Interjú Kovács Ágival, a Magyar Szerzők Könyvei Blog megálmodójával
A Magyar Szerzők Könyvei Bloggal 1 éve találkoztam először, mikor kortárs magyar írók regényei között mazsoláztam. Aztán, mikor bemutatkozó napom volt az egyik facebook csoportban, a szerkesztő és én ismerősök lettünk, most pedig szívesen válaszol a kérdéseimre is. Kövessük hát Kovács Ágit a bloggerség rejtelmeibe!
Megtennéd, hogy megosztasz néhány apróságot magadról?
Kovács Ági vagyok és hallássérült. Édesanyámmal lakom Abonyba. Gyerekkorom óta szeretek olvasni. Sokat jártam könyvtárban mai napig is járok. Kézművesként foglalkozom. A szakmám szőnyegszövő. Eközben gyöngy-szövött karkötőket és horgolt dolgokat készítek. Szeretem a sorozatokat, és a zenéket az olvasáson kívül. Részt veszek a molyos ajándékozásokon és utazókönyvek eseményeken.
A bloggered itt elérhető: http://magyarszerzokonyve.blogspot.hu . Összefoglalnád pár mondatban, hogyan is jött az ötlet, hogy ebbe az irányba mozdulj és megalakítsd az oldalad?
Eredetileg Egy Hallássérült Lány blog facebookos oldalon kezdtem el. Ezt az oldal, azért hoztam létre, hogy megmutassam, hogy hallássérültek semmivel sem különbek az egészséges halló emberektől. Azt terveztem, ha blogolni tudok erről, akkor az elolvasott könyvekről is tudok véleményt írni és feltenni. Egy részt sikerült is. Ment is egy darabig. Aztán tavaly szeptemberbe gondoltam egyet kivittem online térbe az egészet. Így született Magyar Szerzők Könyvei blog. Sokat köszönhetek Pénzes Aliznak, hiszen nélküle nem lenne olyan a blog, ahogy most kinéz. És persze Szabó Borkának is köszönettel tartozom, hogy a borítót megcsinálta. Egy betű miatt nem lett tökéletes.
Mióta működik a blog és milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatosan?
2017. szept.07-e óta megy a blogom.  Elég kezdőként kezdtem el, de nem ment el a kedvem ettől. Sőt kihívásként éltem meg. Egy akadályt, amit érdemes legyőzni. Könnyű használni a blogot. De sokat kell vele foglalkozni. Nehezen indultam el, mert nem tudtam, hogyan is álljak neki. Egy célom volt ezzel, hogy nem szerettem volna egyforma blogot. Vagyis ne az legyen, hogy pontozzam a borítót, szerzőt stb. Hanem magát a történetet véleményezzem.  Az, hogy most a borítót, 5 pontot adok, nem biztos, hogy a történet megérné az 5 pontot stb. Meg aztán nem szeretek pontozgatni. Inkább elolvasom és megírom a véleményemet a történetről. Mit gondolok róla, mit éreztem. Vagy unalmas volt-e vagy sem. S valóban esetek többségében mind jó könyveket találtam venni. 4 volt olyan, ami nem az én műfajomba vagy épp a hangulatom nem volt kellő hozzá.
Ma a blogom 24 követővel és 43 ezer feletti az olvasói kattintások száma, ez bizonyítja, hogy jól sikerült a blogom. Kíváncsiak rá. Sikere van. De van még változtatni és fejlődni rajta.
Rengeteg könyvajánló található rajta; hogy van ennyi időd olvasni?
Általában hajnalban meló után. Illetve amikor megyek, valahova viszem magammal. Legtöbb ajánló csak ajánlók tényleg. Igyekszem mindegyiket elolvasni időben. Például nemrégiben át estem kétszer is egy csúnya megfázáson s nehezen álltam neki olvasni. De most már igyekszem befejezni. Legtöbbször 3 nap alatt kiolvasom, de most hogy jó idő van így érkeznek is megrendelések néha. Kicsit hosszabb ideig tart az olvasás.
Körülbelül menni időt töltesz a frissítéssel hetente?
Sok időt töltök , kb olyan 9-10 meg van biztosan. Egybe számolva fb. oldallal együtt. Blogon naponta 1-2, amikor épp van mit feltenni.
Van kedvenc magyar könyved?
Van. Nem is egy. J M. G. Brown, Robin O’Wrigthly , Ella Steel, Mimi Taylor, Selena B. Loweel, Baráth Viktória, P.C. Harris, Réti László, L. J. Wesley , Abby Winter és Emy Dust hogy párat említsek. Rengetegen vannak, akiket örömmel fel tudnék sorolni, mert mind egytől egyig tehetségesek.
Esetleg Te nem szeretnél írással próbálkozni?
De próbálkoztam 7ig fejezetéig jutottam. Viszont rájöttem nem az én műfajom az írás. Rövidek a mondatok stb. Inkább maradtam a verseknél. Azokat nagyon szeretem.
Van facebook oldalad is Ági alkotásai címmel: itt a saját készítésű karkötőket, könyvjelzőket, takarókat, poháralátéteket árulsz többek között. https://www.facebook.com/agialkotasai/ Mesélsz erről egy kicsit? Honnan jött a kézművesség iránti érdeklődésed?

Már gyerekként is szerettem kézműveskedni,. Édesanyám által szerettem meg. Mindig kötött, horgolt és hímzett. Varrodában is dolgozott sokáig Előbb tanultam meg kötni, majd jött a szőnyegszövés, ami a szakmám lett. Majd ezután ismerkedtem meg gyöngyszövéssel. Egy levelezőtársam tanított meg fb –n keresztel a chaten. Horgolni nemrég kezdtem el. Előtte sokáig tartott, mire rájöttem, hogy kell elkezdeni. Mivel a hallásom és más betegségem miatt nem tudok dolgozni. Így itthon ezzel kezdtem el. Ehhez értek és szeretem készíteni az ilyen apróságokat. Gyöngyszövést közel 4 éve csinálom. A szőnyegszövést 16,5 éve. 1-2 év kihagyások voltak, azért benne. Sajnos abba kellett hagynom, mert nagyon drága lett az anyag és semmi hasznom nem volt benne.
Mióta tudsz horgolni?
2 éve kezdtem el. S azóta folyamatosan csinálok kendőket , terítőket, takarót,poháralátét és barátság mandalát.
Szoktam látni én is hogy a horgolás mellett gyöngyből készült karkötőket is találnak nálad, egyedi megrendelésre. Ám mégis érdekelne, tudsz mondani erre a sok szép dologra egy irányárat; ha esetleg valakinek az érdeklődését máris felkeltettünk tudjon kalkulálni.
Igen vannak fent pár gyöngy-szövött karkötők. Attól függ a vevő milyet, kér. Legtöbb mintafüggő és a rajz után tudok árat mondani. De a neves karkötők 600ft/db. A szivárvány amit, nemrégen készítettem az 1500ft/db 

Íme pár nagyon szép munkája Áginak:
 poháralátét

 poháralátét

 poháralátét
140*140 - es takaró
karkötő

karkötő

 karkötő

 
 

Ha tetszett amit láttatok/olvastatok Ági örömmel várja a megrendeléseket/megkereséseket és nem csak szerzőktől:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések