Egy csokor kortárs szépirodalom


Fotó: Nagy Eszter

Amikor olyan regényt olvasok, amely a második világháború idején játszódik, akaratlanul is azért kezdek el szurkolni, hogy a lehető leghitelesebb legyen. Véleményem szerint ez olyan korszak, melyről viszonylag pontos információkat lehet gyűjteni - és ezalatt nem csak a történelemórákat értem. 
A nagymamám számos történetet mesélt a fiatal korában átélt dolgokról, így nagyon szerettem volna, ha a könyv hozza ezeknek a történeteknek a hangulatát. 
Azt kell mondjam: teljesült ez a vágyam. (Bár itt jegyezném meg, hogy az Örök tűz után nem lep meg Eszter precizitása.)
Emiatt viszonylag lassabban tudtam haladni az olvasással. Meg kellett emésztenem az érzelmi részét a történetnek, de ez is csak azt bizonyítja, hogy az olvasó teljesen át tudja adni magát a történéseknek.

Főhősnőnk Juliska, akinek a teljes életét nyomon követhetjük és bár nem mindig tudtam egyetérteni döntéseivel, tekintve a helyzetet amiben élt, nagy empátiát érzek vele szemben. Mint karakter, talán ő volt a legmaradandóbb számomra, mivel nagyon szépen és részletesen ki van dolgozva a személyisége.

A szerelmi szál azonban nagyon gyönyörű. Nincsenek felesleges drámák, körök, csak az őszinte és tiszta érzések Juliska és Ferenc között. Bár az emberek, és a sors is akadályokat görget eléjük, mégis ez egy percig sem szűnik meg kettőjük között. 
Lehet túl romantikus lélek vagyok - vagy csak naiv - de én így képzelem el az igaz szeretetet. Történhet bármi, ami igaz érzésekből fakadt azt nem lehet teljes mértékben kiirtani.
Hálás vagyok az írónőnek, amiért ezt megerősítette bennem.

Fogalmazás szempontjából nem fogok újat mondani: Eszter tud írni. A leírások nagyon szépek, a szöveg pedig élvezetes és gördülékeny. 

A borító pedig nagyon szép és letisztult, teljesen illik a regény hangulatához!

Zárásképpen még csak annyit: bár számomra eddig az Örök tűz a nagy kedvenc, az Életünk harcai a maga nemében egy igazi különlegesség! 

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, a NewLine Kiadónál megrendelheted a saját példányodat!

Írta: Isabel
 

Az Ambrózy esetei nem volt ismeretlen számomra, mert a Bitó és borostyánt már tavaly volt alkalmam olvasni. Már akkor is jól szórakoztam, azonban valami hiányzott.
A Leányrablás Budapesten azonban hatalmas meglepetést okozott. A történet olyan érzést keltett bennem, mintha visszacsöppentem volna a múltba és szembetaláltam volna magam az akkori valósággal. Olvasás közben egy csepp kétségem sem volt afelől, hogy Richárd és a többiek valós, létező személyek és nemcsak kitalált karakterek.
a történet szerint 1896-ban járunk és ennek a kornak az ábrázolása nagyon gondot fordított a szerző, ugyanis meglepő részletességgel mutatja be az akkori szokásokat.
A történet izgalmakkal és rejtélyekkel teli: a szerző stílusa pedig fokozta az izgalmakat olvasás közben. Szép és egyszerű fogalmazása gördülékeny olvasmánnyá varázsolja a regényt.
Nem szoktam szereplőket kiemelni egy történetből sem, de most kivételt tennék: Richárd karaktere egyszerűen zseniális lett. Az intelligens és vonzó bárónak olyan kisugárzása van, ami megdobogtatja bárki szívét és szerintem ő ezt tudja is. Nemcsak a neve nemes, hanem ő maga is, a szó legszorosabb értelmében.
A másik akit kiemelnék: Mili. A korát meghazudtolóan okos és bátor lány még Richárd figyelmét is felkelti és jó pár szórakoztató jelenetük van együtt.  Kettőjük párosa az egyik legmaradandóbb a kortárs magyar irodalomban.
Amit még fontosnak tartok elmondani, hogy engem rendszerint szokott zavarni a váltott szemszög, de itt most nem így volt. Nem elvett, vagy lassított a történetből, hanem inkább új ízt kölcsönzött neki!
A történet mellett fontos szerep jut a borítónak is, ami ez alkalommal nagyon szépre sikeredett. Amikor az ember ránéz, már akkor tudja, hogy egy új, izgalmas világba fog belépni.
A magam részéről alig várom, hogy a többi részt is olvassam és ezúton is szeretném megköszönni Nikinek, hogy biztosított számomra egy példányt a könyvből!


Ha te is elmerülnél a sorozatban, a Könyvmolyképzőnél leadhatod a rendelésed!

Írta: Isabel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Tamási Áron - Ábel ​a rengetegben (Ábel 1.)

Pár héttel ezelőtt két nyolcadikos tanítványom segítséget kért tőlem az irodalom leckéjük kapcsán. Kérdésekre kellett válaszolniuk, melyek a...

Népszerű bejegyzések