2020. március 7., szombat

Rácz-Stefán Tibor - Élni akarok



Ezt az értékelést nagyon nehezen írtam meg. Pár napja már befejeztem a regényt, de annyira a hatása alá kerültem, hogy képtelen voltam elkezdeni.
Rég volt már, hogy ennyit sírtam egy történet miatt.
Lilla egy nagyon beteg fiatal lány. tudja, hogy meg fog halni. Számomra felfoghatatlan, milyen lehet ebben élni a mindennapokat. A halálra általában úgy gondolunk, mint valami távoli, megfoghatatlan dologra és reméljük, hogy minél később következik be. Ez a fiatal lány tisztában van azzal, hogy ezek  az utolsó napjai.
Bakancslistát ír, melyeken olyan dolgok is vannak, ami egy egészségesnek teljesen természetes: építeni fogok egy menő hóembert vagy Csajos napot fogok tartani a nővéremmel.
Én , aki számára szintén bakancslistás dolgok ezek (na nem azért, amiért a lánynak), összeszorult szívvel vettem tudomásul az érzéseit. Gondolom, nem lep meg senkit, hogy  teljesen azonosulni tudtam a kívánságaival. Egyszerűek tiszták és könnyen teljesíthetőek - majdnem bárki számára.
Mikor megismerkedik a fiatal fotóssal Noellel, aki tele van élettel egyértelmű volt számomra, hogy Lilla beleszeret. Tudva, hogy ennek az érzésnek semmi jövője nincs, csak a fiú társaságát szeretné.
De aminek meg kell történnie, az megtörténik és a két fiatal lélek egymásra talál.
Mindkét főszereplő nagyon kiforrott és maradandó nyomot hagy az olvasóban. Noel csibészsége megtöri Lilla körül azt a nehéz légkört és ez nemcsak a lánynak, de nekem is jólesett.
A mellékszereplők talán elsőre nem tűnnek fontosnak, mégis ahogy egyre inkább haladunk a történetben rájövünk, hogy Lilla élni akarásának oszlopait ők adják. Szeretne bennük maradandó élményt hagyni, értéket átadni, valamit, ami ott lesz nekik, ha ő már nem.
Az írástechnika nekem nagyon tetszett. A történet nem folyik olyan lassan, mint ahogy azt gondolnánk: szépen követik egymást az események.
A borító pedig, most hogy tudom, milyen történetet takar nagyon tetszik. Gratulálok a grafikusnak, mert eltalálta!
Az értékelésem végét inkább címezném az írónak, ha megengeditek, bár nem tudom, eljut-e hozzá: fogalmam sincs, hogyan volt erőd ezt a történetet leírni és így átadni, de hatalmas gratuláció hozzá!
Napok óta azon gondolkodom, szeretnék-e még olvasni Tőled: mindenképpen tetszik, amit csinálsz, de ha a többi könyvedben is ennyire összetöröd a lelkem…

Ha te is megható történetre vágysz, keresd a regényt a Könymolyképző Kiadónál!

Írta:Isabel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések