Mimi Taylor - Fekete bárány


A következő interjút igazán nagy megtiszteltetésnek érzem, ugyanis a beszélgetőpartnerem nem más, mint Mimi Taylor a Fekete Bárány című romantikus- krimi szülőanyja. Ezúton szeretném neki megköszönni, hogy amióta beszélgetünk, bármilyen kérdéssel fordulhatok hozzá és nem rest ellátni jó tanácsokkal is. De lássuk is ki ez a misztikus hölgy és milyen regényt kaphatunk tőle.

1     Megtennéd, hogy egy pár mondatban bemutatkozol az Olvasóknak?
Először is, én köszönöm a felkérést az interjúra!
Ha valaki még nem hallotta a nevem, az azért lehet, mert még én is, igencsak a pályám elején tartok, eddig egyetlen megjelent regénnyel.
Magánéletemet tekintve feleség, dolgozó nő és háromgyermekes anyuka vagyok. Egy pici faluban élek Somogyország déli részén.
Az olvasás és az írás iránti szerelem, szinte egyszerre lett az életem része, úgy 4-5 évvel ezelőtt.

2      Mikor kezdtél el írással foglalkozni, illetve emlékszel az első történetedre, amit írtál? (Lehet akár egy pár mondatos elbeszélés is.)
Alig néhány éve lettem könyvmoly, amikor egy – akkor számomra újdonság – került a kezembe. Annak a könyvnek az olvasása után már nem volt megállás. Nagyon rövid idő alatt rengeteg könyvet olvastam ki. Mikor már a sokadiknál tartottam, egyszer csak azon kaptam magam, hogy elképzeltem, abban a szituációban én milyen mondatokat adtam volna a szereplők szájába. Aztán úgy döntöttem megpróbálom. Leültem a gép elé és elkezdtem írni. Semmit nem terveztem el előre és sosem jutott eszembe, hogy egyszer az írás majd az életem része lesz. Csak azért írtam, mert nagyon élveztem. Az akkor megírt néhány fejezet továbbgondolása lett végül az a történet, amely hamarosan könyv formájában lát napvilágot, második regényemként.

3     A Fekete Bárány 2016 óta kapható az Underground Kiadó boltjában.  (http://undergroundbolt.hu/konyv/regeny/fekete-barany) Nehéz volt a kiadatás folyamata? Milyen tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatosan?
Inkább megfelelő kiadót volt nehéz találni. Akkor még nem volt semmilyen ismeretségem, így az internetre hagyatkoztam. Megnéztem az összes fellelhető kiadó honlapját. Az Underground Kiadónak már a weboldalán olvasható tájékoztatói is emberközelinek, barátinak tűntek, így írtam nekik. Minden kérdésemre kaptam választ. Mindent előre lebeszéltünk és minden a terv szerint történt. Én döntöttem el, hogy milyennek szeretném látni a könyvem, ők pedig kézzel foghatóvá tették.

4.     Elolvastam azt a részt, ami megtekinthető a kiadó oldalán, illetve azokat is, amiket te osztasz meg; és ha szabad így fogalmaznom „rögtön belecsapsz a közepébe”. A pályád elején hogyan fogadták ezt az Olvasóid?
Ez a – belecsapni a közepébe – teljesen tudatos volt. Rengeteg olyan könyvet olvastam, aminek halálosan unalmas volt az eleje és sokszor azon gondolkodtam, hogy félreteszem. Ezt elkerülendő találtam ki, hogy én rögtön az elején „érdekfeszítő” olvasmányt akarok. Rettentően féltem a fogadtatástól, mert nem találkoztam korábban ilyennel (bár lehet, hogy csak engem kerültek el azok a könyvek J ). Amikor a facebook csoportomban megosztottam ezt a bizonyos részt, az akkori csoporttagoktól arra számítottam, hogy majd elzavarnak a fenébe. Ehelyett olyan visszajelzések érkeztek, mint: „ÚÚriiiisteeen, de jó!”, „Ki vagy te Mimi Taylor és hol voltál mostanáig?” – utóbbi, azóta is a kedvencem.

5      Ha már felhoztam a könyv témáját, pár szóban elmondanád, mire is számíthat az, aki először veszi a kezébe?
Aki ellátogat a kiadó – általad is említett – webshopjába, és beleolvas a történet elejébe, azonnal egy (humoros) erotikus jelenetben találja magát. A történetem inkább nevezném romantikusnak, melyet elejétől végéig a férfi főszereplőm, Tony fejébe bújva meséltem el. Hogyan lesz, egy nők bálványa pasiból, szerelmes férfi. A történet bővelkedik a humorban, és persze izgalmakban. Fontos szerepet kap benne a család. Az olvasók készüljenek fel az érzelmi kavalkádra.

    Világosan látszik, hogy a regényeddel a felnőtt közösséget céloztad meg; mégis, a mai digitális világban elkerülhetetlen, hogy a fiatalabb korosztályhoz is eljusson.  Mit tudsz azért tenni, hogy ezt minimalizáld, illetve ért már atrocitás ezzel kapcsolatosan?
Nem én vagyok az egyetlen, aki a romantikus/erotikus kategóriában alkot. Szerzőként úgy gondolom, semmit nem tudok tenni az ellen, hogy a fiatalabb korosztály kezébe kerüljön a könyvem. Szerintem inkább a szülők feladata, távol tartani tőlük (bár tudom, hogy a mai világban ez szinte lehetetlen). Szerencsére még nem volt problémám ebből. Sőt inkább olyan élmény ért, hogy egy édesanya a lányának Karácsonyra az én könyvem ajándékozta, persze fiatal felnőttről van szó.

7     Evezzünk egy picit kellemesebb vizekre: melyik karaktered az, akit a legszívesebben alkottál meg a regény írása során? Sőt, továbbmegyek: ki volt az, aki a legnehezebben született meg, mint szereplő?
Én mindegyik karakteremet szívesen alkottam meg. De talán, a négyéves Madisont imádtam a legjobban, pontosabban az ő és Tony párbeszédeit. Ez talán a végeredményen is látszik. Nagyon szeretem a gyerekszájat, érdekes szituációkat képes szülni, ha egy kíváncsi gyerkőc is van a sztoriban. Olyan karakterem nem létezik, akit ne szerettem volna írni.

8      Biztosan érdekli a rajongóidat a következő kérdésem: lesz folytatása a Fekete Báránynak?
Nem, azt hiszem ez a sztori lezártnak tekinthető, bár már többen is érdeklődtek a folytatást illetően. 

9     Ha már rajongók; milyen kapcsolatot ápolsz velük? Milyenek a visszajelzések feléd? Mi volt a legnagyobb dicséret, amit eddig kaptál tőlük?
Szinte naponta kapok visszajelzéseket, ami nagyon jól esik a lelkemnek (és szerintem mindenkinek, aki egyszer írásra adja a fejét). Ez olyan, mintha a gyermekedet dicsérnék. Nem véletlenül mondják a szerzők a könyveikre, hogy „gyermekem”.
Van három facebook csoportom is, amelyekben igyekszem napi szinten jelen lenni, bár ez nem mindig sikerül. Vannak olyan olvasóim, akikkel mondhatni baráti kapcsolat alakult ki, bár a személyes találkozások még váratnak magukra, de az idei könyvhéten ott leszek, és remélem sikerül végre találkoznom az olvasóimmal!
A legnagyobb dicséret talán az volt, amikor egy szerzőtársam megkérdezte tőlem a könyvem olvasása után, hogy én tulajdonképpen pasi vagyok-e. J

1     Bevallom, a könyvedet (még) nem sikerült elolvasnom, ezért érdekelne, hogy könyvtárakhoz eljutott-e már; egyáltalán van-e kilátás ilyesmire?
Erre a kérdésedre nem tudok felelni. Úgy tudom, a könyvtárellátónál kapható a könyvem, de, hogy konkrétan került-e ki a könyvtárakhoz, ezt nem tudom. Viszont meg van most a következő kérdésem, amit fel fogok tenni a kiadónak! J

1     Több írónál/költőnél felvetődik a hangos könyv, vagy egy-egy részlet felolvasásának gondolata. Te mit gondolsz erről? Várhatunk tőled ilyet a jövőben?
Igazából sosem gondolkodtam ezen. Eddig egyetlen olvasóm kérdezte meg, hogy várható-e hangoskönyv. De nincs a terveim közt. Annak viszont nagyon örülnék, ha egyszer egy kellemes, szexi hangú férfi, hajlandó lenne belőle egy-egy részletet felolvasni. Ez viszont várat magára, mert még csak nem is keresgéltem.

1     Én úgy tudom, jelenleg is dolgozol egy regényen. Elárulnál nekünk valamit róla?
Mint azt korábban említettem, ez a regény a legelső írásom továbbgondolása. A kézirat készen van, már a korrektor is elvégezte rajt a szükséges javításokat és napokban küldöm be a kiadóba. Szeretném, ha a könyvhétre már ezt a regényt is magammal vihetném. Ennek a történetnek az olvasóim adtak címet. Pontosabban ők szavazták meg, ami végül „A bosszú ára” címet kapta. Teljesen más lesz, mint a bárányom volt. Kevesebb humor, kevesebb erotika, de sokkal több érzelem és krimi. Aki olvasni szeretné, készüljön fel rá lelkileg. A könyvben ugyanis nemi erőszak, gyermekbántalmazás és gyilkosság is történik, illetve ezen traumák feldolgozása. Mindemellett természetesen helyet kap a romantika, valamint cseppnyi erotika és humor is. És, ha valaki kíváncsi rá, ezek hogyan férnek meg egymás mellett, egy történetben, az bátran vegye majd kezébe, remélem, nem okozok majd csalódást vele.

1     Egy picit hagyjuk most a „munkát” mit csinálsz, amikor nem írsz? Mivel kapcsolódsz ki?
Olvasok. Elsősorban magyar szerzőtársaim munkáit, melyek az elmúlt egy évben meglehetősen megszaporodtak. Jelenleg 25 db dedikált könyv, regények és verseskötetek díszítik a polcom, melyek jó részét még nem olvastam. És persze a gyermekeimmel szervezünk közös programokat (társasjáték, darts-verseny, scrabble, mesenézés stb…)

1     Tudom rólad, hogy nagyon szeretsz olvasni. Ha egy kedvenc kötetet kellene választanod (akár magyar, akár külföldi szerzőtől) mi lenne az és miért?
Mindig más a kedvencem. Most éppen a magyar írónő, J. K. Smith könyve, a „Szerelem hirdetésre” a kedvencem. Az írónőnek hatalmas a humora, ezt imádom benne. Laza, könnyed olvasmány, ami teljesen képes kikapcsolni.

1    Végül pedig megtennéd, hogy adsz nekem és a hozzám hasonló kezdő íróknak egy pár tanácsot a pályával kapcsolatban? Legyen mondjuk 5 fontos dolog, amit minden írónak tudnia kell.
-        Minden író kap a pályája során, negatív véleményt/kritikát. Ezeket meg kell tanulni a helyén kezelni. Érzelmileg nagyon meg tudja viselni az embert, de túl kell lépni rajta, és ha építő jellegű, amit kaptunk, lehet belőle tanulni.
-        Fontos a folyamatos képzés (nem iskolákra gondolok). Ha valamiben bizonytalan vagy, járj utána: könyvekben, interneten stb… Ne félj kikérni mások véleményét.
-        Olvass sokat!
-        Nagyon fontos, hogy az írás élmény legyen, ne kötelesség. Élvezd, amit csinálsz, minden pillanatát, ha élvezettel írsz, az meg fog látszani a munkádon!
-        Nem tudom, milyen tanácsot írhatnék még, talán kérdezzétek erről a tapasztalt sokkönyves írókat! 

Miminek  több csoportja is van, melyeket az alábbi linkekre kattintva érhettek el:
Mimi Taylor őrült világa: https://www.facebook.com/groups/642261442626507/?ref=bookmarks
Romantikus/erotikus könyvek kedvelőinek csoportja:https://www.facebook.com/groups/177224612744949/Magyarul író kortárs szerzők olvasói csoportja:https://www.facebook.com/groups/2015481008479042/


Én is tagja vagyok mindháromnak és nagyon megérte csatlakoznom; mindennap találok valami olyan bejegyzést, ami megnevettet, szórakoztat vagy gyarapít.
Zárómondatként engedjétek meg, hogy kifejezzem az örömömet, illetve köszönetet mondjak az írónőnek: ugyanis az első pillanattól kezdve támogatta azt az ötletemet, hogy jótékonysági céllal támogassuk a Nemzetközi Pető Intézet Villányi úton található könyvtárát! Bár, az ő könyve más korosztály, így is felajánlott művet a saját polcáról, hogy örömet szerezhessen az intézet lakóinak! Nagyon szépen köszönjük!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések