2022. május 4., szerda

Amikor egy sorozat lezárul - Interjú Gyarmati Karolina történetei szerzőjével


 

Csernovszki-Nagy Alexandra írónő pár hete fejezte be a trilógiáját. A Gyarmati Karolina történetei egy olyan sorozat, ami a fiatal és idősebb korosztály számára is megfelelő kikapcsolódást nyújthat, ha szereti a krimi illetve a történelmi romantikus vonalat. 
A következő percekben az alkotásról, a felmerülő nehézségekről, illetve a történelem irodalomra gyakorolt hatásairól beszélgetünk a szerzővel, így ha szeretnétek, tartsatok velünk!

Bár, már beszélgettünk a blog keretein belül, de azért kérlek mondj magadról pár szót a blog olvasóinak! Mi változott az előző interjúnk óta az életedben?

Jelenleg itthon vagyok a kisfiammal, és igyekszem minél több időt az írásra fordítani. Ez nem mindig könnyű, de minden tőlem telhetőt elkövetek, hogy haladni tudjak vele. Az előző interjúnk óta megjelent a legújabb könyvem Az írisz titka, és az ötödik regényemen dolgozom.

Hogyan született meg a trilógia ötlete? Emlékszel még a kezdeti érzésekre, ötletekre?

Mindig is szerettem Agatha Christie könyveit, és vágytam arra, hogy krimit írjak. Sokáig 19. században játszódó, romantikus regényeket írtam. Néhány év kihagyás után megfogalmazódott a fejemben egy történet, és egy hozzá kapcsolódó erős, női karakter. Ő volt Lina. Úgy éreztem, hogy több van benne, mint ami egy könyvbe belefér, így döntöttem a trilógia mellett, és nem bántam meg! 

Miért pont az 1800-as éveket választottad a trilógia idősíkjának? Van valami különleges kötődésed ehhez a korszakhoz?

Valamiért mindig is ez a korszak vonzott a leginkább. Jane Austen, a Brontë nővérek munkássága volt hatással arra, hogy ebben a korban helyeztem el a szereplőimet. Kezdetben a történeteim nem is itthon játszódtak, ez csak később vált fontos szemponttá számomra. Szeretem a történelmet, és szeretem beleépíteni a könyveimbe, így örülök, hogy végül Magyarország lett a helyszíne az írásaimnak.  

A tapasztalatom az, hogy amikor a lehető hitelességre törekszünk, a legnehezebb az információszerzés megbízható forrásból. Nálad hogy zajlott a három regényre is elegendő anyaggyűjtés?

Könyvek és az internet segített. Szerencsére elég sok könyvem van itthon az adott korszakból, az interneten pedig igyekeztem megbízható forrásból tájékozódni. 

A másik fontos eleme a cselekménynek a krimi-szál. Hogyan sikerült megtalálni az egyensúlyt a romantika és e között?

Őszintén szólva azt írtam, amit a szívem diktált. A Lina könyvek elsősorban krimi regények, a romantika csak megfűszerezi a történetet.

Főhősünk Lina, aki  nagy karakterfejlődésen keresztül ment át. Mindenden egyes résszel nagyobb megpróbáltatásnak tetted ki ót. Mesélnél egy kicsit a személyiségéről és arról, hogyan is alkottad meg?

Szerettem volna egy karakán női főszereplőt alkotni. Olyat, aki meg tudja állni a helyét egy olyan korszakban, melyet férfiak uraltak, egy olyan szakmában, melyet ugyancsak nem nőknek találtak ki. Ehhez elengedhetetlen volt, hogy határozott és makacs legyen. Nem mindenki szerette Lina személyét, de én úgy érzem, hogy ő úgy lett jó, ahogy megírtam. A gyengébb, sebezhetőbb oldalát viszont megélheti Márton mellett, ami szerintem nagyon jó Szépen kiegészítik egymást. Szerettem az ő párosukat.

Az írisz titka a befejező rész: hogyan élted meg te, mint író, a történet végét?

Vártam is, meg nem is. Amikor belefogtam a trilógia írásába, még nem sejtettem, milyen hosszú utat fognak bejárni a szereplőim. Még sohasem írtam háromrészes sorozatot, általában egy regénnyel lezártam a főszereplők sorsát. Érdekes és izgalmas vállalkozás volt. Egy ideig azonban nem tervezek trilógiát írni. Szerettem írni, fájt a búcsú, de a befejezése teret enged az újabb és újabb könyveknek. Nagyon sokat köszönhetek Lina karakterének, általa ismertek meg az olvasók.

Milyen visszajelzéseket kaptál eddig az utolsó résszel kapcsolatban?

Egyelőre pozitív visszajelzéseket kaptam, aminek nagyon örülök. Egy könyvet lezárni nagyon nagy kihívás. Mindennek a helyén kell lennie, nem szabad nyitott kapukat hagyni és olyan befejezés kell, ami kielégíti az olvasók igényeit. Igyekeztem mindennek megfelelni. A visszajelzések alapján sikerült is.

Hogyan élted meg a kiadóval való közös munkát, utolsó simításokat?

Nagyon szerettem. Szerencsére a NewLine csapata nagyon profi, így könnyű velük együtt dolgozni. 

Több szerző szokott kiegészítő kötet vagy novellát írni a sorozatához. Tőled várhatunk ilyet? 

Még nem gondolkoztam rajta, de nem zárkózom el a közös munkától. 

Nagyon szépen köszönöm a szerző türelmét és a kérdésekre adott válaszokat! További sok sikert kívánok, alig várom a következő művét!

Amennyibe felkeltettük az érdeklődéseteket, keressétek az írónő hivatalos Facebook-oldalát, vagy könyveit a NewLine Kiadó kínálatában!

Írta: Isabel


Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések