2024. február 3., szombat

Szabó Borka - Mit csinál a tördelő?


Ez az egyik kedvenc témám Borkától. Már a Mit csinál a hogy is hívják? is belopta magát a szívembe, de a Mit csinál a tördelő? méltán hívhatja magát a kistestvérének. Mindkét könyv segít eligazodni a könyvkiadás után ezért nagyon hasznos azok számára, akik a könyvkiadás bármely területén szeretnének elérni valamit.

Jelen kiadvány inkább a szerkesztésről szól. Borka nemcsak a szakszavakat, magyarázza el, de bemutatja a munkához szükséges programokat, képeket szúr  be segítség gyanánt. Elmagyarázza, hogyan s miként épül fel egy könyv, és azt is miért is érdemes szakemberre bízni ezt a munkafolyamatot. 

Őszintén szólva számomra ez sokkal hasznosabb volt, mint az előző szakkönyv, mivel egy kicsit már tanultam és jelenleg is tanulom a tördelést. Voltak már meglévő alapjaim, amire Borka magyarázatai ráépítettek. Tudtam, mi az, hogy laptükör vagy mesteroldal, de itt el is lett magyarázva miért fontosak ezek. 

De még ennél is tovább megyek, ugyanis az írónő kiszámolta a tördelési árat is, így akár szerzőként, akár szakemberként nyúlunk a könyvhöz, ez biztosan segítségünkre lesz majd. 

A végén találhatunk egy szótárat szakszavakkal, ami szintén elengedhetetlen ha csak egy valamit szeretnénk megtudni.
És, hogy végképp teljes legyen az élmény, az utolsó oldalakon szakemberek ajánlását is megtalálhatjuk, a tördelőtől a grafikusokon át, a nyomdáig mindennel, így biztosan ki tudjuk majd adni a kiadványunkat.
Fantasztikus munka lett, egy igazán igényes tankönyv!

És ha már tankönyv, kinek ajánlanám? Mindenképpen azoknak, akik valamilyen formában szeretnének részese lenni a könyvkiadásnak. Teljesen laikusként is lapozgathatod, de egy kis ismeret (programok használata, feladatkörök) azért nem árt. Tényleg elég csak egy kicsi (nekem sincs sok még), ám ezzel könnyebb lesz megérteni, hogy honnan hová szeretnénk eljutni. 

Én biztos, hogy ezt fogom használni tankönyvként és gyakorlásként is. Mert feladatot az ember akár magának is adhat, de olyan mű, ami ennyire érthetően tárja fel az o-okozati összefüggéseket kevés. 

Gratulálok hozzá, és köszönöm, hogy a véleményemmel hozzájárulhattam a megjelenéshez!

Ha felkeltettem az érdeklődésed, keresd a KönyvekSorban kiadó kínálatában! (Megjelenés várható időpontja: 2024.02.23.)

Írta: Isabel
 

Mia Frances - Vénusz a habokból


 Szeretitek a Romana, Tiffany, Szívhang, stb füzeteket? Ha igen, eROWmaniX-füzeteket is imádni fogjátok!
Mia Frances sorozatának első része nagyon nosztalgikus állapotba hozott, hiszen én magam is előszeretettel olvastam ezeket fiatalként. Ha valaki nem tudná, ezekben a rövid történetekben általában egy hirtelen jött, sorsszerű szerelem áll a középpontban és a főhősök testileg szinte azonnal egymásra találnak. Aztán ahogy lenni szokott egy nagyobb félreértés után, a szerelem győzedelmeskedik és megkapjuk a happy end-et. 

A Vénusz a habokból is erre a sémára épül. Főhősnőnk a  tizenkilenc éves Dolores Buendía, aki gyönyörű és kedves. Egy nap megmenti Bradley Carroll életét és a szigeten töltött idő alatt közel kerülnek egymáshoz minden téren. Szenvedély és szerelem jellemzi a kapcsolatukat, dacára annak, hogy teljesen más világból származnak.

A hangulat, amit hozott a történet az nagyon tetszett. Nemcsak a szerelmen volt a hangsúly, de kaptunk egy izgalmas háttértörténetet is. Ez volt az egyik varázsa a fentebb említett füzeteknek is, szóval örülök, hogy az írónő ezt nem hagyta figyelmen kívül.
Különösképpen az felnőttes részek sem zavartak, olvasok ilyeneket is, csak legyen számomra jól megírva. Itt nekem tetszett.

Viszont, amik engem megállítottak az olvasásban, azok a fejezetcímek voltak. Sosem gondoltam, hogy egyszer zavarni fognak, de itt most megakasztottak.  Értem, hogy hasznos, mert egyrészt előkészíti az adott részt, másrészt segít megjegyezni, hol tartott az ember (én az utóbbi miatt szeretem), ám nem feltétlen gondolnám, hogy itt szükség volt rájuk. A magam részéről az ilyen típusú történeteket szeretem egy nap alatt kiolvasni, ha lehet, egyhuzamban. 

A borító viszont nagyon tetszett, nagyon átadja ezeknek a kiadványoknak a hangulatát. Romantikus, szerelmes, felnőttes.

Ajánlom azoknak a felnőtteknek, akik szerették ezeket a füzeteket, mert csalódni nem fognak. Aki pedig még nem olvasott ilyet, ezzel is bátran nekivághat. 
Ha pedig a tartalomjegyzék sem zavar, szuper délutáni kikapcsolódásban lehet részed!

Amennyiben szeretnél egy példányt, keresd a KönyvekSorban kiadó termékei között!

Írta: Isabel

Robin O'Wrightly - deZSAvü - Egy igaz szerelem két arca A-tól Z-ig


 Maradjunk egy kicsit még a szerelemnél, ám ezúttal egy könnyedebb történetet hoztam el nektek, mint a Második esély volt. Itt is  fontos szerepet kap a szeretet és az akadályok legyőzése, de a háttér nem annyira drámai mint egy háború okozta válság.

Főhőseink Kovács Attila és Zoé Kaplan,  aki teljesen más útján haladnak az életnek. A sors, vagy hívjuk akár természetfelettinek azonban mégis elintézi hogy találkozzanak. Bár más az elképzelésük, mégis szerelembe esnek és kitartanak az élet viharaiban is.

Az nagyon tetszett, hogy az írónő azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a sors az életet? Szinte megfoghatatlan hangulata van. Kedves, emberi és valóban azt érti az ember, hogy egy felsőbb hatalom munkálkodik a háttérben.
A cím pedig véleményem szerint nagyon humoros. ( Egy igaz szerelem két arca A-tól Z-ig  - A, mint attila, Z, mint Zoé.)

Ami viszont elképesztően gyönyörű a regényben, azok az illusztrációk. Robin álomszép képeket készített. Már a borítón is látszik mennyire szépek a modellek. Nagyon szeretem ezt a stílusú portrérajzolást, igazán feldobja a történeteket. 

Az írónő engedélyével megmutatnám a kedvenc képem:


Illusztráció: Szabó Borka

Azt mondanám, hogy aki kicsit könnyedebb, de mégis mesés szerelmi történetre vágyik, a deZsavű lesz az ő választása. Kisregény révén  nem túl hosszú, a történettel pedig nem nehéz azonosulni. 

Ha pedig Attila és Zoé létezik valamelyik univerzumban, sok boldogságot kívánok nekik!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, keresd a KönyvekSorban kiadó kínálatában!

Írta: Isabel

Robin O'Wrightly . Második esély

Először is köszönöm szépen az írónőnek, hogy megmutatta nekem ezt a történetet. Mondhatnám, hogy kihozott az olvasási válságomból, de inkább megmondom az igazat: betegen olvasni számomra nem a legegyszerűbb feladat. Lázasan, kimerülten nem tudok úgy koncentrálni, hogy abból tényleges és normális értékelés születhessen. 

Viszont mikor Robin átküldte nekem és láttam, hogy kevés oldalszámmal rendelkezik, úgy döntöttem, megpróbálkozom az olvasással.  És milyen jól tettem, mert olyan szinten előhozta belőlem a jó érzéseket, hogy én magam is meglepődtem. De nézzük is a sztorit:

Helen egy családanya, aki nehéz időszakon meg keresztül. Férje Joshua zászlósként szolgál a második világháborúban, így a nőnek egyedül kell talpon maradnia két kiskorú gyermeke kedvéért. Az ő helyzetük sem könnyű, de próbálja a reményt tartani mindhármójukban. 
Egy nap értesíti a hadsereg, hogy a férje szolgálatteljesítés közben eltűnt és családnak hosszú éveket kellett várni a viszontlátásra. Joshua két év múlva hazatér, ám ami ez után következik, az olyasvalami, amire Helen álmában sem gondolt volna.Vajon megérdemelnek egy második esélyt családként és egy párként? Kiderül, ha elolvassátok a kötetet.

Sem az írástechnikába, sem pedig a tartalomba nem tudok belekötni, mert nekem mindkettő nagyon tetszett. Általában Robin novelláinál meg szoktam említeni, hogy írhatta volna még, de most azt gondolom, ez így volt tökéletes. Látni, ahogy két ember, akik fontosak egymásnak, képesek megoldani nem mindennapi gondokat, igazán meghatott. Az érzelmi része nagyon tetszett végig, pedig mostanában kerülöm az ilyen olvasmányokat.

A borító nagyon szép, a zöld a háttérben jó érzéseket keltett bennem. Illett a történethez.

Összességében ajánlom mindenkinek, aki szereti a romantikát és a nem várt fordulatokat. Gyorsan ki lehet olvasni, nemcsak a rövidsége miatt, hanem mert teljesen be tudja szippantani az embert. Szóval, ha olyan történetet keresel, amit akár egy vonatút alatt kiolvashatsz, ne keresd tovább, mert megtaláltad! 

A kötet az alábbi linkeken ingyenesen olvasható!

pdf és epub 

Írta: Isabel 

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések