Krencz Nóra - A követ és A megszámlálhatatlan sorozat


Krencz Nóra írónő neve érdekesen jutott el hozzám. A www.moly.hu oldalán a kihívások között megtalálható a MEK - Magyar Elektronikus Könyvtár nevű, ahol az a feladat, hogy a MEK-en lévő művekből kell elolvasni 12 db könyvet. Mikor elkezdtem keresgetni és válogatni a lehetséges művek közül, tudtam első körben mindenképpen mai magyar írótól szeretnék szemezgetni; Nóra neve és A követ azonnal felkerült a listámra; bár, sajnos még nem volt időm végigolvasni. De erre majd visszatérünk; most ismerjük meg ezt a bájos hölgyet és a könyveit!

Kérlek, mesélj nekünk egy kicsit magadról! Mi volt az a meghatározó esemény az életedben, amikor rájöttél, hogy írással szeretnél foglalkozni?
Ez egy keserédes történet, és általában minden interjúban azt kérdezik tőlem először, hogyan kezdődött. Legszívesebben sosem beszélnék róla, mert jobb lenne elfelejteni. Sajnos nehéz családi helyzetben voltam akkoriban, és lelkileg is padlóra kerültem. Nulla önbizalom, nulla életkedv. Szóval nem könnyű újra és újra felidézni, pedig ennek hatására kezdtem el írni. A fantáziámban leltem menedékre, amikor a saját gondjaimmal nem mertem szembenézni.
Évekkel később, amikor véget ért az az időszak, ráébredtem, valójában mit is csináltam, miközben a lelkemet gyógyítottam különböző történetekkel. Az írás csak ezután vált igazán fontossá számomra, és ma már nem csupán a túlélést jelenti.  
A fentebb említett fantasy regényedet bárki elolvashatja itt: http://mek.oszk.hu/17700/17795/index.phtml . Összefoglalnád a tartalmát?
A könyv fülszövege: Livly csupán néhány hónapja költözött el az intézetből. Egyedül tengeti napjait és alkalmi munkával igyekszik fenntartani magát. Mindennél jobban szereti a történelmet és egészséges kíváncsiságának hála, elég jártas is benne. Továbbtanulni ugyan nem tud, de mindenáron pénzt akar keresni, hogy ezt megtehesse.
Az életébe egy idegen hozza el a fordulatot, aki egy álláshirdetés szórólapját nyomja a kezébe. Livly úgy érzi, nincs esélye rá, hogy felvegyék tárlatvezetőnek a fővárosi palotába. A véleménye akkor változik meg, amikor kézhez kap egy csomagot, benne egy fülbevalóval. Az ékszer mellett egy üzenetet  is talál:
" Új életed kulcsa. Nagyon vigyázz rá!"
Úgy tudom, A követért nem jár neked jutalék, teljesen ingyenes. Miért döntöttél úgy, hogy egy teljes regényt így bocsátasz az olvasók részére?
Mielőtt megjelent az első könyvem, nem igazán tudtam, hogyan működik ez a rendszer. Semmiféle tapasztalattal nem rendelkeztem a könyvkiadás terén, így azzal sem voltam tisztában, hogy előtte már érdemes kicsit mozogni a közösségi médiában, ismerkedni, és megmutatni magam a nagyérdeműnek (például novellákkal). Egy új könyvet csak akkor lehet eladni, ha van is rá érdeklődés. Ismerniük kell az embereknek ahhoz, hogy a továbbiakban is olvassanak tőlem.
Két megjelent könyv után szerettem volna valamit, amivel újabb olvasók bizalmát nyerhetem el, illetve adok valami pluszt azoknak is, akiket már megnyertem magamnak. Végül megírtam A követet, és fejezetenként kitettem az oldalamra, később e-könyvként vált elérhetővé a történet.
Hogyan fogadták ezt a nem megszokott kezdeményezést az emberek? Segített kialakítani az olvasótáborod?
Nagy örömömre sokan követték és szerették, és igen, új olvasókat is hozott. Közkívánatra A követ második része, a Menedék is elkészült (egy kolleganőmmel, Robin O’Writhglyval közösen írtuk), s jelenleg az fut az oldalon. Az biztos, hogy most inkább az új könyveimre fogok koncentrálni. Egyelőre nem lesz több blogregény.
Térjünk át a Megszámlálhatatlan sorozatodra, melynek eddig két része jelent meg nyomtatott formában. Mennyire kapcsolódik a cselekménye A követhez? Összefüggnek vagy különálló kötetként lehet kezelni őket?
Is-is. A követ is a Megszámlálhatatlan világában játszódik, ugyanazok a fantasy elemek tűnnek fel benne. Míg azonban a sorozat cselekménye középkori környezetben zajlik, addig A követ a jövőben, egy modernebb korban. Itt a könyvek szereplői már csupán említés szintjén szerepelnek, mint a történelem részei. Viszont önmagában is érthető, élvezhető történetről van szó, ami semmilyen spoilert nem tartalmaz a megjelent kötetekből.   
Először A hordozó, majd A hófehér másvilág jelent meg; ezeket itt: https://adlibrum.hu/katalogus/Krencz_Nora--Megszamlalhatatlan_1.html és itt: https://adlibrum.hu/katalogus/Krencz-Nora_Megszamlalhatatlan_2.html találhatjátok meg. Már a borítók is nagy figyelmet érdemelnek, hiszen egyszerűen meseszépek. Mekkora részed volt a kivitelezésükben?
Alapvetően csak annyi, hogy rájuk bukkantam a neten. Szerencsére a trilógia mindhárom részéhez találtam megfelelő képet egy fizetős oldalon. Jól passzolnak egymáshoz. Sikerült tartanom a korábban kitalált koncepciót.
Az hordozó borítójához semmilyen módosításon nem esett át a fotó. A második köteten pedig eredetileg nem volt rajta a lány háta mögött lévő fehér köd, az már csak a könyv kedvéért került rá.
Bővítsük az olvasótáborod! Miben más a Te fantasy világod, mint a többieké?
Mindig is az volt a szándékom, hogy ha már elkezdtem, akkor mutassak valami újat, valami egyedit. Olyat akartam írni, ami még nincs. Fogtam hát a halhatatlanságot, mint témát, és újragondoltam. Egész más szemszögből közelítettem meg. Az én halhatatlanjaim ugyanis halandók, ami így elég furán hangzik, pedig igaz. ;)    
Van olyan kortárs magyar író, akit nagyon szeretsz vagy aki hatott a munkásságodra?
Az elmúlt másfél évben volt szerencsém több magyar szerzőt is megismerni személyesen, és sokuknak már itt vannak a könyvei a polcomon. Hatással inkább külföldi írók voltak rám, de magyaroktól is egyre többet olvasok. Tomcsik Nórának sikerült engem lenyűgöznie utánozhatatlanul kellemes stílusával. Robin O’Wrigthly sziporkázó humorával vett meg magának. De említhetnék még jó pár szerzőt, akiket élvezettel olvastam, és biztos vagyok benne, hogy ez a sor még bővülni fog.
Ha visszaforgathatnád az időt, változtatnál valamit az írással kapcsolatosan vagy mindent ugyanígy csinálnál végig?
Ez a kérdés remekül időzít, ugyanis éppen most változtatok valamin, amit már az elején másképp kellett volna. Viszont még nem jelentettem be hivatalosan, szóval nem árulhatom el. ;)
Mivel készülsz legközelebb? Mesélj a terveidről kérlek! 
Mindenképpen szeretném megjelentetni a sorozat harmadik részét, és tervezek még ebben a világban egy előzménykötetet. A Megszámlálhatatlanon kívül is rengeteg ötletem van, szóval lesz dolgom bőven a jövőben is. 

Ha kérdeznétek Nórától itt megtehetitek:
https://www.facebook.com/norairono.krencz.1
Bátran keressétek és kövessétek az oldalt, mert további betekintést kaphattok az írónő világába. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések