2021. március 17., szerda

Az írónő, aki szerint a meséknek össze kell hozni a családot - Interjú Tóth Eszterrel, Pöttöm Pötty megálmodójával


 Tóth Eszter -  Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalmát már nagyon hosszú ideje el szerettem volna olvasni. Annyira aranyos a cím illetve a borító, hogy ezek alapján nagyon vágyott rá a lelkem. Az értékelésem már olvashattátok, sőt, lelkesedésemen felbuzdulva interjút is kértem az írónőtől, hiszen nem tudok nem kérdezni az olvasottak után!
Ez következik most, és remélem, meghozzuk a kedveteket Pöttyhöz!

Kezdésként bemutatkoznál a blog olvasóinak, kérlek? Mióta foglalkozol írással?

Már egész kiskorom óta találok ki történeteket, 4 évesen már anyukámnak diktáltam le a meséimet. Tudatosan 2015 óta foglalkozom az írással, akkor ismerkedtem meg a Könyvmolyképző Kiadó íróiskolájával, ahol több kurzust is elvégeztem. Sokáig kizárólag regényekben gondolkoztam, aztán egy nagyobb írói válságba kerültem és ekkor született meg Pöttöm Pötty. A kész mesekönyv 2019 karácsonyára jelent meg.

A mesekönyved alaptémája az egészséges táplálkozás. Mi volt az a pont, amikor úgy döntöttél, hogy erről fogsz mesét írni?

Dietetikusként végeztem, és már az egyetem alatt szöget ütött a fejemben, hogy milyen jó lenne eljuttatni az egészséges táplálkozás elemeit a gyerekekhez. Az elhízás nagyon nagy probléma napjainkban, nem csak Magyarországon, de az egész világon. És sajnos már a gyerekek körében is egyre gyakoribb. Nagyon sokáig nem körvonalazódott bennem, hogyan is lehetne úgy átadni az ismereteket, hogy ne legyen túl didaktikus, túl tankönyvszerű. Aztán mint egy varázsütésre megjelent előttem egy tündérke, aki kizárólag édességet eszik. Így kezdődött az egész.

Pöttöm Pötty egy első osztályos tündérlány, aki nagyon szereti a süteményeket és nem is igazán akar mást enni az édességen kívül. Honnan jött a karakter ötlete?

Bevallom, erre már nem emlékszem. Csak úgy megjelent, mintha végig az agyam egy rejtett zugában várakozott volna. Általában megálmodom a történeteim hiányzó részleteit, bármilyen furcsa is, és szerintem Pöttyel is hasonló történhetett.

Jómagam is édesszájú vagyok, viszont többféle egészségügyi problémával is küzdök, ezért próbálok odafigyelni arra, mit viszek be a szervezetembe. Természetesen ez egy gyereknél még fontosabb - és nehezebb is. Mit gondolsz, az ennyire aranyos mesék, mint a tiéd is, hogyan segítik a helyes táplálkozás kialakítását? 

Úgy gondolom, a mese lényege, hogy összehozza a családot. A szülők és a gyerekek leülnek és együtt merülnek el a történetben, így pedig izgalmas beszélgetések alakulhatnak ki. A célom az volt, hogy a gyerekek ne idegenkedjenek az egészséges ételektől, például a zöldségektől. Hanem sikerüljön elültetni a fejükben, hogy egy zöldségleves nem is olyan rossz dolog, hisz Pöttynek is mennyire ízlett.

Milyen visszajelzéseket kaptál eddig az olvasóktól? Esetleg szakemberek is véleményezték a könyved?

A megjelenés előtt elküldtem több dietetikus évfolyamtársamnak, illetve ismerőseim között volt alsó tagozatos pedagógus és egy pszichológus is, őket kértem meg, hogy véleményezzék a mesét és szerencsére mindenkitől pozitív visszajelzést kaptam. 

A megjelenés óta kaptam visszajelzést szülőktől és mesekedvelő felnőttektől, és úgy látom Pötty teljesítette a feladatát. Nagyon örülök a sok kedves visszajelzésnek, ezek mindig megmelengetik a szívemet.

Neked melyik a kedvenc fejezeted és miért?

Imádom Zöldségországot! Csak ha elképzelem azt a hatalmas veteményes kertet a sok élénk színű zöldséggel, már is megkívánok egy finom zöldség levest.

A kötet a 8. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertese volt, gyermekkönyv kategóriában? Milyen emlékeket őrzöl erről az időszakról?

Őszintén szólva, abban az évben már negyedszer vettem részt az Aranymosás pályázaton, így mondhatni veteránként jelentem meg. Ez annyiban volt szerencse, hogy már tudtam mire számítsak, de a várakozás így is nehéz volt, így ez egy elég stresszes időszak volt, de végül jól alakult.

Az illusztrációkat Imelda Green készítette. Meg voltál elégedve a munkájával?

Száz százalékig! Mikor megpillantottam az illusztrációkat azonnal olyan érzésem volt, mintha Imelda valamilyen módon bepillantott volna a fejembe, mert minden pontosan olyan volt, amilyennek elképzeltem. Nem is kaphattam volna jobb illusztrátort.

Mi az a legfontosabb cél, melyet íróként el szeretnél érni?

A legnagyobb álmom, hogy egy nap valaki azzal lépjen elém, hogy: "A te könyvednek hála szerettem meg az olvasást." Ha ezt megélhetnem az igazi siker lenne.

Ezenkívül másik nagy célom, hogy a mesekönyvek mellett regényem is megjelenhessen, remélem, ez is hamarosan sikerülni fog. 

Tervezel újabb mesekönyvet publikálni? Esetleg lesznek Pöttynek további kalandjai? Én nagyon szívesen elolvasnám!

Bizony, Pötty kalandjai koránt sem értek véget! A pandémia miatt sajnos csúszott a megjelenés, de nagyon remélem, hogy idén már az olvasókhoz is eljuthat Pötty következő kalandja, amelynek címe: Pöttöm Pötty és a Folyadékszörny.

Ebben a történetben Pöttyöt Folyadék Királyságba hívják, amelyet rettegésben tart a félelmetes Folyadékszörny. Én nagyon élveztem az írását, így remélem, hogy az olvasóknak is tetszeni fog.

A blog nevében további sok sikert kívánok az írónőnek!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésed, keresd a hivatalos Facebook-oldalát, blogját, vagy könyvét a Könyvmolyképző Kiadó kínálatában!

Írta: Isabel


2021. március 16., kedd

Madeline Miller - Akhilleusz ​dala


Már általános iskolásként is szerettem a görög mitológiát, így nem meglepő, hogy nagy reményekkel kezdtem bele a regénybe. 

Számtalan könyv és film is foglalkozott Akhileusz történetével, de itt teljesen új szemszögből ismerhetjük meg a szereplőt. Az eleje nagyon tetszett: megismerhetjük a gyermekkorát, nagy részletességgel a gondolatait és az álmait. Tetszik az írónő stílusa és az, hogy a legkisebb részletre is odafigyelt.

Ám jött a romantikus rész, és egy picit elment tőle a kedvem. Nem magával a vonzódással volt bajom, hanem a romantikával. Nekem sokkal kevesebb is elég lett volna bele. Valahogy az elején nem számítottam arra, hogy romantikus hangulatúvá válik a történet, és úgy éreztem meglettem volna nélküle.

Ettől függetlenül a világábrázolás és az írói stílus is nagyon tetszik. Biztosan fogok még olvasni tőle, ha módomban áll.

A végére még annyit, hogy a kiadó nagyon szép munkát végzett. A mű kívül belül igényes!

Ha szereted az Íliászt, és a Tróját, ezt a könyvet is el kell olvasnod! Megveheted a General Press Kiadó weboldaláról!

Írta: Isabel 
 

2021. március 14., vasárnap

A szerző akit teljesen magával ragadott az egyiptomi kultúra - Interjú Buótyik Dorinával


 Buótyik Dorina egy olyan regénnyel mutatkozott be a magyar olvasóközösségnek, mely nem a tipikus elemekhez nyúl vissza. Cselekményéül Egyiptomot és valláskultúráját választotta, ami bennem nagyfokú kíváncsiságot ébresztett. Ez az élet egyik olyan területe számomra, melyről kevesebb ismerettel rendelkezem, mint szeretnék, gyermeki kíváncsisággal olvastam a történetét. Most pedig ugyanakkora lelkesedéssel kérdezgetem őt az alkotás folyamatáról!

Kérlek, pár szóban mutatkozz be a blog olvasóinak!

Szegeden születtem, Békéscsabán tanultam, Csorváson nőttem fel, már lassan 4 éve Budapesten élek párommal és ikertestvéremmel. Mindig is a fiús dolgok érdekeltek, mint a forma-1, foci, gördeszkázás, és a rock zene. Szabadidőmben szeretek olvasni, 14 éves korom óta olvasok rendszeresen és csak bűnügyi, krimi és egyiptomi kalandregények jöhetnek szóba. Így vagyok a filmekkel is. Két éve járok egy Egyiptológiai Szabadegyetemre, bár most a vírus miatt nem tudom látogatni.

Miért pont Egyiptom és a fáraók? Miképp ismerkedtél meg a kultúrával és a vallással?

Ez csak úgy jött. 12-13 éves lehettem akkor. Először egy könyv akadt a kezembe: Bill Manley – Hetven rejtély az ókori Egyiptomban. Lapozgattam és azt vettem észre, hogy több fáraós könyv után nyúltam. Egyszerűen magával ragadott a kultúra. Könyvtárakba is jártam, hogy még több könyvet olvassak róla. Volt egy füzet, amibe elkezdtem belemásolni egy könyvet, annyira megtetszett. Az a könyv nagyszerű alapot adott nekem. Nagyon okosnak éreztem magam tőle, hiszen senki más nem érdeklődött az ókori Egyiptom iránt. Majd két éve találtam rá a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetemre, ahol egy egész napos órákra jártam. Élveztem minden egyes órát, amit egyiptológusok tartottak és mélyebben magamba szívhattam a tudást. Az egyiptomi tanulmányi kirándulás pedig a csúcspontja volt a tanulásomnak, ahol élőben hallgathattam tanárnőnk tanításait.     

Van olyan szerző/mű, ami segítette a hiteles világ felépítését?

Az az igazság, hogy az írás előtt nem olvastam semmilyen ókori Egyiptomban játszódó történetet. Már az írás folyamata közepén vagy a vége tájékán jutott eszembe, hogy vegyek egy egyet. Paul Doherty néhány kötetét olvastam, ami már nagyobb segítség volt a második rész megírásakor.  

Mennyi kutatómunka áll a háttérben?

Szerintem nagyon sokat dolgoztam rajta. Először 13 évesen kezdtem el a történetet írni, ekkor alapos munkához láttam. Rendszeresen látogattam a könyvtárat, mint azt korábban is elmondtam, egy könyv nagyon segített az alapokban, hogy megismerhessem Egyiptom kultúráját és világát. Később kimondottan III. Amenemhat fáraó után keresgettem, szintén könyvekből jutottam információhoz, mert akkor még nem volt internetünk. Mikor újra nekiültem a történetnek, természetesen interneten kutatgattam. Mert nem mindegy milyen viselet volt egyes birodalmak idején.  

Ki az a karakter, akin a legtöbbet dolgoztál?

Úgy gondolom Adam Simpson karakterén dolgoztam a legtöbbet, mivel neki igen titokzatos múltja van és ő tőle indulnak a bonyodalmak is. Leginkább a múltját kellett jobban kidolgoznom, hiszen legelőször nem ilyen életet szántam neki.

Melyik az a része az írásnak, ami számodra a leggördülékenyebben ment és miért?

Szerintem a 7. fejezettől, amikor a kalandorok belecsöppennek a közepébe. Érződik is a könyvön, hogy az jobban ki lett dolgozva, sokkal élvezetesebb olvasni. Bár a legkedvencebb részem úgy a 10-11. fejezet, az ment a legjobban, azt szerettem írni és olykor vissza szoktam olvasni is. 

Hogyan éled meg, hogy szerző lettél? Elsőkönyves íróként megosztanád velünk a tapasztalataidat?

Mikor megjelent a könyvem, Csorvás város polgármestere egyből felkért, hogy tartsunk egy könyvbemutatót, ám a vírus közbeszólt. Remélem, nem kell tovább várni rá. Ezután nagyobb felkérés is volt, szerepeltem a Kossuth rádióban és beszélgettem egy kicsit a könyvemről. Közben egy-két blog keresett meg és adtam interjút. A kiadó vezetőm is nagyon pozitívan vélekedik rólam.  

Miért a NewLine Kiadónak szavaztál bizalmat, mikor a kiadatásra került sor?

Először a szerkesztőm ajánlott egy-két kiadót, de néhány próbálkozás után elhessegettem. Aki nem reagál egyből, azon tovább kell lépni. Így tettem én is, más kiadók után néztem. Beírtam a facebook keresőbe, hogy kiadó, és mindet átböngésztem. Ekkor vettem észre az akkor 1 éve működő NewLine kiadó nevét, és láttam, magyar könyveket adnak ki. Tudtam, nekem is ott a helyem. Írtam nekik, 1 hét után egyből vissza is írtak. Ez egyből megvett. Elküldték a tervezetet, kicsit hezitáltam, de aztán rádöbbentem, én ezt akarom és kész, ki kell adnom. Így ki is adták, tavaly június 4-én jelent meg.

Milyenek az olvasói visszajelzések? Esetleg olyan olvasód is akadt már, aki otthonosabban mozog Egyiptom földjén?

Először is mindenkinek a borító fogta meg, majd a fülszövege. Szinte mindenkinek tetszik az alaptörténet, de a karakterek és a kidolgozottság már megosztóbb. Leginkább olyanok olvassák, akik imádják az ókori Egyiptomot, észre is veszik, mennyi munka van mögötte. Bár nem ismerek olyat, aki volt is Egyiptomban.

Milyen terveid vannak erre az évre? Esetleg egy újabb kaland egy különleges helyszínen?

Idén szeretném megjelentetni a második részt, AZ egyiptomi királynő rejtélyét, ami a folytatása lesz, bár egy különálló történetet olvashatnak az olvasók. Egyelőre nem akarok sokat elárulni a könyvről, legyen még meglepetés. De az biztos, ez is olyan izgalmas és kalandos lesz, mint az első rész. Először ebookban lesz elérhető. A napokban gondolkozom a harmadik részen is!

Ezúton szeretnék további sok sikert kívánni Dorinának!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésed, keresd az írónő hivatalos Facebook-oldalát, vagy rendeld meg a saját példányodat a NewLine Kiadó webshopjáról!

Írta: Isabel

Anita Boza - Elrabolt szerelem

A könyvet még tavaly kaptam édesanyámtól és a borítója teljesen lenyűgözött. Nagyon kellemes látvány, emiatt nagy reményekkel vágtam neki az...

Népszerű bejegyzések