Wendler Nikoletta - Megvalósult álom


Wendler Nikoletta írónővel egy facebook - csoport tagjai vagyunk; ezáltal sikerült figyelemmel kísérnem a bemutatkozó napját is nemrégiben. A következőkben igyekszem megismertetni őt, és munkásságát úgy, hogy közben én magam is megtudhassak róla sok érdekes információt.

Megtennéd, hogy megosztasz pár dolgot az olvasókkal magadról? Hogyan kezdődik a Te történeted?
Először is köszönöm a megkeresést, nagyon jól esett. Hogy hol is kezdődött az én történetem? Gyerekkoromban az olvasás utáni szeretetem csak a romantikus könyvek felé irányult, iskola kötelezők felé sohasem :D Nekem ez egyfajta menekülés volt a valóság elől. Megteremtettem vele a magam kis világát. És nagyon jól éreztem magam ebben az állapotban. Édesanyám és a nővérem is nagy olvasó.  Az írás olyan formában érdekelt, hogy mindent kiírtam magamból, amit csak éreztem. Jegyzeteltem, naplót vezettem.  Így utólag mondhatnám, hogy inkább terápiás célja volt tudattalanul is.  Középiskolás koromban elkezdtem verseket írni a barátaimnak, és az érzéseimről. Szerelmes versek, csalódások…  Aztán ez végül elmaradt. Jó pár évvel később a fiam születése után vetettem papírra az első összefüggő történetemet. Abban az évben 5-6 történetet is kiírtam magamból. Ezek között volt a Megvalósult álom is.  Azóta az írás az életem része, a szerelmem, az önkifejezésem egyik módja. Ma már tudatosan használom terápiás célra.  Annak idején egyáltalán nem gondoltam arra, hogy én valaha is bármelyik történetemet is kiadatnám. Nem azért írtam. Élveztem, a felszínen tartott. Közben egy védőburok vett körül általa. 

Mikor döntötted el, hogy író lesz belőled?
Az írás nem döntés kérdése volt, hanem egyszerűen kijött belőlem.  Éveken keresztül éreztem magamban egy belső feszültséget, úgy éreztem valami baj van velem, mert állandóan más-más történet jutott az eszembe bárhova is mentem, bárkivel is találkoztam, bármit is csináltam. Aztán amikor végül elkezdtem kiírni magamból, azt vettem észre, hogy megkönnyebbülök, mintha valami felszakadt volna bennem, és ez a belső feszültség, bizonytalanság, a másság érzése elmúlt.  Én azt gondolom, hogy ez nem egy olyan dolog, amit egyszer csak eldönt az ember: hogy na most akkor Írni fogok ilyen és olyan történeteket. Ennek kell valamilyen formában előzményének is lenni, még ha sokáig nem is tűnik annak az embernek, és csak jóval később teszi össze, hogy igen az én utam tényleg erre vezetett.  a mai napig mindig van nálam toll, és jegyzetfüzet, mivel soha nem tudhatom mikor és hol kap el az „ihlet”….

Az első regényed 2015-ben jelent meg az Álomgyár Kiadónál. Miért pont velük akartál együtt dolgozni?
Ez egy igen érdekes dolog… Mielőtt még az Álomgyár mellett döntöttem volna évekkel előtte más kiadóknak is elküldtem a kéziratomat. El is fogadták, csak végül én nem mentem bele. Nem éreztem, hogy ezt most és ott akarnám. Aztán egyik nap az interneten megláttam egy hirdetést, és úgy éreztem ez valami jel. Már a kiadó neve is mintha egy üzenetet hordozott volna magában. Elküldtem, hamar jött is  a válasz, utána már ment minden a maga módján.

A regényed címe: Megvalósult álom, melyet az érdeklődők itt tudnak megrendelni: https://alomgyar.hu/wendler-nikoletta-megvalosult-alom/
Összefoglalnád a cselekményét? Mire számíthat az, aki el szeretné olvasni?
A Megvalósult Álom igen fordulatos cselekményekben gazdag, és azt hiszem eléggé hullámzóra is sikeredett minden téren. Érzelmileg és témailag  is eléggé nehéz, és felkavaró. Egy fiatal lány életét mutatja be, aki idejekorán lesz „felnőtt” és kőkemény lelkileg. Az élete nem olyan mederben zajlik, mint amit valaha is elképzelt volna magának. Keményebb sorsot kap, mint a vele egykorúak általában. Egy bántalmazó, terrorizáló kapcsolatba kerül, és nagyon nehezen megy ki belőle. Azt hiszem aki elolvassa, az egyszerre fog gyűlöletet, és hálát érezni egyes szereplők iránt. Az egyiket szinte ki akarják már nyírni, a másikat meg magukhoz ölelgetnék, a harmadikat meg jól felképelnék… :D szóval azt hiszem unatkozni nem fog az aki elolvassa.

A tartalomból, illetve az interneten olvasott részekből kiderült számomra, hogy elég komoly mondanivalója van a történetnek: ez pedig a testi-lelki terror. Mi az oka, hogy ezt választottad témádul?
Az igazság az, hogy szinte minden egyes történetemben felmerül valamilyen formában a testi-lelki terror, bántalmazás, a zaklatás. Tudatosan és tudattalanul is foglalkozom ezzel a témával.  Hiszen, ha belegondolunk, sajnos ezek már igen hétköznapi dolgok lettek a legtöbb családban, kapcsolatban. L  Jómagam is tudom milyen az amikor valaki zaklat, vagy erőszakoskodik . Én úgy gondolom a történeteim révén, minden alkalommal felülemelkedem ezen a dolgon, hiszen végigvezetem az olvasót az egész bántalmazáson, de a befejezés felé  megmutatom, hogy maga az áldozatnak  igenis sikerült ezen túllépnie, és csak azért is tud boldogan tovább élni, bár a történtek benne maradnak, de nem mérgezik meg a lelkét, a további életét. Talán az egyik üzenet ebben az hogy nem szabad feladnunk semmilyen formában, és igenis küzdenünk kell.  Persze a legeslegjobb az lenne, ha soha senkinek nem kellene átélnie semmi ehhez hasonlót!

Mennyi ideig tartott megírni a regényed? Esetleg kutakodtál a témában, hogy minél valóság hűbben tudd átadni a történéseket?
A Megvalósult Álmot nem írtam sokáig igazából.  1 év alatt elkészült, de közben többször megakadtam, hagytam állni a dolgot, és más történetekkel is foglalkoztam.  Sajnos nem végeztem kutatómunkát ebben a témában.  Most viszont már dolgozom a történet átírásán, bővítésén, hogy sokkal jobban át tudjam adni az egészet. És itt már komoly kutatómunka is lesz minden területen.  Mint például a bántalmazás, zaklatás miatt krízis központba megyek hogy beszéljek azokkal akik segíteni tudnak ilyen helyzetben illetve azt hiszem jó pár emberrel fogok beszélgetni akik ilyen helyzetben vannak, vagy ezen átmentek. Ezen felül még a rendőrség munkájáról is élethűben szeretnék írni, így a tervekben szerepel a rendőrség felkeresése. Célom még hogy a bővített verzióban a könyv végén megjelentethessem azokat az elérhetőségeket amiken és ahol az áldozatok segítséget tudnak kérni.  Szerintem ez nagyon fontos, hogy tudják, van segítség, és kérjenek is adott esetben.

Hogyan fogadták a művet az olvasók? Nem váltott ki nagyon erős visszhangot a témaválasztás?
Az igazság az, hogy sok negatív és sok pozitív visszajelzést kaptam.  De a negatív kritikák inkább azért jöttek, ahogy meg lett írva, és nem a történet miatt.  Magam is tudom, hogy jobban ki kell dolgoznom mindent. Maga a történetre nem kaptam igazából negatív jelzést.   És ez jó, hiszen azért könnyebb úgy dolgozni újra ezzel a kézirattal, hogy tudom a legnagyobb gond a kidolgozással volt. Ebben viszont igazuk van az olvasóknak, és nagy örömmel dolgozom át újra, bár be kell vallanom nem is olyan egyszerű újra megírni valamit ami egyszer már megjelent. Voltak akik azért olvasták el a könyvemet, hogy legyőzzék magukban a viszolygást az emlékeik felé, hogy túl tudjanak lépni. Terápiás céllal vették a kezükbe, hogy szembe  nézzenek a félelmeikkel.  Én bízom benne, hogy ez inkább segít és nem árt.

Mit gondolsz, ha egy nő olyan helyzetbe kerül, mint Carmen a főszereplőd, mit tehet ellene?
Hát én azt gondolom, hogy ha valaki abba a helyzetbe kerül, hogy mindegy most hogy testi vagy lelki bántalmazás, vagy zaklatás, vagy erőszak, mindenképpen lépjen ki ebből a kapcsolatból, kérjen segítséget, mind a családtagjaitól, a barátaitól, de szakembertől is.  Ha fél, ne maradjon egyedül. Tegyen meg mindent , hogy ebből a kiszolgáltatott helyzetből kijusson.  Tisztában vagyok vele, hogy a nők többsége fél kilépni, és fél a megtorlástól. De a megalkuvás nem a legjobb megoldás. Arról se feledkezzünk meg, hogy sajnos vannak férfi bántalmazottak is. Na ők végleg nem mernek segítséget kérni, mert kínosan érinti őket, az, hogy itt bizony ők az áldozatok. De ilyen helyzetben senkinek sem szabad maradnia! Senkinek nincsen joga ahhoz, hogy ilyen helyzetbe hozza  a társát, a családtagját, a  barátját, barátnőjét, házastársát, élettársát, vagy akár  a gyerekeit. Ez egy igen kényes téma még ma is. Megosztja  az embereket, mert még mindig vannak olyanok akik azt mondják, hogy jobb kimaradni ebből, nem beleszólni, szem-fül-száj becsuk.  Nehéz dolog ez, és a legbántóbb az, hogy nagyon sokan élik így a mindennapjaikat. Boldogtalanul, megalázva, bántalmazva, félelemben… 

Mennyire vettél részt a borítód tervezésében?
Hát a borítóm.. na igen az-az egyik legnagyobb szerelem ebben a könyvben!  A borítómat egy tehetséges művész készítette nekem, kérésre. Igazából nagyon gyorsan megvolt, mert én tudtam mit szeretnék, és kiderült, hogy ő is pont hasonlóra gondolt. Így egész gyorsan elkészültek a tervek. Több variációt is kaptam, de végül emellett döntöttünk, bár a többi is a mai napig a kedvenceim.  A művész egyébként Sápi Beáta volt, és nem mondok újat, ha megemlítem, hogy a többi könyvem borítóját is vele képzelem el. A borító azt hiszem az egyik legfontosabb része egy könyvnek.  Nekem mindenképpen. És Beáta nekem tökéleteset alkotott, és ebből már nem is akarok lejjebb adni :D

Tervezed folytatni a könyvet, vagy teljesen másra számíthatunk tőled a jövőben? Mesélj, milyen terveid vannak?

Folytatni ugyan nem folytatom a könyvet, de mint már említettem, újra átdolgozom, kibővítem, átírom. A Megvalósult Álommal ez a cél. De persze  a jövőre nézve már dolgozom az új történeteken.  Jelenleg 30 feletti létszámú kéziratom áll készen arra, hogy valamerre elinduljanak. A régebben megírtakat, természetesen átírom újra, a mostani stílusomban.  Szóval rengeteg még a dolog velük, de nem panaszkodom, mert nagyon élvezem :D Azt azért még elárulom, hogy a romantikus-erotikus vonaltól eltérő történeteken is dolgozom.  Az egyik ilyen egy mesesorozat  A többi pedig még titok.  ;) 

  Azt gondolom, hogy Nikoletta témája igenis megérdemli, hogy könyvek kapcsán is szóba kerüljön. Rengeteg nő küzd ilyen, vagy ehhez hasonló problémával, ami mellett nem szabad szó nélkül elmenni senkinek sem!
Ha szeretnétek, az alábbi linken elérhetitek az írónőt:
https://www.facebook.com/wendler.nikoletta/
A következő linken pedig a Megvalósult álom borítótervezőjének további munkáit nézhetitek meg (Niki engedélyével):https://www.facebook.com/BeataSapiIllustrations/
Gratulálok Sápi Beátának a gyönyörű borítóhoz!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések