2022. október 15., szombat

Nyulász Péter - Ciprián (Helka 2.) - A Balaton hercege


 Folytatódjék a tegnap megkezdett sorozat. Teljesen jól kitölti a szabadidőmet a napokban, aminek nagyon örülök, mert minden percét megéri. 

Egy év telt el az első rész óta. Helka királylány egy Balaton alatt lévő kastélyban fogoly, és barátai meg akarják menteni. Ciprián most is inkább a találékonyságára támaszkodik a varázslat helyett, ám megismer valamit, ami nagyobb erő bármilyen mágiánál. Nagyon tetszett, hogy most a fiú került a középpontba, ahogyan az is, hogy minden erőfeszítéséért megkapta, amit érdemelt, noha nem jutalomból segített másokon. A kis manók még mindig nagyon viccesek voltak, de be is fejeztem a spilerezést. 

Mint tegnap említettem, én nem jártam még a Balaton környékén, ezért kifejezetten szerettem a tájleírásokat. Most még nagyobb területet járhattam be és így már picit otthonosabbnak éreztem a cselekmény környezetét. Sőt, nemcsak ezt a helyet, de az Alföldet is meglátogatjuk a szereplők társaságában. Ilyen például Bogi, Helka barátnője, aki nagyon fontos szerepet tölt majd be a történet során. 

A jól ismert szereplők mellett újakat is megismerhetünk: különleges karaktereket, akik hozzátesznek a szereplőink kalandjaihoz. 
Pluszpont jár azért is, mert a könyv elején ismertetik velünk az első rész fontosabb történéseit, méghozzá a két kis manó meséli el nekünk. Ez nagyon aranyos gondolat volt, hiszen így akár e nélkül is élvezhetővé válik a történet. 

Az illusztrációk most is nagyon szépek, igaz, azt csak a végén vettem észre, hogy más grafikus készítette őket. Szerintem nem marad el az első mögött, de azért a térképet hiányoltam picit.

Azt kell mondjam, hogy eddig nagyon szeretem a sorozatot, remélem, ez az utolsó résznél sem változik majd! Könnyen olvasható, haladós történet lévén bátran ajánlom olvasásra!

Ha szeretnél egy saját példányt többek között keresd a Líra kínálatában!

Írta: Isabel

2022. október 14., péntek

Nyulász Péter - Helka - A Burok-völgy árnyai


 Emlékszem, amikor először ajánlották a sorozatot. Olyan lelkesedéssel beszéltek róla, hogy alig vártam a pillanatot, amikor én is a kezembe vehetem. Azóta eltelt pár év, de végre eljött ez a pillanat is - és azt kell mondjam, nagyon megérte várni!

Történetünk elején megismerkedünk a Bakony varázslójával Kamorral, aki két csintalan manó társaságában úton van az erdőn át. Azért, hogy az utazás viszonylagosan nyugalomban teljen az öreg újra belekezd Helka királykisasszony történetében....
Eközben, a Soktornyú Kastélyban ünnepségre készülnek, ugyanis Helka hamarosan trónörökössé válik. Ám a királylánynak más tervei vannak, ugyanis megszökik a palotából...Nem is sejti még,hogy milyen veszélyek leselkednek rá....

Helyszínünk Magyarország, azon belül is a Balaton. Mivel én mindig csak elhaladtam mellette, arról nem tudok nyilatkozni, mennyire élethűek az ábrázolások, viszont azt elmondhatom, hogy a leírások alapján gyönyörű lehet. Végig olyan érzésem volt, mintha egy minőségi mozifilmet néznék. 

A szereplők szempontjából egyértelműen Helka, Ciprián és Kamor, akik kiemelkedtek számomra, de a mellékszereplők teszik teljessé a jól megírt alapot. A varázsló a bölcs öreg, aki élettapasztalatával segíti a csapatot, Helka, aki bár tipikus királykisasszony mégis fejlődőlépes, Ciprián pedig, aki az első perctől szimpatikus lett a számomra. (A második rész központjában ő lesz, de mivel még nem fejeztem be, ezért nem mondok semmit. )

Viszont, ami nekem  a leginkább tetszett, az a történet felvezetése. A szerző elmondja, hogy a Balatonban való fürdőzés során találkozott egy tündérrel, elmesélte neki Helga-legendáját. Még el sem kezdődött maga a történet, de máris egy varázslat részeivé váltunk. Fantasztikus megoldás arra, hogy egy nap alatt kiolvassuk a könyvet. 

Nemhiába ennyire népszerű a regény, hiszen a szerző bravúrosan ír. Gyönyörű szókincse van és kristálytiszta ábrázolásmódja.  Nem történik semmi a regényben, aminek így vagy úgy, de ne lenne jelentősége. 

Az illusztrációk mellett sem szabad elmennünk. A szép portrék mellett egy gyönyörű térképet is kapunk a nyitóoldalon. 

Összességében nagyon ajánlom minden korosztálynak az első részt. Jómagam egy nap alatt olvastam ki, annyira magával ragadott a történet.  Ne tévesszen meg senkit, hogy alapjában véve egy gyermekeknek szóló történetről van szó. Ha valaki szereti a kalandos fantasy-t biztos vagyok benne, hogy ezt is szeretni fogja! Én csak arra tudok biztatni mindenkit, hogy olvassa és élje át a magyar varázslatot! Nekem hatalmas kedvencem lett, bízom benne, hogy a többi rész is erre a sorsra jut majd!

Amennyiben vásárolnál egy példányt, többek között a Lírában megteheted!

Írta: Isabel

2022. október 11., kedd

Rudyard Kipling - A dzsungel könyve (A dzsungel könyve 1-2.)

 

A most következő történettel szerintem már mindenki találkozott. Főképp a Disney-változat az, amit először nézünk meg. Viszont azzal talán nem mondok újat, hogy a cég sokkal meseszerűbbé változtatja az eredeti történeteket. 

Mivel számomra ez volt az első Kipling-történet, kicsit féltem attól, mennyire lesz esetlegesen morbid a cselekmény, de szerencsére kellemeset csalódtam. Sokkal többet adott nekem, mint az adaptáció, ám mégsem estünk át a ló túloldalára. 
Főhősünk Maugli a kisfiú, akit állatok nevelnek fel a dzsungelben, távol az emberektől. Az ő történetét követhetjük nyomon , tele kalanddal és főképp tanulságokkal.

A könyv varázsa, hogy felnőttnek is képes újat mondani a bátorságról, becsületről és a saját magunkba vetett bátorságról. Itt ez sokkal erősebben megmutatkozik, mint a filmeken. Sokkal jobban kijönnek a nevelés okozta különbségek.  Ösztönösség,  a jó és rossz kapcsolata.  Nincsen arany középút a kettő között. Nagyon erős tanítószándékot érzek az író részről és számomra ez most nagyon átjött.  

El szeretném mondani, hogy sosem voltam rajongója a filmnek, ezért ilyen érzésekkel nyúltam a könyvhöz is. Ez viszont sokkal közelebb hozta hozzám a kisfiú történetét. Nem lett a kedvencem, de teljesen más szemmel nézek rá, és hiszem, hogy ha újraolvasnám, tartogatna számomra még meglepetéseket. Talán egyszer ez is megtörténik, nem vagyok ellene, most azonban csak örülök a kellemes csalódásnak. 

Annak a kiadásnak az elérhetőségét linkelem, amit én is olvastam, így ha ez érdekel titeket, a Ciceró Könyvstúdiónál beszerezhető!

Amennyiben filmeznétek, a legfrissebb Disney-adaptáció itt elérhető! Engem annyira nem nyűgözött le, de hátha nektek tetszeni fog!

Írta: Isabel

2022. október 10., hétfő

Bram Stoker - Dracula


 Szuper, amikor az embernek vannak olyan ismerősei, akik jó sokáig náluk hagyják az angol könyveiket. Ezt a regényt is kölcsönkaptam és mi tagadás, nem volt egyszerű dolgom vele. Még akkor sem,  ha az olvasás előtt megnéztem a filmadaptációt.

A legendás történet főhőse egy gróf, Drakula, aki a Kárpátokban él és élőhalott segítőtársakat akar toborozni. Ide utazik el Harker, a fiatal ügyvéd is, hogy egy üzletet kössön a gróffal, ám nem tudja mire vállalkozik. Mikor rájön hova keveredett próbál menekülni, de minden reménytelennek látszik.
Eközben menyasszonya, Mina, mit sem sejtve készül a menyegzőre. Azért, hogy megállítsák a gróf tervét, szereplőinknek minden bátorságukra szüksége van...

Igazából a filmet és a könyvet is szerettem, noha a másodikat inkább tanulási célzattal vettem a kezembe, Mivel fejlődöm egyre inkább kikapcsolódásnak érzem az idegen nyelven való olvasást, ám még mindig nem tudok elvonatkoztatni attól, ha egy-egy szó ismeretlen a számomra. Mindazonáltal az, hogy többé-kevésbé ismertem a történetet, segített a megértésben. 
A szókincsemet nagyon megdobta, hiszen több, mint  600 oldalról van szó, viszont pont emiatt néha soknak is éreztem. Az anyanyelvemen simán kiolvasok egy ilyen vastagságú könyvet egy hét alatt de a Draculát év eleje óta olvastam. Picit szégyellem is magam emiatt, egyszerűen nem ezt szoktam meg magamtól.
Egyre közelebb vagyok a középfokú nyelvvizsga-szinthez, mindennap foglalkozom az angollal, de még így is eddig tartott a feldolgozás. A vége felé már csak azt szótáraztam ki, ami visszatérő szó vagy mondat volt. (Én jobban szeretek kész szerkezeteket, kifejezéseket, mondatokat tanulni, hogy ne kelljen állandóan fordítgatni a fejemben.) Ezt csak azért mondom, hogy kezdő szinten ne nagyon álljon neki senki...lehet nekem sem kellett volna még, csak szeretem a kihívásokat. Mindazonáltal büszke vagyok magamra, amiért ezt sikerült kiolvassam, még ha lassabb is voltam.

Egyébként, csak érdekességképpen olvasgattam a vámpír-kultusz után (honnan ered, mi váltotta ki az emberekből, stb.) és számomra nagyon érdekes dolgokat olvastam. Többek között azt, hogy amit az emberek nem értenek, különböző természetfeletti jelenséggel próbálják megmagyarázni, szinte minden kultúrában. Ettől eltekintve én szeretem ezt a sötét világot, csak izgalmas ezek mögé is nézni.

Így a végére belinkelem a filmet, ami a regényből készült, magyar szinkronnal, hogyha van kedvetek megnézni. A színészi játék, a hangulat és a látvány hármasa lenyűgöző!

Mint mondtam, én kölcsön könyvet olvastam, de megtaláltam a linket, ahol beszerezhető ez a példány!

Írta: Isabel

2022. október 9., vasárnap

A szerző, akinek egy álom szolgáltatta az alapot egy egész világ kiépítéséhez - Interjú A mágia rabjai - sorozat írónőjével


 Amira Stone írónő az egyik kedvencem a Könyvmolyképző Kiadó csapatából. A mágia rabja sorozata szerintem egy nagyon jól megírt, nem túl cukros fantasy. Mindkét részét volt alkalmam olvasni, ezért most egy nagy beszélgetésnek nézünk elébe! Jó szórakozást kívánok!

Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a felkérésemet! Kezdésnek mesélnél nekünk a sorozatodról? Mutassuk be azoknak, akik még nem ismerik!

Köszönöm a felkérést és a lehetőséget. 

Már az első kérésen sokat hezitáltam, nem könnyű egy sorozatot pár szóban bemutatni. A mágia rabjai egy nagy mese egy kitalált birodalom két különálló részéről, hercegnőkről, szegény fiúkról és persze varázslókról A történet alapját a két külön világ találkozása és a varázsló (volur) társának a rejtélye adja, megfűszerezve némi romantikával és a trónért folyó cselszövéssel, árulással. 

Honnan ered a világkép ötlete, mit használtál inspirációként?

Ez a történet régóta lapult a fiókban. Az alapját egy álom adta, ami a hercegnők elleni támadást írta le, és a köré épült fel minden. A kérdések inspiráltak. Miért támadták meg őket? Miért esett egymásnak a két fiú? Miért élték túl a zuhanást? És hasonlók. Válaszokat kerestem, és amire nem találtam, azt a mágiával, a fantasy világgal magyaráztam. Ez megúszós megoldásnak tűnik, de sokkal nehezebb egy mágiarendszert kiépíteni és világot alkotni, mint azt hittem.

Az értékelésemben említettem, hogy a szereplők hűek maradtak önmagukhoz. Szándékosan nem változtattál nagyon a jellemükön, vagy vannak még terveid velük a későbbiekben?

Igyekszem a jellemüket formálni, a harcias lányt megszelídíteni, az egoistát áldozatkészségre nevelni, a zárkózott fiút megnyitni és tettekre sarkallni, de úgy véltem, ezt nem lehet egyik pillanatról a másikra megtenni. Szeretném fokozatosan formálni őket, hogy az útjuk során minden egyes tett és esemény apránként járuljon hozzá a változásukhoz.

Miért döntöttél úgy, hogy egy ideig külön utakra vezeted a főhőseinket? 

Egyrészt a világkép, másrészt a saját fejlődésük végett. A lányok egész életükben megkaptak mindent, nem sok dologért kellett küzdeniük, vagy felelősséget vállalniuk, a fiúk meg egész életükben a saját boldogulásukért hajtottak, ideje volt, hogy nagyobb távlatokban szemléljék a világot. Mindenkinek megadatik, hogy olyan területekre sodródjon, ahova önszántából korábban soha nem ment volna, és ez által az olvasó is megismerheti a világot. Továbbá a mágia alapja is megkövetelte, hogy adott karakterek eltávolodjanak. 

Az Elszakítva borítója is ugyanolyan szemet gyönyörködtető, akárcsak a Kitaszítottaké. Volt részed a kivitelezésben?

A terv borítótervező pályázaton készült, a kiírásnál jeleztem, hogy szeretném, ha sorozat lévén az első kötet borítóját szem előtt tartanák, és passzolna hozzá a folytatás. Mondhatni, az én részem eddig terjedt ki. Természetesen, a számomra legtetszetősebbeket kiválaszthattam, de a végleges döntés a kiadóvezetőé volt, így a pályázó és az ő érdeme ez a szép borító. 

Neked melyik a kedvenc részed?

Eddig a második kötet a kedvencem, azt sokkal jobban szerettem írni, mint az elsőt. 

Elég hosszú idő telt a két rész megjelenése között, milyen érzésekkel vártad a fogadtatást?

Vegyes érzésekkel. Mivel a második rész közelebb áll a szívemhez, ezt jobban meg akartam mutatni az olvasóknak, viszont tartottam tőle, hogy csekély lesz az érdeklődés. Sorozat lévén többségében azok vágnak bele a folytatásba, akik szerették az elsőt, de ők is jócskán lemorzsolódnak, hiszen eltelt két év, elfeledték az első kötetet, megváltozott az ízlésük, felment a könyvek ára, nem volt lehetőségem energiát fektetni a marketingbe, és még nagyon sok tényező közre játszhat abban, miért nem folytat az olvasó egy sorozatot. Nem is azért izgultam, hogyan fog tetszeni az olvasóknak, hanem hogy lesz-e, aki majd olvassa. 

Milyen véleményeket kaptál eddig a második részről? Sikerült elérned azt a célt, amit szerettél volna?

A második részbe több világépítést tettem és próbáltam jobban a karakterekre koncentrálni, hogy világosabbak legyenek a céljaik, és mindeközben az első kérdés rejtélyeit is megválaszoltam, szövetségeket építettem. Ez csak részben tűnt jó megoldásnak. Úgy vettem észre, az olvasók több kalandot vártak. Igyekszem ezt a záró kötetben korrigálni.

27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált 2022. szeptember 29. – 2022. október 2. között rendezik meg. Mikor és hol találkozhatnak veled az érdeklődők? 

Mivel a Könyvfesztivál már lezajlott, gondolom tudjátok, hogy sajnos nem tudtam részt venni rajta.

Milyen terveid vannak a sorozattal? Várható újabb rész? Ha igen, mikor?

A sorozatot három részesre terveztem, dolgozom a befejező köteten. Hogy mikorra várható, azt sajnos nem tudom megmondani, első lépésként ki kell tenni az utolsó mondat végére a pontot, aztán meg kell ugrani a lektorokat. Bízom benne, hogy mindkettő menni fog!

Ezúton szeretnék további sok sikert kívánni az írónőnek, nagyon várom harmadik részt!

Amennyiben kíváncsivá tettünk, további információkért keresd fel a hivatalos Facebook-oldalát vagy keresd az első két kötet Könyvmolyképző Kiadó weboldalán!

Írta: Isabel


Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések