2020. április 21., kedd

Abby Hanlon - Dory fantáziája elszabadul




Köszönöm szépen NiKy-nek hogy felhívta a könyvre a figyelmem.

Nagyon aranyos, emellett elgondolkodtató történetet olvashattam.
A főszereplő egy kislány, Dory, akinek két nagyobb testvére van: Luke és Violet.
Nyári szünet lévén, a két idősebb gyerek nem igazán szeretnének a kicsivel lenni: dedós Pocoknak hívják őt, mert hisztis, képzeletbeli barátja van, és folyamatosan csak kérdezősködik. Egy percre sem tudja abbahagyni.
Azt azonban nem látják - nem is láthatják, hiszen még maguk is gyerekek -, hogy Dory minden kis csíntevése, dührohama és rosszasága azért van, mert nagyon vágyik a nagyobbak figyelmére. Szeretne velük játszani, és tanulni tőlük.
Ám testvéreit nagyon zavarja a kislány - hiszen ők már nagyok -, ezért úgy gondolják, ha megijesztik végre nyugtuk lesz. Kitalálnak egy mesét egy gonosz banyáról, aki az olyan dedósokra vadászik, mint Dory. Ám ahelyett, hogy a kislány megijedne a szörnytől, elkezd rá vadászni és nagyon izgalmas kalandokba keveredik, hogy elfogadtassa magát a körülötte lévőkkel.
Azt gondolom, hogy nagyon fontos odafigyelni a környezetünkre, akár kicsik akár nagyok. Hiszek abban, hogy korosztálytól függetlenül mindenki a maximumot nyújtja, ha a szeretteiről van szó és ez csak személyiségben, illetve érettségben tér el.
Szóval, ha idegesít egy kistestvér/rokon/barát, akkor egy pillanatra álljunk meg és gondolkodjunk el azon, vajon miért teszi ezt? Valószínűleg nem az a célja, hogy kiakasszon minket, sokkal inkább velünk akar lenni. Hiányzunk neki, csak nem biztos, hogy rendelkezik azzal az érzelmi intelligenciával, hogy ezt a megfelelő módon tudatassa velünk. Vagy mi felnőttek vagyunk túl elfoglaltak és leterheltek ahhoz, hogy észrevegyük a hiszti előtti jeleket.
Ha hasonló helyzetben találtad magad és te vagy a nagyobb, akkor azt tanácsolom, hogy próbálj meg időt szakítani a fiatalabb szerzettedre: beszélgess vele, játszatok olyat, amiben ő is örömét leli, ha kérdez, válaszolj neki, tanítsd őt. Ha így teszel csökkented benne az újdonságoktól való félelmet és segíted, hogy egyedül is képes legyen boldogulni.
Ha viszont neked bátyád/nővéred van: próbáld meg megérteni azt, hogy neki sokkal több dolga van, mint neked. Máshol és máshogyan kell feladatokat megoldania, ezért nem játszik veled annyit, amennyit esetleg szeretnél. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem törődik veled!
Esetleg próbáld meg megkérdezni tőle, hogy segíthetsz-e valamiben (rendet rakni a szobájában, beágyazni, vagy bármiben, amit megengednek neked), mondd el neki, hogy te bármikor ráérsz, ha társaságra vágyik, esetleg néha kérdezd meg tőle, nincs-e kedve megnézni a kedvenc mesédet, vagy felolvasni egy új történetet. Lehet, először nemet mond majd, de biztos vagyok benne, hogy a szabadidejében jókat fogtok szórakozni!

És a végére hagytam a legfontosabbat: próbáljatok meg megértéssel és szeretettel fordulni egymás felé.  Mindenkinek vannak olyan dolgai, ami nem tetszik nekünk (igen a felnőtteknek is), de egy csomó jó dolog is összeköt titeket, igaz? És ha most mosolyogsz, akkor tessék erre gondolni, akkor is, amikor nehéz elviselni a másikat. 
 

És ha esetleg kedvet kaptatok egy közös meseolvasáshoz, az alábbi linken ingyenesen elérhetitek Dory történetét!

Írta: Isabel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az szerző, aki éveket szánt a kutatómunkára - Interjú Kristin M. Furrierrel

Kristin M. Furrier írónő legújabb regénye kicsit más, mint az eddigiek. Bár egyszer már beszéltünk róla, most, hogy én is a végére értem az ...

Népszerű bejegyzések