2021. augusztus 11., szerda

Ferger Annamária - Más szemmel


 Ferger Annamária Legújabb regényét már többször volt alkalmam olvasni. Megjelenés előtt és azóta is elgondolkodtat ez a történet, hiszen nagyon életszerű és tanulságos. 

A főszereplő Abigél, akinek a szülei elváltak és az apukája új családot alapított. Ezt a lány nagyon nehezen viseli és amikor az édesanyja két hétre elküldi volt férje családjához nyaralni, a kamasz lányban elkezdenek forrni az indulatok.

Féltestvérével Judittal sem felhőtlen a kapcsolata. Úgy érzi, a lány és az anyukája elvette az apja szeretetét és ezzel egy időben megfosztotta őt attól, hogy valódi családban nőhessen fel. Ez a nagyon mélyről jövő feszültség nagyon rossz hatással van a két lány viszonyára: folyamatosan civakodnak és veszekednek, mígnem egy véletlen baleset folytán Abigél kénytelen átvenni Judit helyét és irodalmi táborba menni helyette.

Az ő nevét használva el is megy, és ez lesz élete legnagyobb kalandja. Nemcsak rájön arra ki is ő valójában, de a művészetek iránt is érdeklődni kezd. Komoly belső változásokon megy át és azt kell mondjam, hogy jót is tesz neki. Nem titkoltam az írónő elől sosem, hogy mennyire ellenszenves a karaktere - bár tudom, hogy szándékosan szeretett volna vele negatív érzelmeket kiváltani. 

Judit korához képest nagyon érett kamaszlány. Imádja az irodalmat és a nővérével is igyekszik kedvesen viselkedni. Mikor megsérül, Abigél ráébred arra, mennyire fontos számára az Alkotói Tábor, hogy segítse húgát, ő megy el helyette. 
Személy szerint nagyon megsajnáltam őt: az álmát most a testvére éli meg helyette. Ennek ellenére végig kedves marad vele és igyekszik tanácsokkal ellátni őt.

A nyári tábor ábrázolása és a feladatok a legjobb része a történetnek. A résztvevőknek dalt kell írni, híres művet átdolgozni és még sorolhatnám. (Én is megpróbálkoztam némelyikkel, de a szereplők ügyesebbnek bizonyultak.) Azért, hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, a szervező csapatokra bontotta őket, így a lány kénytelen nyitni mások felé is.

Ha tábor akkor nem maradhat el a fiatalkori szerelem sem: ezúttal Roland és Gábriel személyében érkeznek a fiúk a lányok életébe. Az előbbi Abigél csapattársa, az utóbbi pedig Judit zongoratanára. Mindkét fiú nagyon okos és intelligens, jól kiegészítik a lányok...lányos oldalát.

Véleményem szerint az írónő fejlődött történetalkotás és írástechnika terén is. Bár, számomra Abigél nagyon nem volt szerethető, mindig azt mondtam, hogy akkor él egy karakter, ha érzelmeket vált ki az olvasóból. Akkor is, ha az nem pozitív. Tekintve, hogy a lány nehéz korszakban van és hiányzik neki az apai szeretet, a tettei valahol még érthetőek is.

A történetet főképp kamaszoknak ajánlanám, ők talán jobban azonosulni tudnak a csipkelődésekkel.
Az érzelmeket nagyon szépen kidolgozta a szerző, így nem lesz nehéz azonosulni a szereplőkkel.

Amennyiben szeretnéd meglepni magad vagy a gyerkőcöt, a NewLine Kiadó várja a rendelésed!

Írta: Isabel
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések