Ferger Annamária - Törékeny álmok

A napokban jelent meg Ferger Annamária első regénye Törékeny álmok címmel. Nálam nagy sikert aratott: hálás vagyok, hogy az elsők között olvashattam. Tekintsünk bele egy picit a „kulisszák mögé”, és kérdezgessük ki őt a művéről.  

A blog olvasói tudják, hogy az első könyved egy verseskötet, mely a Néma utazás címet viseli. Milyen érzés volt a versek után prózában alkotni?
A versek és a regényírás nálam teljesen elkülönül egymástól. Míg a versek belső monológokat, érzéseket tár az olvasó elé, addig a regényem olyan, mint egy hűsítő pohár limonádé a nagy melegben. Teljesen kikapcsoltam írás közben, és hagytam, hogy a történet megírja önmagát. Lehet, hogy ez kicsit furcsának tűnik, de azon kívül, hogy kitaláltam a történet elejét, közepét és a végét, a többit hozta magával az írás. Hiába szerettem volna részeket beleerőltetni a könyvbe, mindig éreztem, ha nem illik bele a történetbe.
Több, mint 300 oldalas lett a regény. Mennyi ideig dolgoztál rajta?
Nagyon sokat! :D Nagyjából tizenhét éves lehettem, mikor elkezdtem írni, de akkor még csak bontogattam a szárnyaimat. Nem éreztem még, hogy miként is kéne összeálljon Mary és Eric története. Sok idő kellett elteljen ahhoz, hogy ráérezzek arra, mitől is lehetne kicsit élvezhetőbb a könyv. Szerintem, ha azt mondom, hogy három évet is felölelt a megírása, nem hazudnék, de a tényleges megjelenésre még így is kellett plusz éveket várni, amik alatt még „javítgattam” a kéziratot.
Miért pont váltott szemszögből íródott a könyv? Mivel én eddig még nem használtam ezt a technikát, érdekelne, hogy mennyire nehéz ebben alkotni?
Eleinte csak a főszereplő, Mary szemszögéből szerettem volna írni, de úgy éreztem, ez valamiért kevés lesz. A történetbe bele kellett vigyem Eric gondolatait, érzéseit is ahhoz, hogy teljes képet kapjunk arra, miért is annyira visszahúzódó.
Eric szemszögét nagyon nehéz volt megírnom, de csak azért, mert féltem, hogy nem tudom hitelesen visszaadni egy férfi gondolatát. De mikor félretettem aggályaimat, sokkal könnyebben megíródtak a fejezetek.
Megtennéd, hogy pár mondatban összefoglalod a Törékeny álmok tartalmát?
Marynek korán el kellett veszítenie az édesanyját, így az apján kívül nem maradt senkije. Ahogy a lány felnőtt, ráébredt arra, hogy alig emlékszik már az édesanyjára. Egy nap egy soha nem hallott anyai nagybátyjától levél érkezik, melyben arra kéri a lányt, hogy utazzon el hozzá, hogy megismerhesse. Mary az édesanyjáról egy egészen más képet kap a nagybátyjánál töltött ideje alatt, és hamar arra is rájön, hogy mindvégig hazugságra épült a családja. Olyat titkokra derül fény, amire nem számított, és talán jobb is lett volna nem megbolygatni őket.
Természetesen Mary megismerkedik Erickel, akivel elég szoros kapcsolatba kerül, valamint új barátokat is szerez a hatalmas kastélyszerű épületben.
Aki szereti a lélektani könyveket egy csipet romantikával, annak tetszeni fog a könyv.
Biztos vagyok abban, hogy minél többen elolvassák, annál több olyan visszajelzést kapsz majd, hogy ez vagy az volt a kedvenc karaktere egy-egy olvasónak. Nekem is megvan a magamé; ám most az érdekelne, ki a tiéd? 
Ez azért nehéz kérdés, mert egy író általában szereti megalkotni a regényei karaktereit. Szerethetővé formálja őket, így elkerülhetetlen, hogy akit aranyossá, kedvessé formálunk meg, az lesz a kedvencünk. És ezzel nagyban befolyásoljuk az olvasóink érzéseit is.
Nekem leginkább Sabina áll a legközelebb a szívemhez, ő olyan volt nekem, mintha a legjobb barátnőmet alkottam volna meg. De ott van Valery is, aki mindvégig Mary mellett volt jóban, rosszban. 
A történet egyik fontos helyszíne egy kastély, ahová elutazik a főhősünk, Mary. Számomra ez tette egy picit mese-szerűvé a történetet. Miért pont ezt a helyszínt választottad?
Amikor kastélyra gondolok, nem feltétlenül egy nagy tornyos épületet látok magam előtt, hanem inkább egy rusztikus várat, villát. A hangsúly leginkább a nagy épületen van. Egy hatalmas birtokot kell elképzelni, ahol gyönyörű szép a rózsalugas, szép nagy kert van, hatalmas könyvtár. Olyannak képzelem, mint a Schönbrunni kastélyt. Lehet, hogy meseszerűvé tettem ezáltal, de a hangsúly azon volt, hogy elbűvöljem az olvasót. Jómagam nagyon szívesen nyaralnék egy hasonló helyen.
A borítód nagyon - nagyon mutatós. Van valami jelentése a rajta lévő kolibrinek?
Nem sok szerepe van a kolibrinek, igazából a címhez passzoló képet szerettem volna, valamint olyat, ami szép színes, figyelemfelkeltő. Egyébként a kolibri a szerelem és a boldogság jelképe, ami teljesen ráhúzható Mary életére.
Most nagyon gonosz leszek, de mint 2 könyves író fel lehetsz erre készülve: melyik könyved áll közelebb a szívedhez, és miért?
Ezt a kérdést azért nehéz megválaszolni, mert az egyik egy verses kötet, a másik egy regény. De talán megválaszoltam ezt a kérdést még akkor, mielőtt kiadtam volna a könyveim. Méghozzá azzal, hogy mikor választás előtt álltam, melyiket adjam ki előbb, a verses kötetre esett a választásom, valahogy azt érzem sokkal közelebb magamhoz. A rímek jobban a kezemre állnak, míg a prózában alkotni számomra sokkal nehezebb, hisz nehéz újat letenni az asztalra. Ennek ellenére, bízom benne, hogy pozitív visszajelzéseket fogok kapni az Olvasóimtól, ami a további írásra ösztönöz majd.
Tervezel folytatást a Törékeny álmokhoz?
A Törékeny álmok egy egyrészesnek szánt könyv. Viszont nem tudom teljesen kizárni a gondolatát annak, hogy ha majd egyszer elég ihletet kapok, nem e folytatom a könyvet, csupáncsak egy másik karakter életét írva meg. De egyelőre fellélegezhetnek azok az Olvasóim, akik jobban szeretik az egykötetes regényeket, ugyanis kicsi esélyét látom a „folytatásnak”.
Szándékosan a végére hagytam ezt a kérdést: hol/hogyan lehet megvásárolni a könyved és miért döntöttél emellett az opció mellett?
Mivel magánkiadásban jelent meg a könyvem, így egy megadott e-mail címre történő megrendelés után  tudom felvenni a rendeléseket. E-mailben egyszerűen megy az ügyintézés, és mivel kiváltottam adószámot, így számlaképesen tudom folytatni ezt a tevékenységet.
Hogy miért választottam ezt a lehetőséget? Tény, hogy a hazai írók nem tudnak megélni az írásból, és az sem könnyű, hogy megteremtsük a könyvek nyomdázásához a pénzt. Viszont nagyon jól átgondolva, arra a következtetésre jutottam, hogy a Kiadók nem a szerzőkért vannak, a Kiadók leginkább a profitra hajtanak, és a szerzők aligha látnak bármit is az eladott példányok után. Tudniillik a verses kötetem az UGK kiadó gondozásában jelent meg, és talán sokaknak nem titok, hogy könyvenként 300 Ft-ot kapok, melyből még levonásra kerülnek a járulékok. Mire én kézhez kapok ebből bármit is, az már olyannyira csekély, hogy szinte azt is mondhatom, hogy ingyen adom oda az Olvasóknak a könyvet. Viszont egy kezdő szerzőnek, író/költőnek nincs más lehetősége megmutatni magát az Olvasóknak.
Mik a terveid a jövőre nézve?Kb. 2 hónap múlva olvashatjuk a következő gyöngyszemet tőled igaz? :D
Terveim közt szerepel befejezni következő regényemet, a Más szemmel-t. Ez a könyv sokkal inkább a szétvált szülők gyermekeként megismert Abigél, és féltestvére, Judit viszálykodását írja le. Legnagyobb hangsúlyt a családi kötelékre, az összetartásra fektetem benne. Egy irodalmi táborról fog szólni, ahol bizonyos balesetnek köszönhetően a két lány élete felcserélődik, és a még helyesen írni sem tudó Abigélnek kell majd részt vennie a táborban, ahova Judit évek óta próbált bekerülni.
Jóllehet a könyvet még idén szeretném befejezni, de a kiadásán egyelőre még nem gondolkodom. A megjelenését csak következő év elejére tűzném ki, jobb szeretek kicsit ülni a kéziratokon, mielőtt meggondolatlanul kiadnám a kezemből. 
Miután befejezem a Más szemmel-t, szeretnék Isabel Healian Rose-sal egy közös fantasy regényt írni. Egyelőre még csak körvonalazódik a történet, de annyit talán elárulhatok, hogy nagy hangsúly lesz benne egy misztikus térképnek, egy emlékezetét vesztett harcosnak és egy gyógyszerész embernek.

Ha felkeltettük érdeklődésetek Annamária hivatalos oldalán érdeklődhetek a Törékeny álmok, illetve a Néma utazás c. könyvek után:


Ha pedig érdekel az én véleményem a Törékeny álmokról, kukkantsatok ide:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések