Trapp Patrícia - Lélekben gazdagHatodik interjúmat egy feltörekvő és nagyon tehetséges költőnővel Trapp Patríciával készítettem. Ez a fiatal érzelmekkel teli hölgy a nagyon hamar belopja magát  az ember szívébe. A verseit olvasva úgy éreztem, hogy minden ember lelkének hangján szólal meg. De hogy ki is ez az ifjú tehetség? Remélem az kérdéseimmel rávilágíthatok. Kezdjük is!

Kérlek, mesélj magadról pár szót, hogy az olvasók is megismerhessenek!
Trapp Patrícia vagyok, jelenleg a huszonharmadik életévemet taposom. Rögös az út ami mögöttem áll, de azt kell mondanom semmin nem változtatnék, hiszen a történtek tettek azzá aki vagyok. Édesanyám szerint lehet rosszul emlékszik és valójában egy bokorban talált, vagy valóban a gólya hozott, mert szinte minden érdekel, a múzeumoktól a természeti szépségeken át, egészen az irodalom és az emberi lélek mélységéig. Talán nem is csoda, hogy szociális munkási pályára mentem, amellett, hogy igyekszem megtalálni a helyem a nagy becsű költők és írók közt.
Mindig költő szerettél volna lenni? Mi indított el ezen a pályán?
Egészen kicsi koromban, ahogy megtanultam írni, úgy kezdtem apróbb verseket firkálni egy rózsaszín tappancsos füzetbe. Aztán ahogy teltek az évek, úgy érlelődött bennem az, hogy szükségem van az írásra. Egy fajta jó barátom volt. Soha nem tudtam naplót írni, helyette verseket és apróbb novellákat körítettem annak megfelelően, hogy éppen mi zajlik bennem legbelül. Aztán egyszer csak megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy mi lenne, ha kötetként egyszer a kezemben tarthatnám a saját gondolataimat. Ez egyszerre töltött el izgatottsággal és rettegéssel is, így hagytam elülni a dolgot. Aztán 2016 februárjában találkoztam a párommal, aki mára a vőlegényemmé lett, és megtudtam, hogy ő is szerencsét próbált és kiadott egy kötetet a számára legmeghatározóbb verseiből. Megmutattam saját írásaimat neki, aztán addig szította bennem a tüzet, míg egyszer csak összeszedtem magam és 2016 októberében meg is született a kötet elsőként elektronikus, majd nyomtatott formában a Publio gondozásában.
A verseid 5 csoportra oszthatóak: Csalódás és remény, Egyetlen édesanyám, Szonettes szőttes, Álomképek és Tiszta szerelem. Más - más érzelmi világra számíthatunk az egyes részeknél, illetve mennyire tér el a szerkesztésmódjuk egymástól?
Azok az emberek, akik közel állnak hozzám, mert mertek mélyebbre ásni a felszínnél, azt mondják, sokszínű vagyok, én ezt tudom a verseimről is mondani. Aki csak gyorsan átsiklik felettük, joggal mondhatja, hogy csupán egy szerelmes lány kusza gondolatai, de aki alámerül és búvárkodik egy kicsit, hagyja, hogy hassanak rá a szavak, így talán lélekben egy kicsit gazdagabb lesz mire a kötet végére ér, láthatja, hogy többről van itt szó. Hazudnék, ha azt mondanám nincs átfedés az öt rész közt, de ha logikusan átgondoljuk, az alcímek talán nem ebben a sorrendben, de maguk is összekapcsolódnak. Szerkesztésileg a kötetről keveset tudok mondani, mert őszintén bevallom, sosem figyeltem az ilyesmire. Persze néhány alapvető verselési szabályt igyekszem betartani, de elég szabad szellem vagyok.
Az oldalon (
https://www.facebook.com/Trapp-Patr%C3%ADcia-Hivatalos-Oldala-104514949998789/) többet is olvashatunk közülük. Mi az amit el szeretnél érni a verseid által?
Az oldal egy alapvető kapcsolódási pont, melyen keresztül tudok kommunikálni az olvasóimmal, hogy még élek, illetve mi történik velem, vagy épp a kötettel. Tehát az ott megosztott versek azt a célt szolgálják, hogy ha ritkán is, de hírt adjak magamról, kapjanak némi ízelítőt az arra vágyók abból, amin épp dolgozom.
Milyen a kapcsolatod az olvasóiddal? Sok visszajelzést kapsz tőlük?
Ismeretlenektől még nem kaptam kritikát, illetve közvetítőn keresztül párszor, és nagyon jól esett, hogy olyanoknak is tetszenek az írásaim, akik egyáltalán nem is ismernek. Bízom benne, hogy a jövőben egyre több ismeretlenhez jutnak el a szavaim és valóban gazdagítom majd lélekben, ha csak addig is, míg kezében tartja a kötetet.

A Lélekben gazdag című köteted szerintem nagyon szép kivitelezésű. Volt részed a borító tervezésében? Miért pont ezt a címet választottad?
Köszönöm, sokat dolgoztam rajta, hogy egyszerű, de mégis megnyerő külsőt adhassak a kötetnek. Kevés eszköz állt rendelkezésemre, így nem volt könnyű, de végül sikerült. Egy kedves ismerősöm rajzait használtam fel a borítóhoz és a kötetben szereplő illusztrációkhoz egyaránt. A cím, a kötet és a borító kapcsolata abból ered, hogy szerettem volna mindenképp valami beszédes címet, illetve találni egy olyan képet, mely magában foglalja mindazt, amit az olvasó megtalálhat a verseimben. Egyszer azt olvastam, az orchidea a gazdagságot jelképezi; amelyik házban orchidea van, annak lakói gazdagok / értékesek. Innen jött az ötlet, hiszen ez a virág eszembe juttatja még a törékenységet, a tisztaságot, szeretetet és még sorolhatnám.
Más költőtől is megkérdeztem, így te sem maradsz ki: mutatnál egy-két darabot a kedvenc alkotásaid közül?
Egyetlen verset emelnék ki, mely mind közül az egyik legfontosabb számomra. Ez pedig a Szív alatt című írásom, mely zárása az egyetlen édesanyám alcímre hallgató résznek.

Szív alatt


Szív alatt aprócska szívhang,
Oly tisztán csengő visszhang,
S parányi csengettyűként
Csalogatja az életet adó fényt.


Édesanya kerekedő pocakja
Magzati énemet óvja s ringatja,
S szívverése drága altatóm,
Kilenc hónapon át hallhatom.


S mikor meglátom a napvilágot,
Úgy érintesz, mint törékeny virágot,
Rám apró csodaként tekintesz,
S életem végéig óvsz, féltesz.

Szív alatt aprócska szívhang,
Oly tisztán csengő visszhang,
Anyám szívverése nyugtatóm,
Ha egy életen át hallhatom.
2016.06.30. 


Van olyan költő, akiről úgy gondolod, hogy hatottak rád a művei?
Kimondottan hatást nem emelnék ki. Persze volt amikor egy költő szavai ichlettek meg, de nem jegyeztem fel ezeket soha. Ady volt azonban mindig is az egyik kedvencem, de sosem éreztem hatását.
Várhatunk további köteteket tőled?
Régóta dolgozom egy regényen, illetve a közeljövőben tervbe van egy novelláskötet, de azt hiszem a kiforrott válaszra még várni kell. Minden aktuális információt az oldalamon közzéteszek, így akit érdekel nem fog lemaradni semmiről.
Ha esetleg felkeltettük valamelyik Olvasónk érdeklődését, hogyan juthat hozzá a regényedhez?
A kiadó oldalán bárki könnyedén hozzájuthat E-book és nyomtatott formában egyaránt:


https://publioboox.com/hu_HU/lelekben-gazdag

Remélem, ez az interjú is tetszett nektek és ha felkeresnétek Patríciát, itt megtehetitek; higyjétek el, érdemes:
https://www.facebook.com/pg/Trapp-Patr%C3%ADcia-Hivatalos-Oldala-104514949998789/photos/?ref=page_internal


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések