2023. augusztus 12., szombat

Zsiros-Petróczki Kitti - Álomnapló


A most következő kiadványba első pillantásra beleszerettem. Nem sokan tudják rólam, de nagyon hiszek az álmaik jelentőségteljességében, közel áll hozzám ez a világ. Csupán csak nem igazán szoktam erről beszélgetni senkivel. 

Zsiros-Petroczki Kitti álomnaplója azért különleges, mert nincs túlgondolva. Gyönyörű fehér lapokon, letisztult, nőies motívumok találhatóak minden oldalon. Vonalazás segíti a szépírást és a könnyebb használatot.
Többféle eszközöket is használhatunk írás közben, a ceruzán/tollon túl, zselés tollat, matricát és bár még nem próbáltam , de szerintem óvatosan vízfestéket  is, mert elég vastagnak érzem.  
Spirálos kialakítású, ami kényelmessé teheti, ha kis helyen van lehetőségünk írni, bár, a balkezeseknek lehet picit kényelmetlen. Még iskolás koromban volt egy balkezes barátnőm, aki nem szeretett ilyen füzetbe írni, ebből vontam le a következtetésemet, de lehet tévedek. 

Ahogy kinyitjuk, beleírhatjuk a nevünket, majd Kitti leírja nekünk, hogy hogyan is használhatjuk a naplót. Ezt nagyon hasznosnak találom, mert aki még nem vezetett ilyet, sok segítséget kaphat az elindulás tekintetében.

Borító tekintetében pedig nagyon esztétikus. Jók a színválasztások, rám nyugtató hatással van, ha ránézek. 

Összességében nagyon boldog vagyok, amiért megkaptam, köszönöm szépen! Ha  te is szeretnél egyet, keresd a Smaragd Kiadó kínálatában!

Írta: Isabel
 

Zsiros - Petróczki Kitti - Elképzelt terápia




Először szeretnék köszönetet mondani a szerzőnek és a kiadónak, amiért elolvashattam ezt a történetet. Bár Kittinek nem ez az első regénye, nekem mégis ez az első olvasásom tőle, ezért nagyon kíváncsian vártam, mi fog történni. 

A történet főhőse Kevin, aki átlagosnak tűnik, ám egy éjszaka álmában megjelenik egy terapeuta, hogy segítsen feldolgozni azokat a traumákat, melyek - akár kimondatlanul is -  de gátolják őt egy sikeres élet elérésében. Elizabeth minden éjjel beszélget vele és együtt egy olyan utat járnak be, ami nemcsak abban segíti a férfinak, hogy önmagát jobban megismerje, de abban is, hogy miképp tudjon tartalmas kapcsolatokat kialakítani.

Na most, mikor elolvastam a Prológust, picit megijedtem, mert azt hittem egy romantikus történetet kapok. Zsófi, az esküvőjére készül, Kevin pedig a vőlegény.... és hogy őszinte legyek, picit csalódott lettem volna, ha ezt az utat járjuk be. 
Valószínűleg a szerző is hasonlóképpen gondolkodhatott, mert ezután megismerhetjük a férfia múltját és azt, miképpen juthatott el egy boldog szerelmi kapcsolatig. Édesanyja elhagyta még gyermekként, alkoholista apjával kellett felnőnie. Lássuk be, ezek az alapkövek, nem éppen pozitív rajtot eredményeznek az életben.
Kevinnek barátai sincsenek, a munkájának él, műfordítóként. Ebből adódóan nemcsak okos és intelligens de nagyon szeret olvasni is, ami számomra elképesztően csábító tulajdonság. 

Amikor elkezdődnek az ülések Elizabeth-tel, Kevin álomnaplót kezd vezetni. Szeretné megérteni, miért pont vele történnek ezek az események,  összerakni a fel-felbukkanó emlékkockákat. Féltem, hogy majd közte és az álombéli hölgy között gyengéd szálak alakulnak majd ki, de Kitti profin kezelte a helyzetet, mert tudta, első a szereplője lelkének gyógyítása. 

Amikor egy ilyen témát dolgoznak bele egy regénybe, nincs egyszerű feladata a szerzőknek. Mennyire legyen szakmai a vonal? Mi az, amit még esetleg a kevésbé érzékeny olvasók is be tudnak még fogadni? Mibe csomagoljam bele egyáltalán, hogy biztosan átmenjen az üzenet?
Azt kell mondjam, hogy számomra megteremtődött az egyensúly a szórakoztató irodalom és a terápiás ülések között. Tudjátok, hogy nagyon szeretem a pszichológiát, mint olyat, boldog vagyok, ha olyan regényeket olvashatok, ahová ez bele van csempészve. De, ha ez nem így lenne és teljesen laikusként vettem volna a kezembe, akkor sem éreztem volna, hogy átestem volna a ló valamelyik oldalára.

Kevin, amellett, hogy megküzd a saját démonjaival, vicces helyzetekbe is kerül, amin jót lehet mosolyogni, Zsófival való találkozása és az a kis ügyetlenkedése a az első alkalmaknál szerintem nagyon aranyos. Végre egy olyan férfi karakter, aki nem ez a macsó típus, hanem lehet hozzá érzelmileg kapcsolódni. 

Ha az írástechnikát nézem, nekem tetszett. Persze, nem pörögnek az események, de egy ilyen történetnél nincs is rá szükség. Ha valaki lelkét megérinti a szereplő életútja, az a saját életén is elgondolkodhat, amit nem lehet rohanó léptekkel megtenni.  Azt nem tudom megmondani, hogy az írónő mennyit fejlődött az elmúlt időben, de ahol most tart, nekem tetszik. 

A borító pedig nagyon szép, mutatós a sötétkék - sárga kombinációja. Nagyon szép dísze lehet egy könyvespolcnak, igaz, ne csak ezért vegyük meg. 

Zárásként pedig egy személyes gondolat. Szerintem a mai világban nincs olyan ember, akinek ne lenne valamilyen lelki sérülése, hisze a társadalmi és az egyéni elvárásoknak való megfelelés, táptalaja ezeknek. Egyáltalán nem ciki segítséget kérni, ha úgy érezzük valami nem oké. Viszont, azt is tudom, hogy hogyan viszonyulnak ehhez a kérdéshez sokan,  még a mai napig. Ezt a gátat segítheti áttörni Kitti regénye. 
Mindenkinek azt az életet kell a legboldogabban élnie, amelyben most van. És ha ehhez szakember, szakirodalom, vagy jelen esetben az Elképzelt terápia kell, abban semmi szégyellnivaló nincsen.

Ha te is szeretnél magadnak egy példányt, keresd a Smaragd Kiadó könyvei között!

Írta: Isabel

 

2023. augusztus 8., kedd

Császi Zsüliet - Zeusz ​titkai


 A most következő regénynek nagyon különleges hangulata van. Rengeteg érzést felszabadított bennem, hiszen nincs egyszerű mondanivalója. 

Főhősnőnk Nelli, aki már a lapok elején izgalmakat tartogat, ugyanis menekül é hatósági szervek is keresik, A nő amnéziás, szeretne valami biztonságos helyet találni magának, de azt nem tudni miért. A  Theátrum színház statisztájaként kapja meg a lehetőséget.

A cselekmény nagyon színes hiszen több mindenkit mozgat meg, ráadásul az idősíkok változása is nagyon érdekes. Eleinte ez picit furcsa volt számomra, meg kellett szoknom az ütemét, talán emiatt is haladtam lassabban az olvasással. 
A mondanivaló ellenben nagyon érdekes és elgondolkodtató. Soha nem tudhatjuk, mit tartogat számunkra az élet, olyan helyzeteket is teremthet, melyekről azt gondoljuk velünk nem történhet meg. Amikor pedig mégis, két választásunk van: feladni vagy küzdeni. Nelli az utóbbit választotta minden emlék nélkül. 

Tetszett, hogy belelátunk a színház életébe is, teljesen kezdő vagyok a témában, de jó kis színfolt volt. Az, hogy ezek az események és információk mennyire állják meg a helyüket, nem tudom, de a történetet nagyon szépen vitték előre. 

A magam részéről egyébként azt mondanám, hogy nem hosszú olvasmány, viszont témáját tekintve nem egyszerű. Lehet én voltam túlságosan érzelgős, de képtelen voltam normális ütemben haladni vele, holott nagyon izgultam Nelliért. Ám a végén picit visszatértünk a kezdeti izgalmakhoz, ami kicsit kirántott a gondolkodós állapotomból.

Összesben nem egy rossz történet, csak sok újdonság volt benne számomra, akár a történetvezetést, akár az információkat nézzük. Ez nem rossz, sőt! Csak az ember hajlamos afelé hajlani, ami már megszokott a számára. Ez egy színfolt volt nekem, így már ezért is megérte elolvasni. 

Mivel még semmit nem olvastam az írónőtől ezelőtt, nem lehet összehasonlítási alapom, viszont, ha csak ebből indulok ki, nem volt gondom az írástechnikával. Természetesen látok potenciált a fejlődésre, de ez minden szerzőre igaz. 

A végén pedig csak annyit, hogy a borító ismételten csodaszép! Tudom, eddig sem mondtam mást, ha a kiadó könyveiről volt szó, de tényleg nagyon tetszenek! Köszönöm szépen nekik az olvasásra adott lehetőséget!

Amennyiben te is kíváncsi vagy a történetre, keresd a Smaragd Kiadó kínálatai között!

Írta: Isabel


2023. augusztus 6., vasárnap

Cserni András - A ​farkasfalka (Sötét sorsok 1.)


Először is köszönöm szépen a Smaragd Kiadónak a lehetőséget az olvasásra! Nagyon rég olvastam ennyire izgalmas indítást sorozatok terén!
Fantasy, kaland, izgalom, rejtély az én hétvégémet sikeresen feldobta.

Történetünk elején megismerhetünk két fiatalt, akik családjaik tiltása ellenére egymásba szeretnek. Kezdtem félni, hogy a szokásos románcot kapjuk meg, de nem! Már az első oldalakon úgy zajlanak az események, hogy csak kapkodtam a fejem. 
A szerelmesek elszöknek együtt és pár hónap után a férfi családjánál ad a nő életet gyermekének. Ám Panca-t a egész családja keresi és mit ad az ég, pont a szülés pillanatában megtámadják a kastélyt. Hatalmas tűz üt ki és a férfi meg is hal védve gyermekét, ám a nő segítséget kap és varázslat segítségével kimenekül a babával együtt. És, hogy miért is mondom el mindezt? Mert ez csak az epilógus, egy pár oldal...az izgalmak és a lényeg csak ezután következik. Bár szerintem ez is elég azok számára, akik szeretik ezt a zsánert. 

Szereplők tekintetében sem szenvedünk hiányt, hiszen az embereken túl élnek a világban törpök, manók és olyan állatok, akik értik a nyelvünket. Nálam ez plusz egy pont, mert nem egyszer eljátszottam a gondolattal, hogy megkérdezem a háziállataimat a gondolataikról. 
Világfelépítés szempontjából a középkor vége felé járhatunk, és őszintén szólva örültem, hogy ezt az idősíkot kaptuk, mert nekem it a mágia léte sokkal jobban hihető. De tudjátok; ez csak az én véleményem.

Na és a szerző mennyire misztikusan ír már! Engem nehéz meglepni de itt azért jócskán sikerült, pusztán a szavak és az érdekes gondolatok variálásával. A történet nagyon jól fel van építve, érdekes, és szépen megírt. Maga a könyv a 300+ oldalával nem tűnik hosszúnak, de megnyugtatok mindenkit, hogy a sorok jó sűrűek, így kétszer annyi izgalmat kaphatunk. 

Már csak a borító maradt, ami nekem tetszett, bár lehetne picit modernizálni a stílust talán. Tudom, hogy mi történik egy könyv megszületésekkor ezért nem bántom a tervezőt, de talán, így 2023-ban lehetne figyelemfelkeltőbb. A történethez nagyon passzolna, de ez sem rossz. 

Összességében nagyon tetszett, izgalmas volt és akár fiataloknak is szívesen a kezébe adnám, persze csak 14 év felett. Fontos tanulságokat rejt ez a kaland, ami segíthet nekik a fejlődésben és persze a képzeletük beindításában. 
Még nem néztem utána, hogy kézül-e folytatás, de nagyon remélem, hogy igen!

Addig pedig, ha felkeltettem a kíváncsiságotokat, keressétek a Smaragd Kiadó kínálatában!

Írta: Isabel

 

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések