2020. december 5., szombat

Nagy Boldizsár (szerk.) - Meseország mindenkié


 Először is szeretném megköszönni, hogy kaptam egy példányt a könyvből. Nagyon kíváncsi voltam az írásokra és az, hogy mesékről van szó, csak növelte bennem ezt az érzést.

A gyűjtemény egy komoly hiánypótló, a maga nemében.  Én is értesültem a botrányról, ami pár hónapja kirobbant , de jobban foglalkoztatott az írók tehetsége, mintsem, a felhajtás körülötte. A személyes véleményem az, hogy amíg valaki jó ember és nem bánt másokat, addig olyan párt választ magának, amilyet szeretne. Az a feltételezés pedig, hogy-egy-egy írás megváltoztathatja a szexuális beállítottságot, számomra nagyon maradian hangzik. 

Ennyit erről, jöjjenek a történetek. Tetszett a tündérmesék világa - hercegek, királylányok és a többi. Nem tagadom, ezeken nőttem fel és én is szeretem felhasználni ezeket az elemeket, ha mesét írok. Továbbá a borító és az illusztrációk is ugyanezt a hangulatot tükrözték a számomra

Bár tisztában vagyok az adaptáció jelentésével, mégis, több egyedi történetre számítottam. Néhol csak nagyon minimális változtatás történt, és akarva - akaratlanul összehasonlítottam az eredeti alkotással. Véleményem szerint ez azért nem szerencsés, mert ilyenkor elveszik az alkotói szabadság, ami írásnál nagyon fontos. 

Néhány szerző műve azonban nagyon ígéretes volt, így az egész kötet tartogatott meglepetéseket. Véleményem szerint ezt a vonalat kellett volna követni. 

A gyerekeknek is el lehet mondani szinte mindent a világról és ők még elfogadóbbak is tudnak lenni, mint a felnőttek. A tapasztalataim szerint azonban sokkal könnyebb nekik elmagyarázni dolgokat, ha valami  teljesen újba csomagoljuk őket. Szeretik kibontogatni, megízlelni, majd eldönteni a saját álláspontjukat. 
Hiszem, hogy, ha egy gyerkőc érdeklődni kezd a szexualitás iránt és olyan környezetben nő fel, ahol az elfogadó, szívesen elolvassa majd ezeket a meséket, mert semmi megbotránkoztató nincs bennük. Ám, ha az adott környezet szűklátókörűség, ezen a Meseország mindenkié sem segíthet, sőt, olaj lesz a tűzre.

Azt javaslom, hogy időben kezdjünk el finoman beszélgetni a gyerkőccel erről a témáról is: a bármilyen kérdése van, válaszoljunk rá, és ha úgy ítéljük meg, hogy szívesen olvasna ebben a témában neki szóló történeteket, bátran vegyük meg ezt a könyvet. 
Mindennel együtt nagyon erős tanító-szándék jellemzi, bármi nemű rosszindulat nélkül. És ez nemcsak a könyvespolcokon, de az életben is hiánycikk.

Ha felkeltettem az érdeklődésed, a könyv megvásárolható többek között a Líra weboldalán!

Írta: Isabel


Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések