? Mint alkotó és mint magánember, te mit válaszolnál erre? Melyek a pro és kontra érveid?

Mindenképp megéri, hiszen olyat csinálok, amiben jól érzem magam és nem bántok senkit vele, nem okozok kárt senkinek. Sőt, ha  adni tudok, akkor meg már duplán megérte!
Mivel én nem a megélhetésemért írok, megint csak jó, de a lényeg, hogy épp ezért tudom: megélni belőle…én nem tudnék. Hogy azért, mert másképp-gyengébben- írok, vagy nincs mögöttem kiadó, vagy  kevesebben olvasnak, nem tudom, de anyagilag nekem nem nyereséges. Viszont ugyan törekszem arra, hogy legalább nullázzak, meg legyen bevétel is, nem kezdek el aggódni, ha nem tudok eladni tízezer kötetet. Jó lenne lehet, de…
Ha kőkeményen beállnék egy sorba, megkötném magam egy kiadónál és tudnék rendelésre írni, lehet  bejönne belőle jóval több bevételem, de mint írtam: nem viselem jól a kötöttséget és rendelésre nem tudok írni. Így  mindig csak akkor írok és azt, ami jól esik. Ez meg nem mindig egyezik a kereslettel…De ez egy hobbi, s minden hobbi drága. Viszont a feltöltődés megvan belőle , még ha az anyagi nem is…mindig… 

 Mit tanácsolnál annak, aki most fontolgatja ezt az utat, mire számítson?

Gyakoroljon nagyon nagy türelmet és alázatot és  ha bárki  azonnal azt mondja: Kiadjuk! , legyen kritikus önmagával és legyen óvatos is.Ugyanígy, ha egy kiadó „nem”-et mond, ne adja még fel az elején… 
 Örüljön a nem mindig pozitív visszajelzésnek- főleg, ha nemcsak frázisokat "pufogtatva" ömlesztik elé-, s ha segítenek neki, fogadja el, s mindig köszönje meg még akkor is, ha elsőre bántónak tűnik. Legyen kitartó, olvasson nagyon sokat előtte, alatta és utána is. Ne ijedjen meg a kudarcoktól és  ha eljut oda, hogy reklámozni kell amit írt, ne menjen le egy bizonyos szint alá…
Higgyen magában, gyakoroljon, s ha tud és kell, ne féljen tanulni is.
Ám ugyanakkor ne higgye el minden magát kikiáltó tanárnak, szerkesztőnek, korrektornak, hogy amit mond, az tuti…
Ne legyen irigy; ha nem tud valamit, kérdezzen, ha tud valamit, mondja el.  Törekedjen a minőségre, ha pedig nem megy, ne szégyellje  beismerni és merjen váltani! Ha kell, vitázzon, de sose vitatkozzon. Valamint tudjon különbséget tenni a szerzői szemszög és az olvasói között, ha pedig amit írt és az olvasónak épp nem tetszett, azt is el kell fogadni.

Nagyon szépen köszönöm Andrásnak a mai napot és további sok sikert kívánok!

Ha érdekel a könyvbemutató, a felvételt itt találod: Youtube

Ha további érdekességekre vágysz, látogass el szerző weboldalára, ahol nemcsak megrendelheted a könyveit, de bele is olvashatsz, továbbá felkeresheted a hivatalos Facebook-oldalát is!

Írta: Isabel

Jenei András - Hol fogantam, ott leszen sírod - avagy a csajági Röcsöge-domb legendája


 Mikor megkérdeztem Andrást, hogy szeretne-e szerzői napot tartani velem, egy picit beszélgettünk is. Meséltem neki, hogy a türelmét kérem, hiszen tanítok, így nem biztos, hogy olyan gyors leszek mint szeretnék. Említettem neki, hogy éppen az Egri csillagokat olvasom az egyik gyerekemnek, és lelkendeztem arról, mennyire szeretem Gárdonyinak ezt a regényét. Erre ő azt felelte, hogy majd meglátom, hogy a regényében milyen fontos szerepet tölt be a mű. Azt hittem, hogy egy egymondatos említésre gondol vagy ehhez hasonlóra, de már az első pár oldalon kiderült mekkorát tévedtem!

A jelenkor, András falujának történelme és az Egri csillagok, olyan gyönyörűen lett összekapcsolva, hogy könnyes lett a szemem. 
Főhősünk a vonaton ülve összeismerkedik egy volt tanárral. Kálmán bácsi érdeklődéssel fordul a férfi aktuális olvasmányához, ami az Egri csillagok, majd fejből idéz is belőle. Majd szépen lassan elkezd mesélni Csajág történelméről. 
Ha minden történelmi regény így kezdődne, sokkal több embert és kamaszt tudna lekötni, ebben biztos vagyok! Le a kalappal a szerző előtt, de menjünk is tovább!

Időben 1552-ben járunk, a török hódoltság idején. Megismerjük  az emberek életét és persze a törököket. Megtudjuk, hogy a falut veszély fenyegeti, ezért főhősünk Márton segíteni szeretne de a törökök elfogják őt. 
14 évet tölt el rabságban és bár alkalmazkodott helyzetéhez, soha nem felejtette el sem a szerelmét  sem pedig  Magyarországot. 

Anna, Márton szerelme egy falusi leány, a szó legszebb értelmében. Tisztának és ártatlannak ismerjük meg, aki valóban érzelemből lesz a férfié. Miután a férfit elfogták, sejtettem, hogy nem itt és nem így ér véget a szerelmük.  Nem is tévedtem, hiszen olyan befejezést írt nekünk az író, hogy kisírtam a szemem. Többet erről nem mondanék, nehogy túl sokat áruljak el, viszont azt még hozzátenném, hogy ez a lezárás engem reménnyel is eltöltött. 

Visszatérek inkább András és Kálmán bácsi-párosára, akik, miközben halad a történet, beszélgetnek. Rengeteg érdekességet tudunk meg erről az időszakról, olyat is, amit nem tanítanak az iskolában. Nem kevés kutatómunkát, időt és energiát igényelhetett ezeknek az információknak a felkutatása, de így az író kincset érő tudást halmozott fel!

A szókincs és a cselekmények párhuzamossága egyáltalán nem zavaró. Számomra üdítő olyan történetek olvasni, ahol nemcsak egy szálon fut a mondanivaló, ugyanis lehetőséget ad hogy mélyebben elgondolkodhassak rajta. 

A borító az egyszerűsége miatt illik a történethez, jó választás volt!

Andrásnak nemcsak fantasy-regényei vannak, én is olvastam már tőle más zsánerben. Viszont én azt mondom, ha csak egy komolyabb mondanivalójú  művet szeretnétek tőle, ez legyen ez az! Ha most ismerkedtek vele és gondolkodtok azon melyik művével kezdjétek akkor is ezt legyen!
Nem azért mert ez a legfrissebb hanem azért mert egyszerre van benne kaland történelem, rejtély és a hazaszeretet érzése!
Kedvenc, mindenkinek ajánlani fogom, aki szembejön velem!

Ha téged is érdekel, keresd az írót messengeren!

Írta: Isabel

J. A. A. Donath - A ​Farkaspengék (Calderania 2.)

Jöhet is a második rész ugye?
A történet ott folytatódik, ahol az első részben véget ér: Menthár sikeresen teljesíti a próbát, de azt nem is sejti, hogy ennél csak nehezebb feladat vár rá. Meg kell akadályoznia egy háborút, ám erre nem maradt sok ideje. Az „Ifjú Farkas” régi és új ismerősökkel halad célja felé. Vajon sikerül-e igazi harcossá válnia és megmentenie a szeretteit és hazáját?

Aki szerette az első részt, az ezt is fogja, hiszen ugyanolyan változatos helyszíneken kalandozhatunk a szereplőkkel, olyan harcokat kapunk, hogy egy percig sem maradunk izgalom nélkül. 
Számomra itt jobban előtérbe került a háttér, mivel  csatákat nemcsak az érintettek vívják, hanem az attól távol élők is.

Jellemfejlődés szempontjából a főhősünk érettebbé és felelősségteljesebbé vált, de ez nem is meglepő, hiszen  az átélt dolgok megedzették. 
Mivel háborús időben járunk, a veszteségek és a szörnyűségek elkerülhetetlenek. Belegondolva, hogy ez nem csak a regényekben, de a valóságban is megtörtén(he)t, borzasztó. Viszont ezeket a jeleneteket nagyon szépen lefestette az író 

Ahhoz, hogy hogy spoiler-mentes maradhassak nagyon csomót kell kössek a nyelvemre, mert egy csomó dolog van, amiről beszélnék, de akkor lelőném az izgalmakat, azt pedig nem szeretném. 

Szóval csak annyit mondhatok, hogy A Farkaspengék méltó folytatás lett. Olyan kötet, ami  megőrizte az első alapjait ahhoz, hogy méltó magasságokba emelje emelje a történetet! 
Számomra egy életre szóló élmény ez a sorozat! Viszont csak úgy adhat ilyen élményt, ha az első részt is ismerjük!

A borító most is nagyon szép és bár én elektronikusan olvastam, méltó dísze lehet bármelyik könyvespolcnak!
Köszönöm, hogy én is részese lehettem ennek a kalandnak!

Amennyiben téged is érdekel, keresd a szerző weboldalán!

Írta: Isabel
 


 

J. A. A. Donath - A ​Kardtánc (Calderania 1.)




 A most következő sorozatot már elég rég őrizgettem nektek: mióta megkaptam háromszor is elolvastam a sorozatot Kalandos, ifjúsági fantasy férfitollból, ami most azért jó hír a lelkemnek, mert  most azt az időszakot élem, amikor kerülöm a nagyon érzelmes olvasnivalókat.

Történetünknek Calderania szigetkirályságának Curpo nevű szigete ad otthont, ahol nagy eseményre készülneka falubeliek.  Itt él főszereplőnk,  Menthár Korsen akit nem tudnak felkészíteni arra a beavatásra, mely minden férfi életét meghatározza majd a faluban. 
Ennek az eseménynek nagyon nagy jelentősége van, hiszen aki sikerrel vesz részt a Kardtáncon. 
Ám a fiú gyenge, nem képes fejlődni, ezért fordul a bölcs tanítóhoz és gyógyítóhoz Seganhoz. Az pedig, hogy utána mit történik legyen a könyv meglepetése.

A történet leírása nagyon szép. Minden egyes tájat, helyszínt maximálisan el tudtam képzelni, ám mégsem annyira részletes, hogy a cselekmény elveszítse a lendületet. Gyönyörű világot álmodott meg az író.

Főszereplőnk az a típusú karakter, akinek már az elejétől kezdve lehet szurkolni, akiért lehet izgulni. Ahogy haladunk előre a történetben úgy válik egyre erősebbé és felnőttebbé. 
 Nekem egyébként a kedvencem a mester volt már az első olvasáskor is. Határozott, olyasvalaki, akinek már a megjelenéséből tudjuk, hogy nem egy gyenge emberről van szó. A jelleme picit emlékeztet engem a koreai filmbeli karakterekre, akik még nem is csináltak semmit, de már meg is jegyeztük őket.

Az író stílusa is eltalálta a zsánerhez passzoló hangulatot, bár mivel nem ez volt az első olvasásom tőle, tudtam, hogy ezzel nem lesz gondom. 

A borító gyönyörű, a farkast imádom rajta. Számomra ez az állat jelképezi az erőt, a bölcsességet, és a küzdőszellemet. 

Összességében egy remek sorozatindító részről beszélünk, amit nemcsak az ifjúságnak ajánlanék jó szívvel, de a felnőtteknek is, mert nagyon jó kikapcsolódást biztosít.  
Köszönöm, hogy olvashattam!

Amennyiben szeretnél saját példány keres a szerző weboldalán!

Írta: Isabel

2022. szeptember 23., péntek

Tarja Kauppinen - A ​nép igazsága


 Először elnézést kérek az írónőtől, amiért megvárattam az értékeléssel. Nem volt gondom a regényével, noha társadalomkritikát nem sokat olvastam eddig. 
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már olvasás előtt több olyan személy ajánlotta ezt a művet akit nagyon intelligensnek tartok, szóval hálás vagyok a lehetőségért, csak picit tartottam tőle.

Nem tudtam, mire számítsak, de a mondanivaló teljesen letaglózott. Hosszú percekig ültem olvasás után és azon gondolkodtam, hogy mennyire beletalált A Nép Igazsága!
Ez az a fajta regény, amibe mindenki azt lát bele, amit szeretne, hiszen a szavak mögött rejlő mondanivaló sokféleképpen érthető és emiatt biztos vagyok abban, hogy az újraolvasásokkal és az idő műlásával  egyre többet ad majd számomra!

A történet szerint Laiden, aki bár nem a legélesebb kés a fiókban nagyon jóképű és a Zelfként éli az életét. Ő az aki megidézi Globberinát, aki meg akarja hódítani a világot.  Főszereplőnk, Tarja állítja meg, majd kitör a harc a hatalomért.

Nagyon szeretem az olyan női karaktereket, mint Tarja, olyan érzéseket kelt bennem, hogy semmitől sem félnek, így én is bátrabb leszek. Most is ez történt! 
Szuper regény lenne ez csupán csak a fantasy-kalandregény- elemeket használva is, ám a körbe tükör gyönyörűen megcsillan a homályban!

Viszont! Sokat olvasott emberként, azt mondom, hogy: Kedves Szerző, elismeréssel tartozom, mert ennyire választékos, kifejező írásmóddal még nem találkoztam a kortárs magyar irodalomban!
Vagyis de, a régi nagy magyar íróinknál! 

A szereplők jelleme is nagyon különleges, hiszen mindegyikkel egy-egy jellemtípust jelenít meg az írónő. Van talpraesett, butuska, ártatlan és a hatalomtól megrészegült is. 

Ám ezt a sok érzelmileg nehéz dolgot, megkönnyíti a humor, amiben bővelkedik a mű. Valahogy úgy tudnám elképzelni, mint  amikor a felvert tojásfehérje lazítja a sűrű piskótát. Kell bele a könnyedség, hogy tökéletes legyen az eredmény!

Biztos, hogy többször a kezembe kerül még, noha nem egy vékony olvasmány. Amit én egyébként nagyon szeretek benne!

Mindenkinek ajánlom, aki nyitott az új dolgokra, miközben szeretne kikapcsolódni!

Ha kíváncsivá tettelek, keresd a  Twister Media kínálatában!

Írta: Isabel


2022. szeptember 22., csütörtök

Amira Stone - Elszakítva (A mágia rabjai 2.)


 A most következő értékeléssel már nagyon hosszú ideje adós vagyok, és ezért bocsánatot kérek az írónőtől és a kiadótól is. Ez nem a történet hibája, hiszen az első részt is nagyon szerettem, sokkal inkább annak köszönhető, hogy ebben az évben túl sok negatív dologért és nem volt alkalmam igazán elmélyülni a könyvben. 
Most azonban sor került az egész sorozat elolvasására, hiszen újraolvastam az első rész, hogy felelevenítsem az eseményeket. Mondhatom, hogy as lelkivilágomat szépen erősítette, pedig nem vagyok egy kimondottan gyenge érzelmi világgal rendelkező nő.

A történet ott folytatódik, ahol a Kitaszítottak véget ért. Az írónő gondolt arra, hogy a fontosabb részeket megemlítse így gördülékenyebbé téve az események összerakását. 

A világ még most is annyira misztikus, mint volt, tele felnőtteknek szóló mágiával. Ezt még mindig nagyon különlegesnek érzem a fantasyk kínálatában. Egyszerre sugárzik belőle erő és sötétség; egy csipetnyi reménnyel keverve. Nincs jó és rossz, az a tipikus fekete-fehér felállás.

Még mindig ámulattal tölt el, hogy a szerző képes ennyi szemszög között úgy váltani, hogy mindegyik karakter hiteles maradjon! Mena, Ray, Kein és a többiek a sok nehézség árán is megtartották alapeszményeiket, bár külön utakon is járniuk kell. 
A szereplők sok helyszínt bejárnak és érezni a leírásokon, hogy az írónő is sokat érett az első rész óta. Imádtam, hogy a kalandok során nem rekedtek meg, nem bizonytalanodtak el, csak tartottak a céljuk felé. Sok bátorságot öntöttek az én lelkembe is!

A borító pedig, ha lehet szebb, mint az első részé! Egymás mellett pihennek a polcomon és együtt varázslatos hatást keltenek! 

Tudom, hogy egy harmadik rész is, ezért nem voltam annyira  csalódott hogy sok kérdés megválaszolatlan maradt még bennem. Figyelembe veszem, hogy - mivel ifjúsági regényről van szó - nem feltétlenül kell nagyon elmenni s sötétebb oldal felé. Arra tökéletes, aminek szánta a szerző szerintem: kaland kikapcsolódás egy egyedi világban!

Nagy örömmel várom a folytatást!

Amennyiben érdekel, keresd a Könyvmolyképző Kiadó kínálatában!

Írta: Isabel

2022. szeptember 21., szerda

Majzik Ilona - Színezni tanulok



 A most következő kifestőt véletlenül találtam a böngészéseim során, de szerintem nagyon aranyos. Minden egyes illusztrációhoz tartozik egy kis versike is, így a gyerekek olvasgathatnak is színezés közben. Mutatom, én mit alkottam:


Egyébként a vonalak tiszták és élesek.  Minden kép könnyen felismerhető és az egyszerűségük miatt a kisebbeknek is tökéletes lehet. 
A lapok viszont nem vastagok, sima színes ceruzát javasolnék csak, mivel nekem a zselés toll is átlátszott.  Valamit azt tudni kell - és talán látszik is, hogy a háttér illetve néhány motívum már színes, de véleményem szerint ez segíti a kisebbek fantáziájának beindítását.
Oldalszámát tekintve ez sem vastag, de ez érthető, tekintve, hogy pár száz forintos könyvről beszélünk. 
A versikék kedvesek és aranyosak, bár néhol azért éreztem, hogy a zeneiség előbbre való volt, mint a képhez való igazodás. 

Összességében nem rossz színező óvodásoknak bármikor oda merném adni, sőt akár elsősöknek is, hogy gyakorolják az olvasást. 

Őszintén szólva, ezeknél a könyveknél én az ár-érték-lelkiismeret arányát is nézem. Árban segít, ha nem egy olvasnivalót akarok venni, értékes a megfelelő korosztálynak és a lelkiismeretem  picit megnyugszik mert támogattam egy magyar alkotót és vele a magyar irodalmat is!  

Felhasznált eszközök: zselés toll és pasztellkréta. 

Amennyiben titeket is érdekelne, keressétek a Líra kínálatában!

Írta: Isabel

2022. szeptember 20., kedd

Kristin M. Furrier- A Társalkodónő


 Először is szeretném megköszönni az írónőnek, hogy lehetőséget kaptam az olvasásra és bocsánatot is kérek, amiért megvárattam!
Én nagyon szeretem Kristin ifjúsági regényeit, mert mindig találtam benne olyan értéket, amely véleményem szerint előre viszi a fiatalok fejlődését. Éppen ezért, mikor kiderült számomra, hogy A Társalkodónő, most nem őket célozza meg, nagyon kíváncsi lettem.
Az nem volt kérdéses, hogy szeretni fogom azt, ahogy ír, sokkal inkább az foglalkoztatott, hogy miképp oldja meg ezt az ugrást.

Főhősünk Emma, aki gyermeklányként a szintén fiatal  Agnes társalkodónője lesz, ám a két lány életvitele nagyban eltér egymástól. Míg Emma mindent megtenne azért, hogy kitörjön a helyzetéből, Agnes minden kívánságát lesik. Látszólag mindkét lány elégedett lehet az új  körülményekkel, ám a felszín alatt mélyebb sebek rejtőznek....

Őszintén szólva egy nap alatt képes voltam kiolvasni a könyvet, úgy, hogy majdnem lekéstem az órám, annyira belemerültem.... Lehetek túlérzékeny, de sokszor elsírtam magam...
Emma egy nagyon kedves és empatikus személyiség, akivel szerintem én is meg tudnám találni a közös hangot.  Rossz társadalmi helyzete és viszonylagos kiszolgáltatottsága ellenére is képes nyitott szívvel Agnes felé fordul és a segítségére lenni. Barátként is. 
Képes voltam azonosulni azzal is, hogy más életet szeretne magának. Olyat, ahol kevesebbet kell harcolnia az alapvető dolgokért. Átéreztem a szülői tiltást, féltést és a megfelelési kényszert is.

Eleinte Agnes nem volt szimpatikus, túl elkényeztetettnek, távolságtartónak láttam. Ám mikor fény derült a számomra emberibb oldalára, rájöttem, hogy a két lányt még a sors is egymás útjába akarta vezérelni, nemcsak az írónő. Bár nagyon különböző háttérrel, tapasztalattal rendelkeznek, - emiatt a világot is másképp látják - mégis képesek kötődés kialakítására.

A regény értéke azonban nemcsak ezekben rejlik, hanem abban hogy valódi erkölcsökre tanít.  Igazi alázatra, elfogadásra, küzdésre tiszteletre és még sorolhatnám.  Mindezt egy lenyűgözően gyönyörű és emberi történeten keresztül!

A regényben szereplő illusztrációk csak még inkább fokozták a hangulatot, viszont a borító egyenesen lenyűgöző! Álomszép, teljesen átadja azt a tisztaságot, ami a történetre jellemző!

Bár, mint mondtam A Társalkodónő nem ifjúsági regény én bátran odaadnám kamaszok kezébe is! Az írói stílus szép, semmi megbotránkoztató jelenet nincs benne viszont az önmagunkra találásban és az útkeresésben nagyon sokat segíthet nekik is! Egy élmény lesz mindenki számára ebben biztos vagyok!


Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, a NewLine Kiadó vár téged!

Írta: Isabel

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések