Négy könyv, két felajánlás - Bemutatkozik Sz. L. Netala


A következő interjú nem csak azért különleges, mert nem egy hölggyel készült, hanem azért is, mert megmutatta, hogy „van még új a Nap alatt”. Ismerkedjünk meg Szalay Lászlóval, írói nevén Sz L Netalával!
Mondanál pár szót magadról és a munkásságodról?
63 éves matematika-informatika-technika szakos tanár vagyok.
Írói nevem, a 'Netala' egy rövidítés, egy „áthallás”: „Ne találgasd, ki vagyok!”.
1999-ben jelent meg első könyvem, egy mese, ami 2014-ben megérte a második kiadását is. Verseket csak hat éve kezdtem írogatni. Azóta alig van olyan nap, hogy ne születne újabb írásom.
2013-ban a Toll és Ecset alapítvány országos verspályázatán első helyezést értem el.
Valaki azt mondta rólam, hogy „színész költő” vagyok. Vállalom. Érzéseket, üzeneteket közvetítek. Sokszor magam sem tudom, kinek a szerepét „játszom el” írásaimban.
És nem szeretek egyedül dolgozni. Állandó lektorom és szerzőtársam Sztorka Via (Pásztorka Szilvia).
Jelenleg 5 db könyv fűződik a nevedhez, melyet a http://undergroundbolt.hu/catalogsearch/result/?q=netala oldalon meg is találhattok. Hogyan merítesz ihletet az íráshoz?
Erről nem sokat tudok mondani. Még a betűket sem ismertem, mikor már „tudtam”, író, költő vagyok” Viszont az is igaz, hogy eléggé későn érő típus az én fajtám.
A szavak, mondatok mielőtt papírra, gépbe kerülnének? Gondolatként születnek meg a fejemben. Néhány év alatt igazi kényszeres íróvá váltam.
Van olyan műved, amelyik a legközelebb áll hozzád?
Nem tudnám megmondani. Mind más és más egyéniség. Egyformán a saját gyermekemnek tekintem valamennyit.
Melyiket sikerült a leggyorsabban megírni?
Az írásaimra fordított idő nagyon is változó. A versek szinte pillanatok alatt megszületnek. Az más kérdés, hogy később órákig, sőt, lehet, évek múlva is még javítgatok rajtuk. A Zafi tündér több mint kétszáz oldalával három hónap alatt készült el. A VirtualLand című sci-fi regényemhez három év kellett. Szirmácskából, a verses tündérmeséből volt olyan nap, hogy kilencven versszakot vetettem - no nem papírra, hanem - a képernyőre. Viával „őt” is még hét hónapig javítgattuk, mire végleges formába öntődött.
Melyik az a könyved, amelyiket a legsikeresebbnek mondanál? És mit gondolsz, miért ez érte el a legnagyobb olvasottságot?
Minden siker szerencse kérdése, és Fortunát még nem kérdeztem ilyesmiről
Olvasottságról - a rövid tizennyolc év alatt - semmiféle igazi visszajelzésem nincsen. Annyi biztos, hogy a Zafi tündérnek két hónap alatt fogyott el mind az ötszáz példánya. Mit mondjak? Sok-sok tanítványom van illetve volt az évek folyamán. Régebben talán érdekes volt elolvasni a „tanár bácsi” munkáit. Ma már ha rákérdezek, azt a választ kapom a gyerekektől, hogy „de tanár úr, mi igazából nem is szoktunk olvasni”.
Akik meg mégis? Azok jókat mondanak minden írásomról.
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a magyarországi könyvkiadás vagy szerencse, vagy magánvállalkozás, vagy „kapcsolati tőke” kérdése.
Milyen kapcsolatod van az olvasóiddal? Szoktatok személyesen találkozni?
Van egy körülbelül harminc fős kemény mag olvasói táborom, akik rendszeresen keresik, szinte már követelik az újabb írásaimat. Ők barátok, rokonok és néhány munkatársam. Az internet az más! Ott két-háromezren is lehetnek, akik szeretik a verseimet. Talán...
Saját weboldallal is rendelkezel, ami a https://www.netala.net/ címen érhető el. Itt részleteket, továbbá videókat is találunk, amiken a verseidet hallhatják az érdeklődők.
Milyen érzés, ha egy olyan híres személy, mint Németh Nyiba Sándor felolvassa egy alkotásod?
Szeretek barátságokat, ismeretségeket kötni. Ez hozzá tartozik az irodalmi tevékenységemhez.
Jómagam is olvastam 2 köteted: az egyik Zafi tündér csodálatos utazásai, a másik pedig VirtualLand - kockaországi történetek. Ezúton is szeretném megköszönni, hogy általad hozzájuthattam a regényekhez; pár héten belül ajánlást is írnék róluk az Olvasnivaló bejegyzésemben. Milyen visszajelzéseket kapsz ezekkel kapcsolatban?
Néhány óra alatt szinte felfalják. Hát... ahhoz képest, hogy mennyi munka egy-egy könyvet megírnom...!
A fentebb említett könyvekből szeretnél felajánlani a Pető Intézet könyvtárának felfrissítéséhez. Mennyire jellemző rád, hogy részt veszel ilyen kezdeményezésekben? Volt már hasonlóra példa korábban?
Segíteni másoknak - régről öröklődő családi betegség nálunk.
A web-oldalamon kimondottan akadálymentes részben gyűjtöttem össze a hangos verseim linkjeit vak és gyengén látó barátaimnak.
Még néhány hét és nyugdíjas leszek. Időmilliomos. Már el is kezdtem szervezni egy jótékonysági koncertet nektek a versíró, illetve karaokes baráti körömben. Akkor ez itt most legyen egy kérdés, egy bejelentés is egyben!
Mik a terveid a jövőre nézve? Esetleg egy új könyv írásának gondolata felmerült?
Rendszerezni, átfésülni, javítgatni a körülbelül 2500 versemet.
Néhány kötetet összeállítani és kiadni a jobban sikerültekből.
VirtualLand és Szirmácska második kötetei már majdnem készen vannak. Velük is még sok a munka.
És... nem tudom, megírom-e a harminckét év iskolai tapasztalatom történetét. Lehet, talán soha nem kerül rá sor. Nem akarok sem kollégákat, sem szülőket utólag lejáratni vagy megbántani.
Ja, és az ezer fős „fészes” alkotói csoportunk kis folyóiratának a szerkesztésében is szeretnék segíteni. Ameddig futja az időmből és az energiámból.

Lászlót megtalálhatjátok a facebook-n, a csoportjában:
https://www.facebook.com/groups/469314856422400/

Ha valaki esetleg szeretne még csatlakozni az adományozáshoz az oldlamon további információt találhat:
https://www.facebook.com/pg/healianrose/posts/?ref=page_internal

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések