2022. szeptember 30., péntek

Gyuricza Eszter (szerk.) - 100 ​magyar népmese - A Magyar népmesék sorozat teljes kiadása


 Már egész kislány korom óta rajongok a mesékért és ez alól a népmesék sem kivételek. Bár felnőtt fejjel olvasva, picit mást jelentenek, mint akkor. 

Kicsiként szurkolunk a vándorútra induló legénynek, vagy odaképzeljük magunkat a szép hercegkisasszony helyébe.  Egyszerű és tiszta lélekkel reménykedünk a boldog végkifejletben. 
Felnőttként már tudjuk, hogy nem mindig mennek ilyen egyszerűen a dolgok, ezért hajlamosak vagyunk ezt az ártatlanságot a háttérbe szorítani és el is feledkezni róla. Ám azt gondolom, hogy bizonyos mértékig nagyon fontos ezt életben tartani, ezért is van az, hogy ennyi mesét értékelek nektek. Szeretném, h ebbe a világba is csöppenne ebből  a fényből, hogy könnyebben megérthessük egymást. Hiszem, ha jobban működne a kommunikáció, több lenne a szeretet, ezáltal kevesebb szenvedéssel szembesülnénk a világban. 

Most, hogy végigolvastátok az agymenésem, térjünk rá a könyvre. Mint a címből is látszik, hagyományos népmeséket kapunk ha belelapozunk. Az összes mese benne van A sótól a A Kacor királyig. Sok régies, tájnyelvi kifejezés van benne, de én azt gondolom, hogy a magyar gyerekeknek nem árt ismerni ezeket a szavakat, legalább hallás szintjén. Nagyon változik a fiatalság szókincse, ami nem rossz dolog, mindazonáltal jó találkozni más nyelvezettel is. 
Nekik hathat az újdonság varázsa, nekünk pedig jó nosztalgiázni. 
Viszont,  amit kiemelnék az az illusztrációk. Pontosan olyan szépek, mint amit gyerekként néztünk a tévében.  Részletesek, szép színvilággal. Mikor ilyen igényességet látok, azért úgy érzem, hogy a magyar illusztrátoroknak nem kell elbújni az ismertebb kollégák mellett. 

Összességében nagyon szerettem az olvasást, még akkor is ha kölcsön kaptam  a könyvet.

Bátran ajánlom, kicsiknek és nagyobbaknak, vagy csak nekünk felnőtteknek, mert jó pár órányi kikapcsolódást biztosít!

Ha te is szeretnél egy példányt, keresd az Alexandra Kiadó kínálatában!

Ha pedig meghallgatnátok pár mesét, ez a csatorna nektek szól!

A rajzfilm-sorozatot pedig itt találjátok!

Írt: Isabel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések