2023. július 15., szombat

Szemán Zoltán - Fent és lent - Fantasy novellagyűjtemény

 


Szemán Zoltántól már megszokhattuk, hogy a lehető legmisztikusabb világba kalauzol el bennünket. Ez a gyűjtemény sem más, mint egy valódi utazás a pokol-föld-mennyország világa között.

Öt novellát kapunk, melyekben közös a vallásosság, hiszen démonokkal és angyalokkal is találkozhatunk bennük. Ennek ellenére nem felszínes és kidolgozatlan, hiszen nagy szerepet kap benne például az ember esendősége vagy éppen a tetteink következményének a viselése.  Hosszúságuk eltér egymástól, így mindenki az idejéhez igazíthatja az olvasást.

Én két kedvencet emelnék ki: az egyik Az utolsó járat, a másik pedig Az utolsó angyal Az előbbi azért, mert bemutatja az emberek felelőtlenségéből adódó következményeket, melyek semmilyen módon nem játszhatóak ki. Az utóbbit pedig nagyon helyállónak érzem a mai világban. 

Azt kell mondjam, hogyha valakit nem riaszt ez a világ, szuper esti kikapcsolodásban lehet része, igaz 16 évnél azért legyen idősebb, mert egyes jelenetek felkavaróak lehetnek a fiatalabb olvasók számára. 
A szerző nemcsak tanulsággal látta el az egyes történeteket, de a rá jellemző humorral sem fukarkodott. Engem egy picit egyébként Stephen King novelláira emlékeztettek egyébként, csak még nem annyira kiforrottak. 

Bár én jobban szeretem a szerző teljes regényeit, ez is egy olyan alkotása, ami biztosan újraolvasós lesz nálam, ha csak kis időm van rá!

Amennyiben te is elolvasnád, keresd a Google Play kínálatai között! Köszönet a szerzőnek, amiért ingyenessé tette!

Írta: Isabel


2023. július 9., vasárnap

Keményné Pálffy Katalin - Bevezetés ​a pszichológiába


 Bár tanulmányokat nem folytatok a témakörben, mégis nagyon érdekel a pszichológia tudománya. Vallom, hogy a a test egészsége nagyban függ a lélek állapotától, ezért a magam módján igyekszem sokat tanulni a témában.

Ez a tankönyv nagyon nagyon jó alapozó lehet, noha a kiadás óta,  (az első példányok 1989-ben jelentek meg) sokat fejlődött a tudomány. Mégis, akármennyire is megyünk előre, vannak alapok, amiket meg kell érteni és tanulni a fejlődéshez. 
Nagy előnye, hogy közérthetően magyarázza el az összefüggéseket. Érezni, hogy kezdő egyetemistáknak írták. Az új dolgokat a  már megtárgyalt részekre építi, nem tartalmaz semmi olyan információt, amit ne tudnánk elhelyezni a megfelelő kontextusba. 

Szerintem a maga 152 oldalával nem is vastag, dolgoztam már fel ennél jóval terjedelmesebb könyvet is a témakörben. Mivel én érdeklődéssel forgattam, nekem picit ez kevés volt, de azoknak, akiknek ezeket meg is kell tanulni sem lehet ijesztő. Mindezeket segítik a kiemelések, amik megkönnyítik az esetleges jegyzetírást, vagy ha úgy tartja kedvünk a a kutatást.

Arra azért figyelmeztetnék mindenkit, hogy ez a tudás tényleg csak alapozó, 2023-ban már jóval több mindent tudunk a témában, nem szabad csak erre hagyatkoznunk. Mint mondtam én nem járok egyetemre, de igyekszem naprakész lenni és bizony volt olyan rész, amihez már sokkal inkább a modernebb tankönyvek vállnak a segítőtársunkká.

Mindazonáltal jó szívvel ajánlom kezdőknek, azoknak akik most kezdik a tanulmányaikat, hiszen nagyban megkönnyíti a megértést és az esetleges felkészüléseket. Veszítenivalótok nem lesz, ha ebből is tanultok!

Amennyiben szeretnél te is egy példányt, az Antikvárium oldalán még beszerezhető!

Írta: Isabel

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések