2024. július 27., szombat

Jenei András -Napszikrák


 Először szeretném megköszönni a lehetőséget az olvasásra!
Mint tudjátok sokra tartom Jenei András munkásságát. Nagyon emberi alkotásai vannak, tele tanulsággal és pozitív szemlélettel. Ráadásul sokrétűen alkot, így sosem válik unalmassá.

A Napszikrák című novelláskötete idén jelent meg. Húsz történetet tartalmaz, melynek mindegyike egy utazás volt számomra a múltba. Vissza a gyerekkoromba, amikor még feltétel nélkül élt bennem a hit, a remény és a szeretet.  Valahogy a szerző novellái mindig ilyen érzéseket képesek kihozni belőlem és némelyik meg is sirat egy picit.  Ugyanakkor én mindig azt vallottam, hogy enélkül nincs író és történet; az az igazi ha valós érzelmeket élünk meg olvasás közben, legyen az bármilyen is.

Számomra a legkedvesebb az Éjféli mise volt, amiben egy nagyon kedves emlék elevenedik meg a szerző gyermekkorából. Azt nem tudom, hogy valós emléket dolgozott-e fel, de az egészet úgy láttam magam előtt mint egy szép filmet. A mondanivaló, a szóhasználat és a fogalmazás olyan hatással volt rám, hogy elsírtam magam. (Bár itt megemlíteném, hogy túlérzékenynek gondolnak mások, szóval ezzel nem biztos, hogy megfelelően tudtam érzékelni, mennyire maradandó nyomot hagyott bennem a történet.)

Ezen felül még tizenkilenc novella várja az olvasókat, más zsánerben és terjedelemben. Tekintettel a változatosságra, érdemes több részletben kiolvasni, de ez szinte minden novelláskötetre igaz. 
A borító szép és letisztult, igazán illik a beltartalomhoz. 

András egyike azoknak a magyar íróknak, akik őrzik a múltunkat. Több olyan művét is olvastam, aminek ez adja a gerincét és azt kell mondjam, nagyon jó ebben. Megtalálja a régmúltban megbúvó kincseket, megmunkálja, hogy aztán még értékesebben tárja elénk.  Magyarként fontosnak tartom, hogy ezek a történetek fennmaradjanak, hogy a modernizáció ne befolyásolja a gyökereinket.  András és a hozzá hasonló szerzők munkásságát pedig igyekszem minél sűrűbben elhozni nektek.

Amennyiben kíváncsivá tettelek, keresd a kötetet a az író hivatalos weboldalán!

Írta: Isabel

1 megjegyzés:

Kerby Rosanes -Animorphia

Amikor az ember életében összecsapnak a hullámok, nehéz jókedvűen és mosolyogva, vidám bejegyzéseket írni. Nálam az elmúlt jó pár hónap ilye...

Népszerű bejegyzések