E.M. Miller - Az Örökség
E.M.Miller írónő első regénye Az Örökség, a középkori Magyarország idején játszódó fantasy regény. Jó magam még nem olvastam, de most alkalmam nyílt rá, hogy megismerjem az írónővel együtt. :)


Összefoglalnád pár mondatban hogy indult a Te pályafutásod? Miért akartál írással foglalkozni?
Alsós koromban kezdődött az írói pályafutásom. Minden nyári szünetben megírtam a nyaralási emlékeimet. Középiskolában verseket írtam, majd a főiskola egyik vizsgaidőszakában álltam neki, pihenésképp egy történet megírásának, ami abba is maradt. A főiskola után pedig megszülettek az anekdoták, amik az íróasztalnak születtek. Ám 2010 és 12 között előkerültek, és megis jeletek az egyik magazinban. A fordulatot 2012 hozta el. Megszületett E. M. Miller és pályázni kezdtem az Aranymosás pályázatain. De 2015 novemberében egy betegség ledöntött a lábamról és 1 hónapig feküdtem itthon. Emlékszem, abban a napokban napi szinten minden reggel hatalmas köd ereszkedett ránk, és megfogalmazódott bennem a Ködön túl történetet.  Akkor még az Aranymosásra szántam, de a betegség más vizekre vezetett. Blogolni kezdtem, s a Ködön túl lett a legelső történetem, amely bogtörténetben olvasható volt. A történet elnyert két Dorothy és egy Liebster awad díjat.  Lassacskán megismertem a blog világát, a történeteim átkerültek a Wattpadra, majd 2016 Karácsonyán jelöltek a láthatatlan angyal díjat, amit februárban el is nyertem és közönség díjazott lettem.  Az egyik történet melyet a díjra jelöltek: Az Örökség volt. Továbbá három Wattpad olvasói díjat is elnyertem. 
Van olyan kortárs magyar regény, ami a kedvenced?  Lőrincz. L. László. Ő az én írói példaképem. 3 kedvencet is tudnék tőle mondani: A gonosz és a fekete hercegnő,Sziget a ködben és A kicsik trilógia. Vavyan Fable sem érdemel kevesebb figyelmet, főképp A pepita macska,Vis major c. könyvei.
Végül de nem utolsó sorban meg kell említsem Fejős Évát is, akinek a
Hello London, és a Karácsony New Yorkban c. regényei nagy hatással voltak rám.
Az Örökséget a https://shop.colorcom.hu/termekcimke/e-m-miller/ oldalon vásárolhatjátok meg. Mi a véleményed a Colocorm kiadóról?
Minden szép és jó volt egy ideig. Én még Albert Timivel kezdtem el a munkát februárban, de ő elment a kiadótól és átkerültem Papp Ádámhoz, és minden előröl kellett kezdeni. Javarészt egyedül maradtam, amikor a kéziratomat visszadobták javításra. Egyszóval, minden egyes részét a kéziratomnak egyedül javítottam, mondatról mondatra, sorról sorra. Ha kérdezni szerettem volna valamit napokkal vagy hetekkel később kaptam választ.  Vért izzadtam egyedül, mire teljes mértékben elkészültem a javítással. A javított kéziratot visszaküldtem számukra, amelyen közel 1 hónapig ültek vagy egy kicsivel többet. Mire egyszer végre válaszoltak, mikorra várható a tördelés. (  Ezzel kapcsolatban több e-mailt írtam nekik, mire válaszoltak). Persze nem abban az időpontban küldték, ahogy írták. A tördelés átnézésében és javításában szerencsére sok segítséget kaptam, akkor még Colorcomos Szerzőtársamtól Takács Lászlótól (L.J. Wesley), szerintem szeptemberben még a tördelés felett ültem volna, ha ő nincs.  De a kézhezvételről inkább nem szeretnék beszélni. A marketing részét magam intézem, ha tudom. Nem velük voltam kint a Könyvfesztiválon, mert ők ebben nem hisznek. De az utóbbi pár hónapban többet kaptam az IK csapatától, mint a kiadótól.  Novemberben tartottam könyvbemutatót. Amire az volt a válaszuk: „Sok szerencsét”
Főhősnőd Julietta Speer házat örököl Magyarországon, ám ez a szál hamarosan összefut vámpírokkal és vérfarkasokkal. Miért pont ezt a kort és témát választottad?
Ha emlékeim nem csalnak, akkor a 2015-ös Aranymosásra írtam. Ám nem ez volt az első vámpírtörténetem. A legelső írásom is vámpírtörténet volt, mellyel pályáztam az Aranymosásra. Annak a történetnek a címe: Verity. Nem tudom, miért pont ehhez a témához nyúltam.  Talán épp a vámpíros korszakomat éltem.  Valahol mindig is érdekeltek a vámpírok, az őket körül ölel misztikum, az inkvizíció korszaka. Valamint egy legenda is hozzá segített ahhoz, hogy az Örökség megszülessen.  A legenda arról szól, hogy megyeszékhelyünknek Szekszárdnak volt egy vámpírja, akit úgy hívtak: Hogy a levegőben repül ember. Igyekeztem utánajárni, de sikertelenül. Így csak a legenda maradt, és a fantáziámra bíztam a történet megírását.  Így született meg az Örökség.
Azért, hogy élethűen ábrázold a kort, végeztél kutatást?
Hogyne! E nélkül hozzá sem fogtam volna a vámpírtörténetek megírásához.  Izgalmas időszak volt.  Rengeteg könyvet olvastam és kutattam, hogy minél hitelesebben adjam vissza az olvasók számára kik is valójában a vámpírok, milyen misztikum öleli körül őket. Ki a vagy mi a vámpír, milyen szóból ered, milyen hiedelmek lengik körül őket világszerte, hogy válhat valaki vámpírrá, milyen fázisai vannak (elárulom, hogy három módon válhat valaki vámpírrá), mennyi az az idővallum, míg valaki átalakul, milyen tüneteken esik át, meddig tart a vérszomj időszak az átváltozás után. Mennyi vérmennyiségre van szüksége a vámpírnak ahhoz, hogy életben maradjon. Hogyan épül fel a vámpírtársadalom, kik a vezetőik. Így bukkantam rá arra, hogy Magyarországnak is van vámpírtársadalma. Ők két részre oszlanak. Magas vezetői beosztásban állnak a Kamarillán belül. Két részre oszlanak. Míg az egyik ága Bulcsútól származtatja magát, addig a másik ág II. Andráshoz köthető.  Így tettem a sci-fi írásaimnál is. Enélkül azok megírásához sem fogtam volna.
www.moly.hu oldalon is megtalálható a könyv. Milyen tapasztalataid vannak az oldallal kapcsolatban?
Sokáig filóztam annak idején,hogy feltegyem e az Örökséget az oldalra.  Nem is tudtam, hogyan kell hozzáfogni. Őszintén megmondva, megbántam, hogy felkerült az oldalra. Nem láttam és a mai napig nem látom értelmét az oldal működésének. Annyira nem vagyok aktív az oldalon, és valószínű, hogy nem is leszek. Annyira nem is hiányzik az oldal, megvagyok nélküle is. Ha valaki érdeklődni szeretne a könyvem iránt, a Facebookon megtalál. Van külön hivatalos szerzői oldalam és az Örökségnek is lett egy.
Van egy blogod is, ahol verseket is olvashatunk tőled: https://blog.poet.hu/EMMiller . Tervezel esetleg kiadni verses kötetet is? Mennyire komoly nálad ez a vonal?
Van, de nem ez a hivatalos blogoldalam. Karácsonykor került fel a Poet oldalára az első versem. Egészen februárig írtam a Poet oldalán. A versírás most abba maradt. De nem adtam még fel. Hisz márciusban és áprilisban többször voltam vendégszerkesztője a Lendület Magazinnak, sőt elárulom, hogy a Poet oldalán olvasható Remény című versem, olvasható Mimi Taylor, nemrég megjelent könyvében, a Bosszú árában is.  Tervbe van véve,hogy egyszer majd verses kötet is megjelenjen.
Milyen visszajelzéseket kapsz az olvasóidtól?
Olvasóim csodálatos személyek. Szinte napi szinten hozzászólnak vagy csillagozzák az írásaimat. Kinek ez tetszik, kinek az. Van olvasóm, aki kimondottan csak az Üzenet a Túlvilágról című írásom miatt követ, de vannak olyan olvasóim is akik, minden egyes írásomat falják. Amikor befejezésre került az Örökség, és egyáltalán nem terveztem a folytatását, hetekig kaptam az üzeneteket, szinte könyörögtek az olvasók, hogy folytassam a történet megírását. Fel sem tudnám sorolni azt a sok pozitív hozzászólást, amiket kaptam. Sőt. Van két olvasóm, akik megszállottan rajonganak értem. Annyira, hogy tavaly az egyik elevezett rólam egy olvasói listát (E. M. Miller. A kedvenc írónőm, a könyveit csak ajánlani tudom) név alatt. Vagy épp ez: E.M.Miller nagyszerű író,remélem, egyszer minden története megjelenik könnyben, és a könyvei a könyvespolcom sorakoznak majd.  Persze a pozitívumok mellett, sajnos ott vannak a negatívumok is. Ők nem olvasók, hanem trollok. Akik azért vannak, hogy megkeserítsék az írók életét.  Gondolom, vannak olvasók, akiknek nem tetszik az írásom. El kell fogadni, hisz nem mindenkinek tetszenek vagy jönnek be a vámpírok vagy épp a földönkívüliek.
Tudom, hogy részt vettél a 25. Nemzetközi Könyvfesztiválon; életedben először. Milyen élményekkel gazdagodtál? Jó volt személyes kapcsolatot kialakítani az olvasókkal és más írókkal?
Huha… egyszerűen… nem lehet szavakba önteni.  Ott kell lenni, részt kell venni. Sokat köszönhetek Baranyai Anikónak… rengeteg energiát fektetett bele abba, hogy ott lehettünk és dedikálhattunk.  Rengetek háttér munka folyt, míg elérkezett a Könyvfesztivál napja. Nagyon izgalmas volt e időszak is. A legjobban az tetszett, mikor videót kellett készíteni, és elmondani, ki vagy, mikor és hol fogsz dedikálni és melyik könyvedet. A Videó megtalálható fent a Youtube-on. ( Imádom a Könyveket. E.M.Miller. Az Örökség).  Izgatott voltam s kíváncsi. Sosem jártam a Millenárison és nem voltam ott egyetlen könyvfesztiválon sem. Mindig csak a tv-ben láttam a sok kiadót, könyveket és a szerzőket. Sokat beszélgettünk, érdeklődtek. Főleg a nevem iránt hogy mit is takar az E.M.Miller és hogy jutott eszembe a név, lesz e folytatása  a történetemnek.  Nagyon hamar eltelt az egy óra.  Könyvem előttem, a fényképezőgépek kattogtak a telefonok villogtak. Nagyon jó volt más szerzőkkel is találkozni, velük beszélgetni, hisz némelyikkel másfél éve leveleztünk, és napi szinten beszéltünk. Találkoztam más Colorcomos szerzőtársakkal is.  Tapasztalatokat cseréltünk és sok barátság alakult ki.  Jövőre ismét szeretnék ott lenni.  De már meghívást kaptam a következő,a megyénkben tartandó Bonyhádi Völgységi Könyvfesztiválra, és ősszel érkezek majd Kalocsára is.
Az Aranymosás pályázatán is részt vettél; megérte pályáznod? Milyen eredményt értél el?
Hát azt hiszem az idei év volt az utolsó, hogy részt vettem az Aranymosáson. Mélységesen csalódott vagyok. Nincs értelme pályázni. Az idei pályázatot nem értem. Ilyen még sosem volt. Két pozitív lektori vélemény volt, az összes többit negatív véleménnyel látták el.  És ami még megdöbbentett az idei pályázattal kapcsoltban az az volt, hogy egyfordulós volt, holott mindig kettő szokott lenni.  A második körben szokták kiejteni a kikerült írásokat.  Sosem kerültem ki, pedig nem először fordult elő olyan, hogy olyan írás került ki, amitől a fejemet fogtam. Ennyi erővel, simán kikerülhettem volna én is. Ráadásul ejtettek ki olyan szuper írásokat, amelyek simán megállták volna a helyüket a hazai könyvpiacon.  Pályázhatnák minden egyes alkalommal, az életbe nem kerülnék ki, írhatnák akármilyen zsenialitással.  Valószínűnek tartom, hogy sok beérkezett kézirathoz hozzá sem nyúltak. Lehet, hogy pont a kupac alján vannak azon írások, amelyek zseniális történetek, és méltóak lennének arra, hogy kiadják őket. Ideig biztosan jegelem az Aranymosás témát. Vannak más pályázatok is, ilyen például a Preyer Hugó, amelyre már javában írom a történetemet.
Láttam, hogy hamarosan jön Az Örökség folytatása; mit szabad tudnunk erről?
Fontos kérdés. Nem terveztem folytatását a történetnek. Már javában folyt a szerkesztése az Örökségnek, amikor a lelkes olvasók ostromoltak azzal, hogy legyen folytatása a történetnek, mikor lesz már folytatása a történetnek stb. Én úgyis adtam le a kézirat befogadót a kiadónak, hogy nem lesz folytatása a történetnek. Nem is álltam kötélnek. Tavaly februárban, mikor elfogadták a kéziratomat és nekiálltunk a dolognak, lezártnak tekintettem az Örökséget. Szerkesztem, javítom, valamikor nyár végén, ősz elején meg fog jelenni. De idén év elején beadtam a derekam, és megszületett a folytatás, ami a Csapda címet kapta. Annyit elárulok izgalmasabb, kicsivel hosszabb lesz, mint az első része. És immáron világhírű íróként látjuk viszont Juliettát, aki a testvére által felállított csapdába sétál bele, és ismételten megküzd az újjáéledt gonosszal.

Ha tetszett az interjú és kérésetek/kérdésetek lenne az írónő felé, itt elérhetitek:
https://www.facebook.com/EM-Miller-Hivatalos-szerz%C5%91i-oldala-360908814072828/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések