2021. szeptember 29., szerda

A szerző, aki nem sajnálta az időt a kutatómunkára - Interjú egy különleges regény, a Játék az élet megálmodójával


Ysabella Mallows - Játék az élet című regényével indult el az íróvá válás útján. Az írónő komoly tudományos témákat is kevert a cselekménybe, így tette igazán izgalmassá a főhősünk, Sophie életét!
A következő pár percben a vele készült interjút olvashatjátok, ami remélem, kedvet hoz a könyv elolvasásához!

Kezdésnek bemutatkoznál a blog olvasóinak? Mit tudhatunk rólad?

Négy évvel ezelőtt kezdődött az írás iránti szeretetem. Az akkor óvódás kisfiammal kitaláltuk, hogy ketten együtt írunk egy mesekönyvet. Az ő lelkesedése hamar elszállt, én pedig arra jöttem rá, hogy nagyon is élvezem az írást. Mikor befejeztem a mesekönyvet, úgy gondoltam megpróbálkozom egy felnőtt regénnyel. Semmiképpen sem mondanám magamat írónőnek, ugyanakkor egyre inkább kiteljesedem az írásban, miközben családanyaként az élet számos területén próbálok helytállni. 

A bevezetőben említettem a tudományos témákat - konkrétan egy párhuzamos dimenzió létezését és a lehetséges élet utáni kutatást. Honnan jött az alapötlet? Esetleg vannak olyan ismereteid, melyek segítették ennek a résznek a kidolgozását?

Gyerekkorom óta foglalkoztat a misztikus világ. Vajon léteznek párhuzamos dimenziók? Mi történik velünk a halál után? Vannak emberek, akik esetleg valami "plusszal" születnek? Érdekesnek találtam a halálközeli élmények beszámolóit, és a "megátkozott" emberek elmondásait. Keresgélni kezdtem az interneten és sok érdekes témára bukkantam. Ahogy olvastam ezeket a beszámolókat, egyre inkább magával ragadott és úgy gondoltam ha igaz, ha nem, mindenképpen izgalmas lenne betekintést nyerni egy olyan világba, ahol a beszámolók egy regény formájában életre kelnek. Valamennyi történetem kitalált, a "mi lenne ha....." gondolatmenet szüleménye.

Mint magánember, mit gondolsz: mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy mi is olyan kísérleteket végezhessünk, mint a főhősünk nagynénje? Egyáltalán milyen technológia tudással kellene rendelkeznünk ehhez?

Én úgy gondolom, hogy a jelenlegi technika nagyon sok mindent lehetővé tesz, de a tudás talán még nincs meg hozzá. A világ fejlődése rohamos, lassan eljutunk oda, hogy nem csak a világűrt kutatjuk, hanem a dimenziós tereket is. Itt nem is inkább az idő a kérdés, hanem, hogy mind ez milyen korlátok közé szorul.

Sophie, a kislány, a Földre került és titkát megőrizve kell beilleszkednie közénk. Mivel nagyon összetett karakterről van szó, mekkora nehézséget okozott az ellentmondások elkerülése a jellemében?

Igen, ez nem volt egyszerű, sőt többször átírtam egy-egy részt, vagy napokig rágódtam azon, hogy összeegyeztethető-e a jelenet a karakterrel. Végül úgy határoztam, hogy kicsit mindenkinek engednie kell. Az írónak is és az olvasónak is.

Mi volt az a szál , amire leginkább kihívásként tekintesz írás tekintetében és miért?

Zach karakterének bemutatása, felépítése, és a szabadulásáig történő rész megírása jelentette számomra a legnagyobb kihívást, mivel semmit sem tudtam az "éjszakai életről". El kellett merüljek a drogok, az alvilág, és a bandák kutatásában.

A regény a Publio Kiadó gondozásában jelent meg. Miért őket választottad? Milyen volt az együttműködés?

Teljesen kezdőként álltam a témához és nem sok tapasztalatom volt a választásban. Előfordult, hogy a néha elbeszéltünk egymás mellett. Hálás vagyok a munkájukért.

Az értékelésemben is említettem, hogy a műved több, mint 500 oldal terjedelmű. Nem volt nagyon megterhelő - főleg mentálisan - ilyen hosszú regényen dolgozni? Kérlek, mesélj egy kicsit a munkafolyamatokról?

Bár említettem, hogy nem tartom magamat írónőnek, most mégis így fogok hivatkozni saját magamra. Alkotóként nagyon sokat jártak a gondolataim a regényen. Sajnos néha előfordult az is, hogy teljesen elvonta a figyelmemet és ha épp benne voltam egy-egy izgalmas jelenet megírásában, haragudtam, ha a kisfiam pont akkor szerette volna megmutatni az alkotását. A kutatás is sok időt vett el a napjaimból, esténként kényszerítenem kellett magamat, hogy kicsit "elcsituljak", mivel még akkor is tele voltam ötletekkel és alig vártam, hogy leírhassam. Azóta mindez sokat változott, sikerült megtalálni az aranyközéputat, és az ötleteimet immár jegyzetek formájában írom fel. Később pedig ha időm engedi, írás formájában fejtem ki a könyvemben.
Élvezettel írok. Ha éppen időm engedi, teljesen átadom magamat a regényemnek. Szerettem megkérdezni a barátaimat, családomat egy-egy jelentről, hogy mit gondolnak. Magát az egész könyvet legalább háromszor írtam át, mivel nem voltam megelégedve az elkészült művel, vagy úgy éreztem, hogy a kutatómunkám során újabb érdekességekre leltem, amelyeket mindenképpen szerettem volna még beszúrni.

Mi volt az oka a külföldi írói név választásának?

Őszintén megmondom nem terveztem, hogy álnéven jelenítem meg a regényem. Környezetem unszolására döntöttem mégis inkább emellett.

Eddig milyen visszajelzéseket kaptál az olvasóktól?

Örömmel veszem a kritikát, ha az kulturáltan megfogalmazott. Az olvasók többsége pozitív visszajelzést adott, de persze voltak, akik teljesen másra számítottak. Jelezték is, hogy képtelenek végigolvasni a könyvet. Ezzel nincsen semmi probléma, hiszen nem vagyunk egyformák, így az olvasmányokat sem egyformán "dolgozzuk fel". Bátorított és inspirált a sok pozitív visszajelzés, mivel egyáltalán nem számítottam rá, hogy ennyi olvasót megragad majd a történet.

A hozzád közelállók, mit szóltak a megjelenéshez? Támogatnak az írásban?

A közvetlen környezetemet meglepte a bejelentésem, mely szerint elkészült első felnőtt regényem. Örömmel vették és támogattak, ami újra és újra energiával töltött fel.

Átgondolva az elmúlt időszak eseményeit, milyen hatással van rád, hogy publikált szerző lettél?

Egyelőre még nem igazán érzem, hogy bármi is változott volna. Korábban említettem, hogy nekem örömet okoz az írás és boldog vagyok, hogy ezt mások érdeklődve fogadják. Kíváncsian várom a továbbiakat.

Zárásképp, mesélnél a terveidről? Mikor várható tőled egy újabb megjelenés?

Folyamatosan azon dolgozom, hogy elkészüljön a könyv folytatása. Sajnos most kicsit kevesebb időm jut az írásra, de azt megígérhetem, hogy nem állok meg a második résznél. Remélem sikerül egy egész sorozatot publikálni.

A blog nevében is szeretnék további sok sikert kívánni a szerzőnek!

Amennyiben sikerült felkeltenünk az érdeklődésed, keresd az írónőt Facebook-on vagy a könyvét a Publio kínálatában!

Írta: Isabel


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések