2021. augusztus 9., hétfő

Az írónő, aki karakterén keresztül mutatta meg nekünk az irodalom iránti szeretetét - Interjú a Más szemmel című ifjúsági regény szerzőjével


Ferger Annamária - Más szemmel című regényét az elsők között olvashattam, még a megjelenés előtt. Mindig nagy öröm számomra, mikor részese lehetek egy könyv születésének és ez nem volt másképp ezzel a regénnyel sem!
Mióta ismerem, az írónő sokat fejlődött, és hálás vagyok azért, mert a magánéletben is megosztja velem az alkotással kapcsolatos gondolatait.
Azért, hogy kedvet kapjatok a könyvéhez, jöjjön egy vele készült interjú!

A Más szemmel egy ifjúsági regény, testvéri szeretetről, szerelemről, egy táborról, és nem utolsósorban önmagunk megtalálásáról szól.  Honnan jött az alapötlet?

Először is szeretném megköszönni az interjút, nagyon hálás vagyok érte.

Az a fajta ember vagyok, aki kicsit nehezebben nyílik meg másoknak, épp emiatt is kezdtem el írni, hogy a bennem rekedt szavakat valamilyen formában kiöntsem magamból. Egy interjú viszont lehetővé teszi, hogy olyan kérdésekre is választ adjak, amik az Olvasókat érdeklik.

A Más szemmel írásakor (kb. 2013-ban) egyetlen dolgot láttam magam előtt. Szerettem volna egy olyan családi állapot bemutatását, ahol maga a főszereplő az, aki nem képes alkalmazkodni és elfogadni az új családját. A történet elején nagyon ellenszenves karakter, de ha újra írhatnám, akkor sem változtatnék a jellemén. 

A helyszín kiválasztásánál arra törekedtem, hogy valami újat alkothassak, valamit, amivel még eddig nem találkoztam. Ezért helyeztem a szereplőimet egy hangulatos erdei táborba. 

A történet elején megismerkedhetünk egy testvérpárral és az ő viszonyuk rendezése adja a cselekmény egyik fő szálát. Véleményem szerint, kifejezetten jó, hogy ebben az esetben nem szerelmesek állnak a középpontban, ám mint alkotónak mennyire volt nehéz hitelesen átadni a lányok érzelmeit?

Nekem is vannak testvéreim, és előfordul, hogy összekapunk. Ezt figyelembe véve nem volt nehéz a lányok érzelmi vonalát hitelessé írni.

Természetesen dönthettem volna úgy is, hogy tökéletes harmóniában élnek egymás mellett, de az utóbbi időben elkezdett zavarni, ha túlságosan tökéletes könyveket fogtam kézbe. Az írók egy része fél valódi konfliktust teremteni, vagy unszimpatikus karaktert megformálni, mert tart az olvasók reakciójától. 

Judit és Abigél nagyon különböző személyiségek: még az előbbi kicsit visszahúzódó és kedves, addig az utóbbi életvidám és kissé tapintatlan. Számomra Judit karaktere szimpatikusabb volt, talán pont amiatt, hogy nem akart állandóan a társaság középpontja lenni, ugyanakkor, néha úgy viselkedik, akár egy gyermek. Mi alapján választottad ki a személyiségjegyeiket?

Szerettem volna egy kicsit belevalóbb, bátrabb női karaktert – ő Abigél, akinek a szemszögén át olvashatjuk a történetet. Judit pár évvel fiatalabb nővérénél, mégis tapintatosabb, bölcsebb kortársainál. Őt magamról mintáztam; az írás és az olvasás élteti. Ez is egy rejtett üzenet a könyvben. Engem fiatalon elég sok bántás, támadás ért a hobbim miatt. Nem értették, mit szeretek az írásban, nem is hittek a sikeremben. De nem miattuk, csakis magam miatt, az álmom megvalósítása miatt adtam ki a könyveimet. Mindezt próbáltam belesűríteni Judit karakterébe, akinek leghőbb vágya volt olyan embereket megismerni, akiket ugyanazok a dolgok érdeklik, mint őt.

Juditnak vannak jó tulajdonságai, az egyik az esze és az irodalom iránti szeretete. Ez a szál fontos lesz a történet szempontjából, ugyanis alkotói tábor vár az egyik főhősnőre. Miért pont az irodalmat választottad ehhez?

Középiskolában mondhatni az egyik kedvenc tantárgyam az irodalom volt. Imádtam a verseket (egyedül Ady költészetével nem tudtam megbarátkozni, de a sors vissza is vágott, mert őt húztam érettségi tételként :D ). Ha kaptam volna hasonló lehetőséget, mint a történetem szereplői, hogy elmehetnek egy irodalmi táborba, nagyon örültem volna és biztos éltem volna a lehetőséggel. Judit ezen a téren is az én személyiségemet tükrözi. 

A tábor feladatai nagyon kreatívak és érdekesek, megsúgom én is megcsináltam belőle párat. Sok időbe telt ezeknek a kitalálása?

Bevallom, igen. A körvonalát előre tudtam, minden nap csak egy próbatételt szerettem volna. Ebből volt, amit rögtön a legelején kitaláltam, de volt, ami felett hosszú hónapokig ültem. Sok ötletem volt, összetettebb feladattal is készülni szerettem volna, amiben a tér közepén álló szobrok is szerepet kaptak volna. De jött egy jobb ötlet, és így ez feledésbe merült.

Tehát nem volt egyszerű. Szerettem volna, ha valami érdekes is történik, mégis megmutatkozhat a kreatívságuk. Szerettem volna egyszerűbb feladatot, de bonyolultabbat is.  Az volt a legnehezebb, hogy hiteles maradjak, és benne maradjak az irodalom témakörében.

Természetesen a románc sem maradhat el - ezúttal Gábriel és Roland lesz a lányok segítségére. Nehézséget okozott megfelelő partnert találni Judit és Abigél számára?

Váratlan dolgot fogok most megosztani veletek: egyik fiú személyiségi jegyei sem voltak tervezettek. Egyszerűen csak tudtam, mikor mit kell tenniük. Még engem is megleptek legtöbbször :D 

Rolandot nagyon-nagyon megkedveltem, imádtam írni ezt a szerelmi szálat. Már a legelső pillanatban kiakasztó, mégis bátran közeledik Abigélhez, aki elég sokáig próbál neki ellenállni. Tökéletesen kiegészítik egymást. 

Őszintén megvallva Gábriel szerelmi szála nem volt tervben. Valahogy belelopózott  a  történetbe és nem engedte, hogy elszakítsam szerelmétől. Ez a szál nagyon finoman bontakozott ki, de ennél többet nem szeretnék elárulni.

A borítót te tervezted. Ilyennek álmodtad meg a kezdetektől, vagy teljesen más lett a végeredmény?

Nagyon sokat „szenvedtem” a borító kiválasztásában, hisz ez is egy nagyon fontos része a könyvnek. Nem volt konkrét elképzelésem, csak kerestem egy olyan képet, ami átütő erejű lesz, és ha meglátom, megtörténik a nagy bumm. A felhasznált képnél éreztem egyedül azt, hogy megcsiklandozta a fantáziámat.

Összességében elégedett vagy a végeredménnyel? Milyen visszajelzések érkeztek hozzád?

Kicsit önteltnek tűnnék, ha azt mondanám, elégedett vagyok? Minden könyvnek vannak hibái, az enyémeknek is, de nekem akkor is tökéletes. Mindig is szerettem ezt a történetet.

A visszajelzések kedvezőek, bár ahogy korábban írtam, Abigél személyisége eléggé megosztó.

A regény a NewLine Kiadó webshopjában kapható, de magánkiadásként jelent meg. Mesélnél egy kicsit az ezzel kapcsolatos tapasztalataidról?

Szerettem volna, ha a könyveim bekerülnek egy kiadóba. Nehezen láttam be, de egyszerűbb, ha nem nekem kell borítékkal a postára rohangászni, főleg korlátozások idején a kígyózó hosszú sorba beállni. Viszont a könyv nyomdai előkészítését nagyon élvezem csinálni. A Más szemmelt magam nyomdáztattam a Mybook nyomdával, viszont a NewLine terjeszti, ami azt jelenti, hogy a webshopjukból bármikor megrendelhető a könyv. A kiadó vezetőjével jó együtt dolgozni, csak ajánlani tudom őt.

A következő lépcsőfok, amit szeretnék majd elérni, hogy a könyveim bekerüljenek a bolthálózatba.

Mivel készülsz legközelebb? Mikorra várhatunk tőled új megjelenést?

Vártam ezt a kérdést, de nem tudok konkrét választ adni.  Az az igazság, hogy tavaly elmaradt a könyvmegjelenés, és idén sem tudtam még új könyvet felmutatni. Viszont két könyvem is kiadásra vár.

Az egyik egy verseskötet, amely a Néma ölelés címet viseli. A másik egy fantasy regény, amely az Yggdrasil munkacímet viseli.

Mindkét könyv nagyon közel áll hozzám, és mindkettőt szeretném már a könyvespolcomon látni. Csakhogy az előkészületek nagyjából 90%-ig vannak készen, és az egész nyáron át tartó házfelújítás miatt valószínűleg nem könnyen fogok gép közelbe jutni. Így a könyvkiadás megint tolódik, de nem tudom pontosan meddig. Viszont a NewLine kiadóval folyamatosan egyeztetünk a terjesztéssel kapcsolatban. Konkrétat egyelőre nem merek állítani. Az írói oldalamon folyamatos értesítések alapján naprakész információ áll bárki rendelkezésére.

Ezúton kívánok további sok olvasót Annamáriának!

Amennyiben sikerült felkeltenünk az érdeklődésed,keresd hivatalos Facebook-oldalát! Könyvei megtalálhatóak a NewLine Kiadó webshopjában,  Underground Kiadónál, valamint a Bookandwalk kínálatában!

Írta: Isabel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések