2023. augusztus 12., szombat

Zsiros - Petróczki Kitti - Elképzelt terápia




Először szeretnék köszönetet mondani a szerzőnek és a kiadónak, amiért elolvashattam ezt a történetet. Bár Kittinek nem ez az első regénye, nekem mégis ez az első olvasásom tőle, ezért nagyon kíváncsian vártam, mi fog történni. 

A történet főhőse Kevin, aki átlagosnak tűnik, ám egy éjszaka álmában megjelenik egy terapeuta, hogy segítsen feldolgozni azokat a traumákat, melyek - akár kimondatlanul is -  de gátolják őt egy sikeres élet elérésében. Elizabeth minden éjjel beszélget vele és együtt egy olyan utat járnak be, ami nemcsak abban segíti a férfinak, hogy önmagát jobban megismerje, de abban is, hogy miképp tudjon tartalmas kapcsolatokat kialakítani.

Na most, mikor elolvastam a Prológust, picit megijedtem, mert azt hittem egy romantikus történetet kapok. Zsófi, az esküvőjére készül, Kevin pedig a vőlegény.... és hogy őszinte legyek, picit csalódott lettem volna, ha ezt az utat járjuk be. 
Valószínűleg a szerző is hasonlóképpen gondolkodhatott, mert ezután megismerhetjük a férfia múltját és azt, miképpen juthatott el egy boldog szerelmi kapcsolatig. Édesanyja elhagyta még gyermekként, alkoholista apjával kellett felnőnie. Lássuk be, ezek az alapkövek, nem éppen pozitív rajtot eredményeznek az életben.
Kevinnek barátai sincsenek, a munkájának él, műfordítóként. Ebből adódóan nemcsak okos és intelligens de nagyon szeret olvasni is, ami számomra elképesztően csábító tulajdonság. 

Amikor elkezdődnek az ülések Elizabeth-tel, Kevin álomnaplót kezd vezetni. Szeretné megérteni, miért pont vele történnek ezek az események,  összerakni a fel-felbukkanó emlékkockákat. Féltem, hogy majd közte és az álombéli hölgy között gyengéd szálak alakulnak majd ki, de Kitti profin kezelte a helyzetet, mert tudta, első a szereplője lelkének gyógyítása. 

Amikor egy ilyen témát dolgoznak bele egy regénybe, nincs egyszerű feladata a szerzőknek. Mennyire legyen szakmai a vonal? Mi az, amit még esetleg a kevésbé érzékeny olvasók is be tudnak még fogadni? Mibe csomagoljam bele egyáltalán, hogy biztosan átmenjen az üzenet?
Azt kell mondjam, hogy számomra megteremtődött az egyensúly a szórakoztató irodalom és a terápiás ülések között. Tudjátok, hogy nagyon szeretem a pszichológiát, mint olyat, boldog vagyok, ha olyan regényeket olvashatok, ahová ez bele van csempészve. De, ha ez nem így lenne és teljesen laikusként vettem volna a kezembe, akkor sem éreztem volna, hogy átestem volna a ló valamelyik oldalára.

Kevin, amellett, hogy megküzd a saját démonjaival, vicces helyzetekbe is kerül, amin jót lehet mosolyogni, Zsófival való találkozása és az a kis ügyetlenkedése a az első alkalmaknál szerintem nagyon aranyos. Végre egy olyan férfi karakter, aki nem ez a macsó típus, hanem lehet hozzá érzelmileg kapcsolódni. 

Ha az írástechnikát nézem, nekem tetszett. Persze, nem pörögnek az események, de egy ilyen történetnél nincs is rá szükség. Ha valaki lelkét megérinti a szereplő életútja, az a saját életén is elgondolkodhat, amit nem lehet rohanó léptekkel megtenni.  Azt nem tudom megmondani, hogy az írónő mennyit fejlődött az elmúlt időben, de ahol most tart, nekem tetszik. 

A borító pedig nagyon szép, mutatós a sötétkék - sárga kombinációja. Nagyon szép dísze lehet egy könyvespolcnak, igaz, ne csak ezért vegyük meg. 

Zárásként pedig egy személyes gondolat. Szerintem a mai világban nincs olyan ember, akinek ne lenne valamilyen lelki sérülése, hisze a társadalmi és az egyéni elvárásoknak való megfelelés, táptalaja ezeknek. Egyáltalán nem ciki segítséget kérni, ha úgy érezzük valami nem oké. Viszont, azt is tudom, hogy hogyan viszonyulnak ehhez a kérdéshez sokan,  még a mai napig. Ezt a gátat segítheti áttörni Kitti regénye. 
Mindenkinek azt az életet kell a legboldogabban élnie, amelyben most van. És ha ehhez szakember, szakirodalom, vagy jelen esetben az Elképzelt terápia kell, abban semmi szégyellnivaló nincsen.

Ha te is szeretnél magadnak egy példányt, keresd a Smaragd Kiadó könyvei között!

Írta: Isabel

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések