Schwartz Léda - Nő vagyok, A harmadik szerető
Schwartz Léda. Már a név is nagyon egyedi és különleges. Azelőtt találkoztam vele online, hogy az Angyalok Krónikái a közönség kezébe került volna, és mindig elcsodálkoztam azon, mennyi erő árad belőle. Azóta ismerősök lettünk, és bár még nem sikerült hosszabban elbeszélgetnünk egymással, nem csalódtam az első benyomásomban; valóban egy nagyon erős Nő rejlik Lédában.
Kérlek, mesélj magadról egy pár mondatban! Mit érdemes tudni rólad és a munkásságodról?

Először is köszönöm szépen a lehetőséget a bemutatkozásra, igazán megtisztelő a felkérés az interjúra.
Végzettségemet tekintve informatikai statisztikus és gazdasági tervező vagyok, ami nem igazán utal humán beállítottságra. Pedig van bennem bőven abból is. Egyszerre tudok racionálisan, tisztán gondolkodni, akár egy üzletasszony, és emellett temetnek be és fullasztanak meg az érzelemhullámok. Rendkívül érzékeny egyénnek tartom magam, ami az írásstílusomon egyértelműen látszódik.
Lázadó ifjú koromban inkább a költészethez vonzódtam, középsuliban megyei versíró pályázatokat is nyertem. Aztán letettem a tollat egy időre. Akkor vettem fel újra, amikor fájdalom ért. Életem egyik legnehezebb időszakán mentem keresztül, amikor írásterápiával próbáltam önmagam kezelni, gyógyítani. Éreztem, hogy muszáj kiírnom magamból a felgyülemlett emóciókat, különben kipukkanok, akár egy túlcsordult szappanbuborék.

Mikor kezdtél el komolyabban az írás felé fordulni?

A HARMADIK SZERETŐ című romantikus-erotikus regényem 2016-ban íródott, és a következő évben jelent meg. Én ezt tartom „komolyabb” alkotásnak, eme művem sikere ösztönöz arra, hogy ne adjam fel az írást, mindenképp folytassam, amit elkezdtem.

Emlékszel még az első alkotásodra? Ha igen, megosztanád velünk?

Életem első versét kb. 15-16 évesen írtam. A címe: NEM AKAROK.
Ez egy 42 soros költemény, amelyből az első pár mondat így szól:

Nem akarok sírni,
szemem mégis könnyes.
Nem akarok élni,
hogyha létem véges.
Mért kell megszületni,
ha úgyis meghalok?
Miért kell felnőni,
ha gyerek maradok?!
A szomorúság fáj,
ezt én is jól tudom.
A bú lelkembe váj,
ha elgondolkodom.

Két műved is kapható, kezdjük a Nő vagyok című versesköteteddel. Mi az, ami leginkább jellemzi a verseidet?

SCHWARTZ LÉDA: LÉDA-VERSEK I. (NŐ VAGYOK) – Nagyon hosszú időszakot ölel át ez a verseskötet, nyomon követhetjük benne a háborgó tinédzser ifjú hölggyé, majd igazi, felnőtt nővé válását. Egy érzelmi hullámvasúton való utazás az egész könyv, néha magasan fenn, a felhők közt találja magát az olvasó, olykor pedig mélyen lenn, a legeslegsötétebb bugyrokban. A versek igencsak szabad, modern stílusban íródtak, nem okvetlenül ragaszkodnak a klasszikus kötött formákhoz.
Egy olvasói vélemény szerint: „Ebben a verseskötetben minden benne van, ami a NŐ! Érzelmes, sejtelmes, haragos, szerelmes és gyűlölettel teli. Gyönyörű szavak és gyönyörű sorok, amik az írónő szívéből jönnek. Elragadó és elgondolkodtató! Magasba emel és mélységekbe taszít!”

Az oldaladon (Leda Schwartz szerző oldala) nagyon jó visszajelzéseket kapsz ezzel kapcsolatosan. Nekem a kedvencem a Szeretnék című alkotásod. Mit gondolsz, az első versed óta mennyit sikerült fejlődnöd?

Mások a témáim, főként ebben látom a változást, de hogy ez fejlődésnek tudható-e be, azt inkább az olvasóközönségre bízom. Tizenévesen zömében lázongó, világmegváltó, gyűlölködő verseket írtam, mostanában viszont a szerelem, mint egy időben mennyei és pokoli élmény kerül a központba. Túl nyíltak, túl őszinték a gondolataim, annyira, hogy visszaolvasva a korábbi írásaimat időnként én magam is megrémülök attól az érzelmi kavalkádtól, ami az alkotás születésekor tombolt bennem.

Mi a kedvenc versed magadtól?

Kedvenc versem a címadó: NŐ VAGYOK nevezetű költemény.

A másik, amit tőled kaphatunk, az egy romantikus regény, A harmadik szerető címmel. Bemutatnád nekünk a történetet? Az oldaladon természetesen ebbe is beleolvashatnak a kíváncsiskodók. J

LEDA SCHWARTZ: A HARMADIK SZERETŐ című könyvem két nagyon komoly témát dolgoz fel:
  • Házastársi hűtlenség.
  • Meddőség és lombikprogramok.
Szofi élete az elvárásainak megfelelően, mesébe illően alakul. Horvát párjával egy egzotikus szigeten mondják ki a boldogító igent, és azt hiszi, hogy az álomesküvő egyenes hozadéka az álomgyerek és az álomotthon. Bár anyagi gondjaik nincsenek, rájön, hogy egyes dolgokat nem lehet pénzért megvenni. Ilyen például a baba. Lombik, lombik hátán, de az utód nem akar jönni. Jön helyette azonban egy jóképű, kigyúrt, szoknyabolond magyar rendőr, Erik. A zsaruval és feleségével egy horvátországi nyaralás alkalmával ismerkednek meg, és igazi kebelbarátokká melegednek. A két család az üdülés után is tartja a kapcsolatot, Erik azonban észrevehetően többet akar Szofitól, mint egy szimpla haverság. Két év ismeretség és folyamatos flört után a rendőr egyszer ezzel áll Szofi elé: „Végül is mindketten tudjuk, hogy mit akar a másik. Tisztában vagyunk vele, nem? Adott két intelligens, felnőtt ember, akik megkívánták egymást, és ezt a vágyukat ki szeretnék élni. És ki is fogják. Ugye tudjuk bizalmasan kezelni a dolgot?” Szofiban ekkor inog meg a házasságban és a szeretetben hitt idill, és már nem is biztos benne, hogy mi a helyes út. Nyomon követhetjük a fiatal, vonzó nő belső vívódását, aki képtelen eldönteni, hogy az erkölcseire vagy inkább a nemi ösztöneire, vágyaira hallgasson.
A HARMADIK SZERETŐ nem csak a szexről szól. Olyan örök vitakérdéseket boncolgat, hogy vajon létezik-e férfi és nő között érdek és testi vonzalom nélküli barátság? Mi számít egy házasságon belül megcsalásnak, és mi nem? Hol a határ? Miért jár egymással karöltve a szerelem, a féltékenység és a birtoklási vágy? Válaszút elé állva, mire hallgass inkább: a szívedre, vagy az eszedre? Érzések versus kötelesség. Érdemes-e felrúgni egy több mint tíz éve tartó, megállapodott, nyugodt, komoly kapcsolatot egy hirtelen fellobbanó, fékezhetetlen szalmaláng kedvéért?
LEDA SCHWARTZ szenvedéllyel tűzdelt romantikus regényében nyomon követhetjük egy felnőtt nő életének két óriási tusáját. A belső vívódást a saját érzelmei, a szerelem ellen, amit nem a férje, hanem egy másik nős férfi iránt érez, valamint a meddő nő ádáz küzdelmét a gyermekáldás érdekében, a lombikprogramok sikertelenségeivel átitatott reménytelenséget, a feleség irdatlan fájdalmát, aki nem biztos, hogy arra született, hogy valaha ő is anya legyen.

Miért pont ezt a műfajt választottad?

A HARMADIK SZERETŐ című könyvem romantikus-erotikus regény besorolást kapott, bár többen jelezték, hogy inkább dráma, egy fiatal felnőtt nő drámája. Egyet is értek velük. Nem tudatosan választottam a műfajt, egyszerűen elkezdtem kiírni magamból a gondolataimat, és ez kerekedett ki belőle. A mű terjedelméhez képest (434 oldal) igencsak kevés pikáns jelenet található a könyvben, a történettel a célom nem kifejezetten a szórakoztatás, hanem elsősorban a megdöbbentés, majd az elgondolkodtatás.

A borítóid nagyon mutatósak és nőiesek. Mekkora részed volt a megtervezésükben?

Köszönöm, örülök, hogy tetszenek. Szerencsére szabad kezet kaptam a tervezésben, így a munka oroszlánrésze az enyém volt. J

Láttam, hogy a https://moly.hu/konyvek/leda-schwartz-a-harmadik-szereto/utazokonyvek oldalon utazókönyvként elindítottad a regényed az olvasóid kérésére. Eddig milyen visszajelzéseket kaptál? :)

A visszajelzések eléggé vegyesek. Voltak, akik imádták és istenítették a történetet az egyedisége miatt, és voltak, akik kifejezetten utálták a titkos szerelmi szál okán. (A lombikprogram szinte minden egyes olvasót mélyen megérintett.) Én úgy gondolom, hogy valóban könnyebb elítélni egyes tetteket, cselekedeteket, élethelyzeteket, mintsem mögéjük látni, és megérteni az ott lapuló okokat, összefüggéseket, de ez a könyv akkor is gondolkodásra késztet. Aki egy romantikus, rózsaszín ködben lebegő sztorira vágyik, az inkább ne olvassa el A HARMADIK SZERETŐ-t, mert hatalmasat fog csalódni. A rideg valóságot mutatja be a regény, nem egy mézesmázos, csöpögős idillt.

Én még csak most ismerkedem a fentebb említett oldallal. Megosztanád velem/velünk a tapasztalataidat? Miért jó Moly-tagnak lenni?

A Moly egy hatalmas reklámfelület, akárcsak a Facebook. Többek közt ott találnak egymásra a könyvek és az olvasók: sokan böngészik a véleményeket, értékeléseket könyvvásárlás előtt. Azért érdemes Moly-tagnak lenni, hogy elérhető légy az olvasóközönséged számára.

Mint mindenkinek, aki erre a pályára lép, meg kell birkóznia a negatív visszajelzésekkel is. Te hogyan kezeled az ilyen helyzeteket?

Az építőjellegű kritikát – még ha negatív is – szívesen fogadom, hiszen nem állítom, hogy tökéletesek a műveim, szeretnék sokat tanulni és fejlődni a jövőben. A gonoszkodó, semmitmondó megjegyzésekkel azonban nem tudok mit kezdeni, azokra nem is szoktam reagálni. Szerencsére azonban jóval több a pozitív visszajelzés, mint a negatív, és bízom benne, hogy ez mindig is így marad.

Mik a terveid a jövőre nézve? Verseskötetre vagy egy újabb regényre számíthatnak a rajongóid?

A HARMADIK SZERETŐ című regényből trilógia lesz, jelenleg a második részén dolgozom, őt szeretném még az idén megjelentetni, de természetesen versekkel is ellátom majd az olvasóim valamikor a közeljövőben.
Célom az írással? Meggazdagodni belőle nem akarok, és nem is fogok. Híressé/hírhedtté válni sem kívánok. Egyszerűen szeretnék bemutatni olyan világokat, élethelyzeteket, fogalmakat, amelyek sokakat érintenek, mégsem beszélünk róluk eleget. Szeretem, ha az emberek elgondolkodnak, megdöbbenek, letaglóznak, sírnak, kacagnak, vihognak a könyvem olvasása közben. Még azt is megértem, ha mérgesen a sarokba vágják, hiszen az is egyfajta érzelmi reakció. Egy kedves (nő) olvasóm ezt küldte, miután a kezébe vette a regényem: „Bocsi, amiért így fogalmazok, de rohadt jó a stílusod!” „Arra gondoltam, hogy ezt bizony csakis egy tökös csaj írhatta.” Íme, ez a két mondat a válaszom arra, hogy mi a célom az írással. Pontosan ez, hogy ilyesfajta hatást váltsak ki az emberekből, és hogy ne bánják meg, hogy időt áldoztak rám. Köszönöm! 

Ha felkeltette Léda az érdeklődéseteket, itt érhetitek őt el:
Leda Schwartz szerző oldala


Amennyiben szeretitek a realisztikus, élethű történeteket, valamint a szívrepesztő romantikát, mindenképpen látogassatok el az oldalaira!
 
Megjegyzések

Népszerű bejegyzések