2022. december 2., péntek

Koncz Mars János - Humann kvartett


 A most következő regény egy nagyon különleges utazás volt számomra, mivel picit kiléphettem a komfortzónámből.
Amikor egy férfi szerzőtől olvashatok, sokszor érzem azt, mennyire keveset tudok. Természetesen írónőknél is előfordul ez velem, de az uraknál többször. Koncz Mars János műve pedig erre csak ráerősített, pedig nem szaknyelvet használ a szerző - vagy ha mégis, segít a lábjegyzet. Olyan kérdéseket boncolgat, amik hobbi szinten engem is foglalkoztatnak. De mutatom is mire gondolok.

A regényben négy kisebb történetet találunk, amik olyan kérdésekre keresik a választ, mint például: hová vezet a modern kommunikáció, ha egyre inkább félreértjük egymást? Létezik-e Isten és ha igen rátalálhatunk? Tudunk-e mesterséges intelligenciát létrehozni?

Ezek a feltevések és gondolatébresztők vagy így vagy úgy, de sokunk fejében megfordultak már. Más szerző is alkalmazza ezeket művei alapjául, ami nem is meglepő, hiszen, identitástól függetlenül mindannyiunkat érintenek. Az író azonban képes volt modern köntösbe bújtatni ezeket, és mai történetbe rejtve ismét feltenni őket.

A négy történet közül ( A pokolba vezető út kövei, Én, Problémamegoldó, Olasz történet) számomra az első hagyta a legmélyebb nyomot, ugyanis ez az, amivel a legtöbbet találkozom. Ebben a kommunikációs zavarokról, félreértésekről tanulhatunk, ami ezúttal végzetessé válik.
Saját tapasztalatomból tudom, hogy mennyire fontos a tiszta a kommunikáció, illetve, hogyha félreértés van, vagy valamiben nem vagyunk biztosak, üljünk le és beszéljünk. Nem számít sem a társadalmi réteg, sem pedig a kor, vagy a szabadidő hiánya: nem szabad hagyni hogy félreértések miatt másokat vagy magunkat bántsuk. Gondolataink legalapvetőbb közlési formája ez, hát, használjuk bátran!

Ami még nagyon érdekes volt, az a Problémamegoldó, ahol a főszereplőnk azon tűnődik létezik-e Isten? Nagyon elgondolkodtató történetet kapunk a vallásról, az emberi természetről és arról merre is tartunk ezen az Életnek nevezett úton. 

Ha Nem a cselekményeket nézem, hanem az írói stílust, akkor egy nagyon intelligens íróról beszélünk. Nem tagadom, sokszor segítettek a lap alján lévő magyarázatok. Én az a fajta olvasó vagyok, aki ennek kifejezetten örül, mert szórakozva kaphat új ismereteket. Nem mondom, hogy magas intelligenciára van szükség a regényhez, sokkal inkább valószínű, hogy az én tudásom hézagos a szerzőéhez képest. 

Meg kell említsem az illusztrációkat, amik, bár nem vesznek el túlságosan nagy részt a regényből, arra mégis elegendőek, hogy fenntartsák az érdeklődést. Nekem tetszettek, csakúgy, mint a borító.

Összességében egy számomra frissítő, számtalan új információt tartalmazó regényről van szó. Ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a tudományos-fantasztikus művek iránt, de azoknak is érdekes lehet, akik most ismerkednének ezzel a zsánerrel, hiszen nem egy nagy történetet kapnak, hanem négy kicsit, többféle témában.

Köszönöm szépen az írónak a recenziós példányt, a Könyvelvonó blog vezetőjének pedig az ajánlást! 

Amennyiben szeretnétek saját példányt, keressétek a Marsbook Kiadó webshopjában!

Írta: Isabel


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések